Steeds meer mensen doen hun dynamisch energiecontract de deur uit en stappen over naar een ander energiecontract. Uit een analyse van prijsvergelijker Overstappen.nl blijkt dat het aantal consumenten die het dynamisch energiecontract links laten liggen de afgelopen weken ruim is verdubbeld.
Stijgende energieprijzen
En dat is niet gek, want de energieprijzen op de Europese handelsmarkt stijgen. De uurprijs voor stroom uit dynamische contracten bereikte afgelopen week tijdens een piekmoment 0,82 euro per kWh. Deze trend lijkt verband te houden met de stijgende energieprijzen op de Europese handelsmarkt.
De tekst gaat onder hey X-bericht verder >>
Meer mensen stappen uit dynamisch energiecontract: ’Gestegen prijzen hakken erin’ https://t.co/nwgWb1ZsxC pic.twitter.com/RmwX1QQNLX
— DFT (@dft) November 21, 2024
De invloed van de gasprijs
Volgens energie-expert bij Overstappen.nl, Tom Schlagwein, zijn de prijsstijgingen voor veel consumenten de reden om een dynamisch contract op te zeggen. “Momenteel schommelt de gasprijs rond de 46 euro per megawattuur (mWh). Begint dit jaar stond de gasprijs nog rond de 30 euro per mWh. Dit heeft directe gevolgen voor de stroomprijs, omdat een groot deel van de elektriciteit wordt opgewekt met gasgestookte centrales”, legt hij uit.
Het wakend oog van de consument
“Dat resulteerde in een all-in stroomprijs van 0,82 euro per kWh. Op dit moment houden veel consumenten de dynamische prijzen van hun energiecontract in de apps nauwlettend in de gaten. Zodra prijzen extreem hoog zijn, haakt een groeiend aantal mensen af. Dit is een logische reactie, want zulke prijzen hakken er stevig in.” Ter vergelijking: voor een vast contract betaal je momenteel elk uur van de dag 0,25 euro per kWh.
Weersomstandigheden spelen parten
Het weer speelt volgens Schlagwein ook een belangrijke rol in de stijging: ”Het is niet alleen wat kouder dan verwacht, maar ook de hoeveelheid opgewekte windenergie blijft achter. Minder wind betekent minder goedkope duurzame stroom op het net, wat de prijzen verder opdrijft.”
‘Overstappen niet direct nodig’
Bij een dynamisch contract kan de prijs van stroom en gas per uur fluctueren. Zo’n contract is vooral aantrekkelijk als de prijzen laag zijn, maar als de prijzen stijgen, zoals de afgelopen tijd het geval is, wordt het onhoudbaar. Toch zegt de energie-expert dat het dan niet meteen nodig is om over te stappen naar een ander contract.
Lees ook: Elektrische deken aan of verwarming aan, wat is energiezuiniger?
Keuze energiecontract voor iedereen anders
“Dynamische contracten kennen nu een hogere prijs, maar dit is alleen op piekmomenten van verbruik. Als je je verbruik stuurt en de onzekerheid niet erg vindt, dan raad ik aan om dynamisch te blijven. Als je graag zekerheid wilt, moet je iets anders. Die keuze is heel persoonlijk en voor iedereen anders.”
De voordelen van beide soorten energiecontracten:
Voordelen van een dynamisch energiecontract:
- Dagelijkse prijsvoordelen: Je betaalt direct de actuele energieprijzen, die soms lager kunnen zijn dan de vaste tarieven, vooral in periodes van lage vraag.
- Flexibiliteit: Je zit niet vast aan langdurige contracten; ideaal als je snel wilt profiteren van marktontwikkelingen.
- Stimulans voor energiebesparing: Je kunt gebruik maken van goedkopere stroom tijdens daluren, wat je aanmoedigt om bewuster met energie om te gaan.
- Overzichtelijke tarieven: De prijzen zijn transparant en gebaseerd op marktontwikkelingen zonder extra risicopremies van de energieleverancier.
- Geschikt voor zonnepanelenbezitters: Je ontvangt de actuele marktprijs voor de stroom die je teruglevert, wat voordeliger kan zijn bij piekuren.
Voordelen van een vast energiecontract:
- Kostenstabiliteit: Je weet precies wat je betaalt per kWh en m³, ongeacht schommelingen in de energieprijzen.
- Budgetzekerheid: Ideaal voor huishoudens met een strak budget, omdat onverwachte prijsstijgingen je uitgaven niet beïnvloeden.
- Bescherming tegen prijsstijgingen: Bij stijgende energieprijzen profiteer je van het lagere tarief dat je hebt vastgelegd.
- Geen zorgen over marktontwikkelingen: Je hoeft je niet bezig te houden met energieprijzen, waardoor het minder complex is dan een dynamisch contract.
- Langetermijnzekerheid: Geschikt voor mensen die houden van zekerheid en niet vaak van energieleverancier willen wisselen.
De keuze hangt af van je voorkeuren: flexibiliteit en lage prijzen op de korte termijn (dynamisch) versus zekerheid en voorspelbaarheid (vast).
Bron: Overstappen.nl. Foto: Canva.