Ga naar de inhoud

Aanbieden cryptotelefoons: strafeisen tot 5,5 jaar voor verdachten

cryptotelefoons criminelen

Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen tegen 3 mannen voor het aanbieden van cryptotelefoons en een versleutelde berichtendienst. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren de IronPhone-cryptotelefoons en de bijbehorende IronChat-berichtendienst voornamelijk bedoeld voor criminele activiteiten.

Volgens het OM bedoeld voor criminelen

De 3 verdachten waren tussen 2013 en november 2018 betrokken zijn bij het opzetten en exploiteren van deze versleutelde communicatiediensten vanuit het bedrijf Blackbox Security.

Strafeisen 5,5, 2,5 en 2 jaar

De hoofdverdachte, de eigenaar van Blackbox Security, krijgt mogelijk een gevangenisstraf van 5,5 jaar. De 2 medeverdachten mogen respectievelijk 2,5 en 2 jaar gevangenisstraf verwachten. Het OM stelt dat de verdachten bewust de producten en diensten aanpasten om het nog aantrekkelijker te maken voor criminelen. In plaats van maatregelen te nemen om misbruik te voorkomen, handelden ze in het voordeel van criminele gebruikers.

Cryptotelefoons populair onder criminelen

Zowel in Nederland als in het buitenland was de crypto telefoondienst populair onder criminelen, stelt het OM. Daarnaast registreerden de verdachten geen gegevens over de verkoop van de telefoontoestellen en abonnementen en werkten ze niet mee met vorderingen van justitie. Ondanks waarschuwingen van de huisbankier binnen het bedrijf, accepteerden ze contante betalingen, wat in strijd was met anti-witwasmaatregelen.

Functies om snel gespreksgeschiedenis te wissen

De IronChat-berichtendienst bezat functies zoals een ‘panic button’ en een ‘crashme’-functie waarmee criminelen snel hun gespreksgeschiedenis konden wissen. Ook verwijderde de helpdesk van Blackbox Security op afstand accounts wanneer gebruikers meldden dat er arrestaties plaatsvonden. Volgens het OM waren de verdachten hiervan op de hoogte.

Onderzoek en inbeslagname

In 2017 startte de politie een onderzoek naar Blackbox Security. In november 2018 werd de IronChat-berichtendienst offline gehaald. Voordat dit gebeurde, had de politie de encryptiesleutels van de dienst al bemachtigd en kon daardoor wekenlang live berichten op de dienst meelezen.

Deze communicatie ging vrijwel uitsluitend over criminele activiteiten zoals handel in wapens, drugs, geld en bitcoins.

Bron: Tweakers.

Meer over: