Pinnen en mobiel betalen, het is een gewoongoed binnen Europa. Toch worden de meeste transacties nog met contant geld gedaan, meldt de Europese Commissie en dat moet in een wet vastgelegd worden is hun voorstel.
Niet iedereen stopt met contant betalen. Zij zeggen: “Contant geld moet blijven, het is ons recht!“
Recht op betalen met contant geld wettelijk vaststellen
Naar schatting is zelfs 60% van de Europeanen niet van plan te stoppen met betalen met munten en bankbiljetten. In Nederland ligt het percentage mensen dat pleit voor het voortbestaan van contant geld nog hoger, 87%. Met name ouderen, geven er nog steeds de voorkeur aan om uitsluitend met contant geld te betalen.
En ook niet iedereen in de EU heeft een bankrekening. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan blijven betalen – volgens zijn of haar voorkeur – heeft de Europese Commissie dit jaar een wetgevingsvoorstel gedaan om het recht om met contant geld te betalen wettelijk vast te leggen.
Europese Commissie wil winkeliers verplichten contant te accepteren
Dit wettelijke recht houdt in dat bedrijven niet meer eenzijdig mogen beslissen om alleen pinbetalingen te accepteren. De ontvanger van het geld is in principe verplicht om contant geld te accepteren. Hiervan kan worden afgeweken, bijvoorbeeld wanneer zowel de consument als de winkelier overeenkomen om op een andere manier te betalen, zoals met een pinpas.
Voldoende geldautomaten in de buurt
Het voorstel schrijft ook voor dat overheden ervoor moeten zorgen dat er voldoende geldautomaten beschikbaar zijn. In Nederland neemt het aantal plaatsen om geld op te nemen al meer dan 10 jaar af. Met dit voorstel is iedereen er straks zeker van dat er een geldautomaat in de buurt is.
De introductie van de digitale euro
Het recht om met contant geld te blijven betalen hangt samen met de mogelijke introductie van de digitale euro (de CBDC: Central Bank Digital Currencies). Dit is een valuta die op termijn uitgegeven wordt door de Europese Centrale Bank en waarmee iedereen zowel online als offline kan betalen.
Banken over de hele wereld werken momenteel aan de invoering van dergelijke digitale valuta. Het is echter niet de bedoeling dat de digitale euro, als deze wordt ingevoerd, andere vormen van betaling vervangt. Het vormt een aanvulling op de bestaande mogelijkheden: fysieke munten en biljetten, evenals digitale betalingen via je bankrekening.
Naast de populariteit van online winkelen ervaren ook steeds meer mensen de voordelen van het online boodschappen doen.
Veel bezorgdheid over verlies van privacy
Een van de voornaamste bezorgdheid met betrekking tot CBDC’s betreft het mogelijke verlies aan privacy voor individuen. Aangezien transacties met CBDC’s digitaal gaan en in beheer zijn van de centrale banken, bestaat het risico dat er aanzienlijke hoeveelheden informatie omtrent persoonlijke financiële handelingen in handen van derden komen.
Er is zelfs een theatervoorstelling over gemaakt door het theatergezelschap De Verleiders. Zij bespreken tijdens hun voorstelling (die zij dit seizoen door het hele land geven) de voors en tegens. Ze prikkelen het publiek om er zich meer in te verdiepen omdat het digitale geldsysteem nu nog in de maak is. Op hun website kun je zelf een petitie tekenen. Ben jij voor of tegen?
Definitieve goedkeuring voorstel Europese Commissie
Beslissingen over zowel de digitale euro als de verplichting om contant geld te accepteren, moeten nog definitief worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten.
Petities die rond gaan voor het behoud van contant geld
Onderteken deze petitie en deel deze overal verder en vraag anderen ook te ondertekenen. Want alleen met het behoud van contant geld vallen we niet ten prooi aan de CBDC/digitale euro:https://t.co/2etJt0Xaeo
— Wakker Nederland (@TonnieWijn64478) September 14, 2023
Bron: Europees Parlement.