Het coronavirus heeft de wereld in de afgelopen paar jaar sterk beïnvloed en heeft geleid tot ongekende veranderingen in ons dagelijks leven. Vorig jaar waren er wereldwijd nog steeds veel zorgen over de verspreiding van het virus en de verschillende varianten ervan. Moeten we ons nog zorgen maken?
Nu is dat gelukkig een stuk minder, maar sinds april 2023 is er wel een lichte stijging in de ziekenhuisopnames te zien. Ook blijkt nu uit onderzoek dat mensen met een beperking veel sneller overlijden na een besmetting. Hoe staat het nu met het aantal besmettingen? Hierbij een update!
Begin april lichte stijging in aantal ziekenhuisopnames
Er is sprake van een lichte stijging in het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus. Begin april werden 250 mensen opgenomen vanwege coronaklachten, vergeleken met 199 mensen in maart. Er zijn nog steeds weinig opnames in vergelijking met eerdere periodes. Daarnaast heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een toename in het aantal virusdeeltjes in het rioolwater geconstateerd. De concentraties zijn in de afgelopen week met ruim 19 procent gestegen. Ze bevinden zich nu op het niveau van half februari, vóór de laatste coronagolf.
Hoeveel mensen zijn nu positief getest op het coronavirus?
Vanwege de sluiting van teststraten heeft het RIVM geen zicht meer op het aantal positief geteste personen. Het coronavirus is inmiddels endemisch geworden en maakt deel uit van ons dagelijks leven. Om de verspreiding van het virus toch te monitoren, blijft het RIVM zich richten op het aantal ziekenhuisopnames en de stijging van het aantal virusdeeltjes in het rioolwater.
Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) worden momenteel 387 personen met het coronavirus behandeld in ziekenhuizen. Het laagste aantal sinds 13 februari 2023. Halverwege maart waren er meer dan 900 ziekenhuisbedden bezet door positief geteste personen. Het LCPS vreesde toen dat dit aantal kon stijgen naar 1500, maar deze angst is niet bewaarheid. De leegloop van de coronazalen is te danken aan de snelle daling van het aantal nieuwe patiënten. Deze daling begint nu wel af te vlakken, aldus het LCPS.
Hersenschade na ziekenhuisopname coronavirus
Volgens de Universiteit Maastricht is er geen bewijs gevonden voor hersenschade bij mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen met een ernstige coronainfectie. Dit meldt de universiteit na onderzoek naar de neurologische problemen die artsen zagen bij patiënten tijdens de eerste coronagolf. De onderzoekers volgden 104 patiënten die op de gewone verpleegafdeling hadden gelegen en 101 patiënten die op de IC waren opgenomen. 9 maanden na ontslag uit het ziekenhuis werden de patiënten onderzocht op mogelijke hersenschade, zoals geheugenstoornissen, en werd gevraagd naar klachten zoals vermoeidheid.
Op de MRI-scans van de IC-patiënten werden weliswaar meer microbloedinkjes gezien, maar dit leidde niet tot meer stoornissen of klachten. Wel had meer dan de helft van de patiënten last van klachten zoals vermoeidheid vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Dit wordt ook wel langdurige covid genoemd. Deze klachten komen ook voor bij mensen die niet in het ziekenhuis hoefden na besmetting met corona. De oorzaak hiervan is nog niet bekend.
Mensen met een verstandelijke beperking en covid
Onderzoekers van het Radboudumc hebben in The Lancet Public Health gepubliceerd dat er in verhouding ruim 4 keer zoveel mensen met een verstandelijke beperking zijn gestorven aan corona in vergelijking met de doorsnee bevolking. Tenminste 785 mensen met een verstandelijke beperking zijn in de 2 coronajaren aan covid overleden. Ruim 600 meer dan verwacht op basis van de sterfte in de algemene bevolking.
Preventie en het naleven van de basisregels zijn moeilijker en binnen instellingen en woongroepen is er een verhoogd risico op besmetting door de vele nauwe contacten. Daarnaast bleek uit eerder onderzoek dat de vaak slechtere algehele gezondheid een verhoogd risico geeft op ernstig verloop van covid. De sterfte door ziektes, aandoeningen aan de hersenen en het zenuwstelsel en externe oorzaken (zoals een val), zijn ook sterker toegenomen onder mensen met een verstandelijke beperking dan in de rest van de bevolking.
Bronnen: NOS, ANP, RTL, LCPS