Steeds meer mensen – en huisdieren – laten zich invriezen in cryogene laboratoria. Ze hopen weer tot leven te worden gewekt als de wetenschap zover is dat bijvoorbeeld hun ziekte kan worden genezen. Mensen die voor cryonisme kiezen, zijn vaak wanhopig op zoek naar hereniging met (verloren) familie in de toekomst. Daarbij komt dat het proces steeds betaalbaarder wordt.
De vraag naar een plek wordt steeds groter. Wachtlijsten groeien, ondanks dat de kans op een nieuwe toekomst nog steeds niet bewezen is.
Jong, oud, excentriek en rijk
De jongste patiënt geholpen door het Alcor Life Extension Foundation, een cryogeen laboratorium in Arizona (VS), is een 2-jarig Thais meisje. Zij stierf aan hersenkanker, schrijft de Britse krant Daily Mail. Haar familie hoopt later met haar herenigd te worden. De oudste patiënt ligt er al sinds 1977, samen met zijn vrouw en kinderen.
Het invriezen trekt rijken en excentriekelingen aan. Bitcoin-pionier Hal Finney koos ervoor om zijn lichaam te laten cryopreserveren nadat hij in 2014 stierf aan de spierziekte ALS.
Tekst leest door onder de video >>>
Ethische en morele bedenkingen
Er kleven ethische en morele bezwaren aan de praktijk die al tientallen jaren wordt aangeprezen, maar nog niet is bewezen. Max More, CEO van een cryogeen instituut, gaf in een interview in 2020 toe dat zijn bedrijf niet weet wanneer de technologie die nodig om zijn patiënten tot leven te wekken, zover is. Daarnaast doet cryonisme een behoorlijke aanslag op je portemonnee, terwijl er geen garanties worden geboden.
Cryonimse voor een slordige 26.000 euro
Niettemin gaan de zaken goed in het Cryonics Institute in Michigan. Vanwege de grote belangstelling is het instituut onlangs uitgebreid. In Michigan zijn mensen van allerlei pluimage ondergebracht: van chef-koks, studenten, secretaresses, tot professoren en huisdieren, opgeslagen in vloeibare stikstof.
Het centrum laat trots weten dat je al vanaf een slordige 26.000 euro aan de beurt bent. Amerikanen betalen het meestal via hun levensverzekering. Het aantal patiënten in het centrum in Michigan is explosief gegroeid van ongeveer 600 in 2006 tot bijna 1.975 in 2023.
In Arizona ben je 2 ton kwijt
Je voor de toekomst veilig laten stellen door de Alcor Life Extension Foundation in Arizona kost je behoorlijk wat meer. Daar betaal je bijna 2 ton om je lichaam in een hightech vriezer te laten bewaren.
Je hebt daar wel de optie om alleen je hersenen op ijs te zetten voor een gereduceerde prijs van 74.000 euro. Tot nu toe zijn daar 199 overleden stoffelijke resten opgeslagen, vers gehouden dankzij vloeibare stikstof die de lichamen op -150 graden celsius houdt. Bij deze temperatuur worden je celfuncties stopgezet en behouden tot je weer ontdooit.
Ambulancerit naar een toekomstig ziekenhuis
Dennis Kowalski, voorzitter van het Cryonics Institute verbaast zich erover dat cryonisme niet populairder is. “Het is als een ambulancerit naar een toekomstig ziekenhuis dat ooit wel of niet zal bestaan. Hoewel we geen garanties geven, zijn de kansen om terug te komen nul als je begraven of gecremeerd wordt.”
Ook Nederlanders kiezen voor Cryonisme
Naast het kiezen van een zelfmoordkist laten ook steeds meer Nederlanders zich na de dood invriezen.
Steeds meer Nederlanders laten zich na hun dood invriezen. #cryonismehttps://t.co/PtiYLmTkc7 pic.twitter.com/zi9lDnJrNP
— Nieuwe Revu (@NieuweRevu) June 9, 2017
Bron: Daily Mail
Foto: Duncan 1890 (bij Canva)