Ga naar de inhoud

Ziggo verliest 137.000 klanten ondanks Champions League-rechten

Ziggo verliest klanten Bron: © Cronislaw Canva 

Ziggo blijft worstelen met een dalend klantenbestand. In 2024 verloor het bedrijf 137.100 klanten, terwijl dat er in 2023 nog 123.200 waren. Vooral in het laatste kwartaal van vorig jaar versnelde het klantverlies: bijna 37.000 abonnees zeiden hun abonnement op.

Champions League-rechten geen succes

Om klanten te behouden en nieuwe aan te trekken, verwierf Ziggo in augustus 2023 de exclusieve uitzendrechten voor de Champions League. Dit moest het klantverlies beperken, maar in plaats daarvan versnelde de uitstroom.

In het laatste kwartaal van 2024 verloor Ziggo meer klanten dan in het kwartaal ervoor.

Ziggo klanten zeggen vaste telefonie op

Een belangrijke oorzaak van het klantverlies is de jaarlijkse prijsverhoging. Steeds meer consumenten stappen over naar concurrenten of schrappen onderdelen van hun alles-in-een-abonnement.

Zo hebben bijna 63.000 klanten in het laatste kwartaal van 2024 hun vaste telefoonaansluiting opgezegd bij Ziggo.

De tekst gaat onder de nieuwsberichten verder >>

Ziggo prijsverhogingen afgelopen jaren

Ziggo heeft de afgelopen jaren meerdere prijsverhogingen doorgevoerd, voornamelijk als gevolg van inflatiecorrecties. Hieronder volgt een overzicht van deze aanpassingen:

  • 1 juli 2023: Ziggo verhoogde de abonnementsprijzen met gemiddeld 8,5%. Deze forse stijging was het gevolg van de hoge inflatie in 2022.
  • 1 juli 2024: De prijzen werden opnieuw aangepast, ditmaal met een gemiddelde stijging van 2,5%.

Omzet en winst onder druk

De daling in klantenaantallen heeft ook financiële gevolgen. Ziggo zag zijn omzet in het vierde kwartaal met 3,4 procent dalen. De nettowinst kwam uit op 470 miljoen euro, een afname van 5,9 procent ten opzichte van het derde kwartaal.

Vodafone blijft stabiel

Vodafone, de mobiele tak van het bedrijf, wist nauwelijks te groeien. In het laatste kwartaal kwamen er slechts 800 nieuwe klanten bij. Vergeleken met eind 2023 is het klantenbestand zelfs licht gedaald.

Dankzij prijsverhogingen bleef de totale omzet van Vodafone en Ziggo in 2024 op hetzelfde niveau als in 2023. Door kostenbesparingen steeg de jaarwinst met 3,1 procent tot bijna 2 miljard euro.

Bronnen

BNNVARA, Nu.nl


Eerder schreven wij >>

10 juli 2024

Consumentenbond: KPN en Ziggo maken internet veel te duur

We betalen al jaren veel te veel voor internet. Dat komt omdat KPN en Ziggo de abonnementsprijzen veel te hoog houden. De Consumentenbond wil dat de  marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingrijpt.

De consumentenorganisatie ziet te weinig marktwerking en te hoge prijzen. De meeste consumenten kunnen alleen kiezen uit internet via de kabel van Ziggo of internet via het glasvezelnetwerk van KPN, concludeert de Consumentenbond. 

Hoogste abonnementsprijzen van Europa

Volgens de bond liggen de prijzen van de twee grootste aanbieders al lange tijd dicht bij elkaar en behoren ze tot de hoogste van Europa. De gemiddelde kosten van internet in Nederland zijn 30 euro per maand, dat is zo’n 10 euro hoger dan het Europees gemiddelde. Alleen in België en Portugal betalen consumenten meer dan in Nederland.

Geen concurrentie op glasvezelnetwerk

Andere aanbieders mogen het glasvezelnetwerk van KPN weliswaar gebruiken, maar de bond vindt het opvallend dat het concurrenten op het glasvezelnetwerk van KPN niet lukt goedkoper te zijn dan de KPN-providers. Zo heeft Odido weliswaar een lager tarief, maar dat is lang niet overal beschikbaar, stelt de bond. 

Overstappen te veel gedoe

We stappen over naar een andere internetaanbieder, terwijl de ACM in overstapkortingen wel een bewijs voor marktwerking zou zien. De redenen dat we blijven zitten waar we zitten zijn:

  • overstappen is te veel gedoe
  • we willen ons e-mailadres niet kwijtraken

Internetmarkt zit op slot

Sandra Molenaar van de Consumentenbond concludeert dat de internetmarkt volledig op slot zit. KPN en Ziggo domineren de markt steeds meer en dat zorgt voor minder keuze en hoge prijzen. “Wij roepen de ACM dan ook dringend op om in te grijpen, zodat internet weer betaalbaar wordt.” 

Ziggo: voldoende concurrentie

Ziggo herkent zich niet in het verhaal van de Consumentenbond. Het bedrijf ervaart wel degelijk concurrentie, onder andere door de snelle opkomst van nieuwe glasvezelaanbieders en flinke prijs- en productpromoties. Volgens Ziggo heeft de ACM vorig jaar al de conclusie getrokken dat de markt voor vast internet voldoende concurrerend is.

Lees verder onder het X-bericht >>

KPN: kabel maakt internet duurder

Een woordvoerder van KPN stelt dat het bericht van de Consumentenbond bol staat van de onjuistheden. KPN gaat de organisatie daar naar eigen zeggen ook op aanspreken. “Het netwerk van KPN is al meer dan 20 jaar een open netwerk. Er is nooit sprake van geweest dat KPN dit zou willen veranderen. Dat de prijzen in Nederland hoger zouden zijn dan elders in Europa vindt KPN appels met peren vergelijken, omdat veel Europese landen bijvoorbeeld niet op grote schaal glasvezel hebben. “In Nederland leggen we de kabels onder de grond aan. Daaraan hangt een prijskaartje.”

Bronnen:

Tweakers, WNL, Metro, Consumentenbond. Foto: Karolina Grabowska (Canva)

Meer over:

Reacties zijn gesloten.