Ga naar de inhoud

Consumentenbond: KPN en Ziggo maken internet veel te duur

Internet

We betalen al jaren veel te veel voor internet. Dat komt omdat KPN en Ziggo de abonnementsprijzen veel te hoog houden. De Consumentenbond wil dat de  marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingrijpt.

De consumentenorganisatie ziet te weinig marktwerking en te hoge prijzen. De meeste consumenten kunnen alleen kiezen uit internet via de kabel van Ziggo of internet via het glasvezelnetwerk van KPN, concludeert de Consumentenbond. 

Hoogste abonnementsprijzen van Europa

Volgens de bond liggen de prijzen van de twee grootste aanbieders al lange tijd dicht bij elkaar en behoren ze tot de hoogste van Europa. De gemiddelde kosten van internet in Nederland zijn 30 euro per maand, dat is zo’n 10 euro hoger dan het Europees gemiddelde. Alleen in België en Portugal betalen consumenten meer dan in Nederland.

Geen concurrentie op glasvezelnetwerk

Andere aanbieders mogen het glasvezelnetwerk van KPN weliswaar gebruiken, maar de bond vindt het opvallend dat het concurrenten op het glasvezelnetwerk van KPN niet lukt goedkoper te zijn dan de KPN-providers. Zo heeft Odido weliswaar een lager tarief, maar dat is lang niet overal beschikbaar, stelt de bond. 

Overstappen te veel gedoe

We stappen over naar een andere internetaanbieder, terwijl de ACM in overstapkortingen wel een bewijs voor marktwerking zou zien. De redenen dat we blijven zitten waar we zitten zijn:

  • overstappen is te veel gedoe
  • we willen ons e-mailadres niet kwijtraken

Internetmarkt zit op slot

Sandra Molenaar van de Consumentenbond concludeert dat de internetmarkt volledig op slot zit. KPN en Ziggo domineren de markt steeds meer en dat zorgt voor minder keuze en hoge prijzen. “Wij roepen de ACM dan ook dringend op om in te grijpen, zodat internet weer betaalbaar wordt.” 

Ziggo: voldoende concurrentie

Ziggo herkent zich niet in het verhaal van de Consumentenbond. Het bedrijf ervaart wel degelijk concurrentie, onder andere door de snelle opkomst van nieuwe glasvezelaanbieders en flinke prijs- en productpromoties. Volgens Ziggo heeft de ACM vorig jaar al de conclusie getrokken dat de markt voor vast internet voldoende concurrerend is.

Lees verder onder het X-bericht >>

KPN: kabel maakt internet duurder

Een woordvoerder van KPN stelt dat het bericht van de Consumentenbond bol staat van de onjuistheden. KPN gaat de organisatie daar naar eigen zeggen ook op aanspreken. “Het netwerk van KPN is al meer dan 20 jaar een open netwerk. Er is nooit sprake van geweest dat KPN dit zou willen veranderen. Dat de prijzen in Nederland hoger zouden zijn dan elders in Europa vindt KPN appels met peren vergelijken, omdat veel Europese landen bijvoorbeeld niet op grote schaal glasvezel hebben. “In Nederland leggen we de kabels onder de grond aan. Daaraan hangt een prijskaartje.”

Bronnen: Tweakers, WNL, Metro, Consumentenbond. Foto: Karolina Grabowska (Canva)

Meer over: