Ga naar de inhoud

Contant geld, waar kan ik dat in huis het beste bewaren?

Update:
contant geld veilig bewaren verstoppen

Met de toenemende geopolitieke spanningen raden banken Nederlanders aan om contant geld in huis te hebben. Dit advies volgden we afgelopen week massaal op. Bij de pinautomaten zijn grotere bedragen opgenomen. Alleen, als je eenmaal contant geld in huis hebt, waar verstop je het dan veilig? En hoe voorkom je dat het verloren gaat?

Waarom geld thuis bewaren kwetsbaar is

Niet slim op de beste verstopplek hier op het internet met je te delen natuurlijk. Dat zou wat zijn. Dieven lezen altijd mee over je schouder. En de perfecte verstopplek bestaat natuurlijk ook niet. Als inbrekers de tijd hebben, trekken ze alles open en vinden ze het in alle plekken van jouw huis.

Er zijn wel manieren om het risico op verlies of diefstal te minimaliseren. Lees daarom snel verder.

Advies van de bank opvolgen

Contant geld in huis hebben is wel praktisch, zeker nu met alle onzekerheden in de wereld. Het is ook goed dat banken ons adviseren geld te pinnen voor je weet maar nooit. We begrijpen daarom de oproep van banken.

Alleen geld thuis bewaren maakt ons wel kwetsbaar. Het is goed om er bewust van te zijn en goed na te denken over de plek waar jij je bankbiljetten verstopt.

Foute en slimme verstopplekken voor geld

Heb je onlangs contant geld gepind, zorg er dan zo snel mogelijk voor dat je dit geld op een onverwachte en moeilijk bereikbare plek in huis verstopt. En niet de plekken waar dieven altijd kijken. Dit zijn de ‘standaard’ verstopplekken, die niet geschikt zijn en waar dieven vaak naar waardevolle spullen zoeken:

  • De besteklade
  • Het nachtkastje naast je bed
  • Achter een schilderij
  • Tussen de sokken en ondergoed
  • Onder je matras

Waar kan je het beste je geld bewaren? De politie raad aan om contant geld te bewaren op plekken die moeilijk toegankelijk zijn. In donkere plekken van je huis. Een kluis kan een goede plek zijn, alleen een kleine kluis is kansloos. Kleine kluizen nemen dieven gewoon mee en breken het later open om de buit eruit te halen.

Een kleine kluis alsnog verstoppen en ergens aard en nagelvast aan vastmaken is een slimmere optie.

  • En verder is onze tip: wees creatief. Doe of jezelf de dief bent en ontdek hoe makkelijk ze bij welke plekken komen.

Uiteindelijk is de beste bescherming je geld goed te spreiden en slim te verstoppen – en niet te veel in huis te hebben.

Top 10 beste verstopplekken voor contant geld in huis:

  1. In een nepboek op de boekenplank
    Gebruik een boek met een uitgesneden binnenkant of koop een speciale “boekkluis”. Tussen echte boeken valt dit nauwelijks op.
  2. In een lege voedselverpakking in de keuken
    Denk aan een oude rijst-, meel- of cornflakesdoos. Zorg ervoor dat de verpakking er normaal uitziet en tussen andere producten staat.
  3. In een nep elektriciteitsstopcontact
    Er zijn kluizen die eruitzien als een stopcontact. Een slimme manier om geld te verbergen zonder op te vallen.
  4. Onder een ladebodem in een kast of bureau
    Schuif de la eruit en bevestig het geld onder de ladebodem. Dieven trekken vaak alleen lades open, maar kijken er niet onder.
  5. In een oude kinderspeeldoos of speelgoed
    Oude kinderspullen trekken weinig aandacht, vooral als ze in een berging of op zolder staan.
  6. In een lege verfpot in de schuur of garage
    Bewaar contant geld in een gesloten verfblik. Plaats het tussen andere verfblikken of gereedschap om het onopvallend te maken.
  7. In een nep plantenpot
    Een plantenpot met dubbele bodem biedt een goede verstopplek. Zorg ervoor dat er een echte plant bovenop staat voor camouflage.
  8. Achter een loszittende tegel in de badkamer of keuken
    Een losse tegel kan dienen als geheime toegang tot een verborgen ruimte voor contant geld.
  9. In de vriezer in een goed afgesloten zakje
    Bewaar het geld in een waterdicht zakje en stop het in een oude pizzadoos of een zak met bevroren groenten.
  10. Onder het tapijt of de vloerbedekking in een hoek
    Rol een klein deel van het tapijt in een hoek of onder een kast op en plaats het geld eronder. Gebruik dit alleen als het tapijt er niet gemakkelijk af kan.

Extra tips:

  • Wissel verstopplekken af en bewaar niet al het contante geld op één plek.
  • Vermijd voorspelbare plekken zoals onder het matras, in de kledingkast of in een keukenkastje; deze controleren dieven vaak als eerste.
  • Overweeg om toch een kleine kluis aan te schaffen voor extra veiligheid, indien mogelijk goed vastgezet in de muur of vloer.

Met deze slimme verstopplekken verklein je de kans dat je geld wordt gevonden door inbrekers!

Dekking contant geld door verzekeraars

Houd er wel ook rekening mee dat er wettelijke en verzekeringsregels zijn rondom contant geld in huis. We adviseren om niet 1000-den euro’s op te nemen. Volgens de Belastingdienst mogen alleenstaanden maximaal 653 euro in huis hebben, en fiscaal partners het dubbele. Alles daarboven moet je aangeven; anders is het zwart geld.

De meeste verzekeringen dekken slechts een beperkt bedrag aan contant geld, vaak tussen de 250 en 500 euro. Wil je meer verzekeren, bespreek dat dan expliciet met je verzekeraar. Als je contant geld in een garage bewaard, vergoed de verzekeraar ook niets. Dit is namelijk een onveilige plek. Geef ze eens ongelijk.

Let op: Heb je waardepapieren als aandelen en obligaties in huis? Deze vallen vaak ook onder contant geld. Hetzelfde geld voor paspoorten en identiteitskaarten. Neem voor alle zekerheid goed de polis van je verzekering door, zo kom je niet voor verrassingen te staan bij inbraak of brand.

Lees ook: Woningbrand vaker rond de feestdagen: tips om brand te voorkomen.

Kortom: Denk goed na over waar je het bewaart, voorkom cliché-verstopplekken en wees je bewust van de limieten die de Belastingdienst en verzekeraars hanteren.

Bronnen:

Politie, NOS I Foto: Canva.

Meer over: