Ga naar de inhoud

Consuminderen: Wat is het en hoe pak je het aan?

Update:
Consuminderen

Consuminderen wordt steeds belangrijker in deze tijd waarin duurzaamheid voorop staat. Alles steeds maar nieuw en beter willen kopen, is slecht voor het milieu. Consuminderen, oftewel minder kopen, is hiervoor de oplossing. Hoe pak je dat het beste aan?

Wat is consuminderen? 

Consuminderen houdt simpel gezegd in dat je minder consumeert. Consuminderen is beter voor het milieu én je portemonnee. Steeds nieuwe dingen blijven kopen is niet erg duurzaam. Als je iets nieuws koopt en het oude product weggooit, is dit afval dat verwerkt moet worden. Bovendien worden er constant nieuwe producten gemaakt als we allemaal blijven kopen: wat jij niet koopt, hoeft ook niet geproduceerd te worden. Uiteindelijk houd je zelf ook meer ruimte en geld over. Win-win!

Hoe kun je consuminderen?

Consuminderen doe je aan de hand van 3 kernwoorden: hergebruiken, repareren en delen/ruilen. Uiteindelijk is het doel dat wanneer je iets nodig hebt, je hier geen nieuw product voor hoeft te kopen. Je moet jezelf eerst de gewoonte aanleren door niet steeds naar de winkel te rennen wanneer je iets wilt hebben.

De volgende tips helpen bij het consuminderen:

  • Leer jezelf aan om minstens 3 dagen na te denken voordat je een aankoop doet. Aankopen gebeuren vaak in een impuls, terwijl je later misschien helemaal niet zoveel van je nieuwe product gebruikmaakt. 3 dagen nadenken is vaak lang genoeg om erachter te komen of je iets wel of niet nodig hebt.
  • Probeer een hele maand helemaal niets nieuws te kopen (behalve boodschappen) en kijk hoeveel je hiermee uitspaart.
  • Schrijf je uit voor nieuwsbrieven en reclamefolders om niet in de verleiding te komen door alle aanbiedingen.
  • Ruim je huis op en doe alles weg dat je niet gebruikt of draagt. Als je ziet hoe veel dit is, zal je in de toekomst ook minder snel geneigd zijn iets nieuws te kopen.
  • Geef jezelf een maandbudget en houd je hieraan. Op is op.

En wat nu als je wél echt iets nodig hebt? Houd dan de volgende gedachtegangen aan: 

  1. Gebruik wat je hebt
  2. Deel of ruil
  3. Koop het tweedehands
  4. Maak iets zelf

Tweedehands.net in een nieuw jasje

Tweedehands-net-nieuw-design-3

Het vernieuwde platform Tweedehands.net is klaar om gebruikers nog beter van dienst te zijn met een fris nieuw uiterlijk en verbeterde functionaliteiten. Tweedehands.net heeft sinds het begin het doel om gratis de koop en verkoop van tweedehands spullen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dat gaat nu nóg beter. In een nieuw jasje, maar met de vertrouwde voordelen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:

  • Een fris en energiek uiterlijk door nieuwe huisstijl;
  • De navigatie is eenvoudiger en logischer;
  • De laadtijden van de website zijn een stuk sneller;
  • De website is een stuk veiliger.

Consuminderen in 4 stappen

1. Repareren

Begeeft je waterkoker het? Hup, dan rijden we toch even naar de winkel om een nieuwe te halen? Zonde! Wanneer iets kapotgaat, gooien we het vaak veel te snel weg. Vaak zijn deze voorwerpen nog prima te repareren. Misschien heb je een handige oom of buurvrouw die je wil helpen. Anders kun je altijd naar een repaircafé bij jou in de buurt. Hier kunnen ze alles repareren tegen een prijs die vaak een stuk lager is dan bij het aanschaffen van iets nieuws.

2. Delen/ruilen

Een andere manier om te consuminderen is door spullen te delen of te ruilen. Als je binnenkort een feestje in de tuin geeft, dan heb je vast wel een familielid of buurtgenoot die je een partytent kan lenen. Waarom zou je ie voor dat ene avondje nieuw kopen? 

Er zijn een heleboel handige manieren om spullen te delen of ruilen:

  • Organiseer een kledingruil: trommel al je vriendinnen op en neem de kleding mee die je niet meer draagt. Iets waar jij op uitgekeken bent, is voor een ander weer iets nieuws. Zo loopt iedereen met een nieuwe garderobe naar buiten zonder ook maar iets uit te hoeven geven.
  • Word lid van een Facebookgroep: er zijn voor bijna iedere gemeente wel Facebookgroepen te vinden waarin spullen geruild of uitgeleend worden. Als je niemand persoonlijk kent met een partytent, dan is er in zo’n Facebookgroep vast wel iemand die er eentje heeft.

3. Hergebruiken

Je kunt producten hergebruiken door tweedehands te winkelen. In kringloopwinkels is altijd wel te vinden wat je nodig hebt. Van servies tot spelletjes, en van meubels tot gereedschap. Hiermee bespaar je veel geld en ben je duurzaam bezig. Waarom zou er een nieuw product gemaakt moeten worden, als ze er allemaal al zijn? Als je geen zin hebt om eindeloos kringloopwinkels af te struinen tot je hebt gevonden wat je zocht, kun je natuurlijk altijd online kijken of het product tweedehands wordt aangeboden.

4. Maak het zelf

Veel dingen die we dagelijks kopen, kunnen ook heel goed zelf gemaakt worden. Je kunt bijvoorbeeld je eigen groente en fruit verbouwen in een moestuin en schoonmaakmiddelen kun je vaak van natuurlijke producten maken. Als je écht creatief bent, kun je zelfs je eigen kleding maken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. 

Foto: Canva

Meer over: