Ga naar de inhoud

Criminelen verkopen sextortion handleidingen op sociale media: tips succesvol afpersen

Sextortion handleiding te koop op social media

Criminelen verkopen op sociale media handleidingen over hoe je mensen kunt afpersen met naaktfoto’s en seksvideo’s. Dat meldt de BBC na eigen onderzoek. Sextortion vindt steeds vaker plaats, ondanks dat het illegaal is. Dat er nu al ‘coaches’ zijn die het als ‘les of product’ verkopen, gaat wel heel ver.

In deze handleidingen leggen ze uit hoe je je online voor moet doen als jonge vrouw om slachtoffers te misleiden tot het sturen van seksueel expliciet materiaal, om hen vervolgens te chanteren. Deze methode staat bekend als sextortion.

Hoe criminelen te werk gaan

De handleidingen, die volgens de BBC openlijk te koop aangeboden worden in online video’s, beschrijven gedetailleerd hoe je niet-traceerbare telefoonnummers instelt, valse sociale media-profielen aanmaakt en veilige betaalmethoden gebruikt. Chanteurs scheppen zelfs op over het aantal mensen dat ze hebben afgeperst. 1 afperser beweert “elke vrijdag” geld te krijgen van een slachtoffer.

Volgens een sextortion-expert die met de BBC sprak, hebben criminelen de afgelopen 2 jaar ontdekt dat ze snel rijk kunnen worden door tieners als nieuwe markt aan te boren. Hoewel volwassenen al langer doelwit zijn van sextortion, lopen tienerjongens nu het grootste gevaar.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Toenemende dreiging en gebrek aan actie

De expert benadrukt dat grote techbedrijven onvoldoende doen om deze criminelen aan te pakken. “Deze vorm van misdaad is de afgelopen 2 jaar echt geëxplodeerd op Instagram en Snapchat. De platforms moeten actiever achter deze criminelen aan gaan,” zegt hij.

Sextortion in Nederland

Ook in Nederland zijn afpersers actief. Deze maand zijn 2 mannen veroordeeld voor online misbruik en sextortion.

  • Een 37-jarige man uit Noordwijk kreeg 3 jaar cel en een jaar voorwaardelijk voor het dreigen met het verspreiden van naaktbeelden van zijn slachtoffers.
  • Gianni de W., een 25-jarige man uit Etten-Leur, kreeg 6,5 jaar cel en tbs met voorwaarden opgelegd voor het afpersen van 28 minderjarige meisjes en 2 vrouwen. In totaal maakte hij 172 slachtoffers, waarvan er 30 aangifte deden. Hij misleidde zijn slachtoffers via sociale media om naaktfoto’s en seksvideo’s te sturen en dreigde de naaktfoto’s te verspreiden als ze stopten.

Wereldwijd probleem

Onderzoekers van de Schotse Universiteit van Edinburgh stelden deze week dat het afgelopen jaar naar schatting meer dan 300 miljoen kinderen wereldwijd slachtoffer zijn geworden van seksuele uitbuiting en online misbruik.

Uit hun onderzoek bleek dat één op de 8 kinderen slachtoffer is geworden van het zonder toestemming maken, delen of vertonen van seksueel getinte afbeeldingen en video’s. Dit geldt ook voor uitlokking, ongewenste sexting en verzoeken om seksuele handelingen te verrichten.

Conclusie

Sextortion is een groeiend probleem dat wereldwijd slachtoffers maakt, vooral onder tieners. Criminelen maken gebruik van sociale media om hun slachtoffers te vinden en te misleiden. Ondanks de toename van deze misdaden, blijven grote techbedrijven achter in het bestrijden van deze vorm van online criminaliteit.

Het is van cruciaal belang dat zowel ouders als kinderen zich bewust zijn van de gevaren van online interacties en dat er strengere maatregelen worden genomen om deze misdaden te voorkomen.

Bron: NOS

Meer over: