Het kan ontzettend pijnlijk zijn om geen contact meer te hebben met je (volwassen) kinderen. Dit is een complexe situatie waarin veel ouders zich helaas bevinden. Lees wat de mogelijke oorzaken zijn en de tips hoe je hiermee om kunt gaan.
Ouders en kinderen die geen contact meer hebben
Er zijn verschillende redenen waarom kinderen geen contact meer hebben met hun ouders. Hieronder zijn 10 veelvoorkomende redenen opgesomd:
- Misbruik of verwaarlozing: Als het kind misbruik heeft meegemaakt, zowel fysiek als emotioneel of verwaarlozing heeft ervaren.
- Conflicten of ruzies: Conflicten binnen het gezin of ruzies tussen ouder en kind.
- Verslaving: Als het kind verslaafd is aan drugs of alcohol.
- Psychische problemen: Als het kind of een ouder lijdt aan psychische problemen zoals depressie, angststoornissen, of persoonlijkheidsstoornissen.
- Relatieproblemen: Soms kan een nieuwe partner of huwelijk van een ouder leiden tot relatieproblemen tussen ouder en kind.
- Culturele of religieuze verschillen: Verschillen in cultuur of religie leiden soms tot conflicten.
- Seksuele geaardheid: Wanneer een kind homoseksueel, biseksueel, of transgender is en de ouders dit niet accepteren.
- Politieke overtuigingen: Soms leiden verschillende politieke overtuigingen tot conflicten tussen ouder en kind.
- Gebrek aan steun of begrip: Als het kind niet het gevoel heeft dat hij of zij gesteund wordt door de ouders of dat er geen begrip is voor de situatie waarin het kind zich bevindt.
- Ontrouw of scheiding: Wanneer 1 van de ouders ontrouw is geweest en ook een scheiding kan een reden zijn voor het verbreken van het contact.
5 Tips om het (verbroken) contact te herstellen
Het herstellen van het contact met een volwassen kind kan een moeilijke en delicate kwestie zijn, afhankelijk van de specifieke situatie. Hier zijn 5 tips die helpen bij het herstellen van het contact met een volwassen kind:
- Toon interesse en betrokkenheid: Laat je kind weten dat je nog steeds geïnteresseerd bent in zijn of haar leven. Stuur een kaartje, een e-mail of een sms-bericht om te laten weten dat je aan hem of haar denkt. Probeer geen druk uit te oefenen, maar geef je kind wel de ruimte om te reageren.
- Luister naar je kind: Het is belangrijk om te luisteren naar de behoeften en zorgen van je kind. Probeer te begrijpen waarom het contact verbroken is en wat je kunt doen om het te herstellen.
- Toon oprechte spijt: Als je iets hebt gedaan wat heeft bijgedragen aan het verbreken van het contact, toon dan oprechte spijt en vraag om vergeving. Wees echter voorzichtig met het uiten van schuldgevoelens, omdat dit de schuld op je kind kan leggen.
- Respecteer grenzen: Geef je kind de ruimte om zijn of haar grenzen aan te geven en respecteer deze. Forceer geen contact als je kind hier nog niet aan toe is.
- Zoek professionele hulp: Als je kind geen contact wil, is het soms moeilijk om zelf het contact te herstellen. Zoek daarom professionele hulp, zoals een therapeut of mediator, om te helpen bij het herstellen van het contact. Dit is vooral nuttig als er sprake is van diepgewortelde problemen die professionele hulp vereisen.
Hoeveel ouders hebben geen contact meer met hun kinderen?
Helaas zijn er geen exacte cijfers beschikbaar over hoeveel mensen in Nederland geen contact meer hebben met hun volwassen kinderen, omdat dit niet wordt bijgehouden door de overheid. Het verbreken van contact tussen ouders en volwassen kinderen is een complexe en gevoelige kwestie, en het is vaak een privéaangelegenheid waar niet veel mensen over willen praten.
Er is wel een ouder onderzoek waarvan we de cijfers weten. Zo heeft de Stichting Het Verdwenen Zelf in 2018 een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat naar schatting 40.000 ouders in Nederland geen contact meer hebben met hun kinderen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze schattingen geen exacte aantallen zijn en dat het werkelijke aantal mensen dat geen contact meer heeft met hun volwassen kinderen waarschijnlijk hoger is dan deze schattingen.
Professionele ondersteuning
Er zijn verschillende organisaties die ouders helpen bij het herstellen van het contact met hun volwassen kinderen. Hieronder zijn enkele organisaties opgesomd:
- Stichting Het Verdwenen Zelf: Deze organisatie biedt ondersteuning aan ouders die geen contact meer hebben met hun kinderen door psychologische en emotionele hulp te bieden. Ze bieden ook workshops en cursussen aan om te helpen bij het herstellen van het contact.
- Humanitas: Deze organisatie biedt ondersteuning aan ouders en kinderen die te maken hebben met verbroken relaties. Ze bieden onder meer bemiddeling, coaching en begeleiding aan.
- Stichting Zijweg: Deze organisatie richt zich op slachtoffers van huiselijk geweld en biedt ondersteuning aan ouders die geen contact meer hebben met hun kinderen als gevolg van dit geweld. Ze bieden psychologische hulp, juridische ondersteuning en praktische adviezen.
- Labyrint-In Perspectief: Deze organisatie biedt ondersteuning aan ouders die te maken hebben met psychische problemen bij hun kinderen, zoals borderline, autisme, depressie of verslaving. Ze bieden onder meer informatie, steun en lotgenotencontact.
- Mediation Nederland: Mediation Nederland biedt bemiddeling aan tussen ouders en kinderen om te helpen bij het herstellen van het contact. Ze bieden hulp bij het oplossen van conflicten en helpen bij het opstellen van een gezamenlijk plan om het contact te herstellen.
Als je hulp wilt om het contact met je volwassen kind te herstellen, is de eerste stap om hulp te zoeken bij je huisarts. De huisarts verwijst je dan door naar een geschikte instantie, zoals een therapeut of mediator, die je kan helpen bij het herstellen van het contact.
Het is belangrijk om te benadrukken dat elke situatie uniek is en dat de juiste organisatie afhankelijk is van de specifieke situatie. Het is daarom nuttig om verschillende organisaties te onderzoeken en advies in te winnen om te bepalen welke organisatie of therapie het meest geschikt is voor jouw situatie.
Foto: Prostock-studio