Artsen pleiten al jaren voor een helmplicht op snorfietsen. Per 1 januari 2023 komt die er dan eindelijk. Toch zijn artsen niet blij: een speedpedelec-helm is namelijk ook toegestaan.
Volgens artsen biedt zo’n helm onvoldoende bescherming en kan dit nog steeds leiden tot (blijvend) hersenletsel.
Ongelukken met snorfiets
Een snorfiets of -scooter is een scooter die een maximale snelheid van 25 kilometer per uur heeft. Een helm is op zo’n snorfiets vanwege de lage snelheid niet verplicht, terwijl dit op de normale brommer wel zo is. Toch zien artsen al jaren veel mensen ernstig hersenletsel oplopen als gevolg van ongelukken met de snorfiets. Daarom ondertekenden 130 artsen in 2018 een brandbrief aan de Tweede Kamer, waarin zij pleitten voor een helmplicht. De Tweede Kamer stemde na een Kamerdebat voor.
Commotie over helmplicht vanaf 2023
Vanaf 1 januari 2023 wordt het dragen van een helm op snorfietsen verplicht. Gebeurt dit niet, dan staat daar een boete van 100 euro op. Toch is dit niet het resultaat waar artsen op gehoopt hadden: ten eerste komt de wet er pas 4 jaar na het Kamerdebat. Ten tweede zijn er naast motorhelmen ook speedpedelec-helmen toegestaan. Deze helmen bedekken niet de oren en bieden daarom een stuk minder bescherming dan motorhelmen. Bovendien is het verschil met gewone fietshelmen niet te zien, welke nog minder bescherming bieden. Hierdoor wordt handhaving lastig.
Kans op blijvende hersenschade: commotie helmplicht
Artsen zijn nu bang dat jongeren de ernst van het gevaar niet in gaan zien. Nu rijden jongeren vaak op opgevoerde snorfietsen rond, waarbij het aantal kilometer per uur kan oplopen tot 80. Dit maakt het gebruik ervan – vooral zonder helm – levensgevaarlijk. Hersenletsel kan leiden tot levenslange schade, wat ervoor zorgt dat het leven van iemand er heel anders uit kan gaan zien dan gedacht. Dit kan variëren van geheugen- en concentratieproblemen tot fysieke beperkingen tot complete persoonlijkheidsveranderingen.
Artsen hopen daarom dat er nog eens naar de wet wordt gekeken en de optie voor speedpedelec-helmen eruit wordt gehaald. In andere Europese landen zijn de regels voor snorfietsen en brommers namelijk hetzelfde: daar moet op beide een motorhelm worden gedragen.
Helmplicht voor electrische fietsen? Weer commotie
Het is niet verplicht om een helm op de elektrische fiets te dragen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil wel een verbod op apparatuur waarmee de elektrische fiets opgevoerd kan worden. Met zo’n opvoer-set kan een fietser de trapondersteuning naar hogere snelheden dan 25 kilometer per uur brengen. Vanaf 25 kilometer is er geen sprake meer van een elektrische fiets. De zogenoemde opvoerpakketjes zijn momenteel nog wettelijk toegestaan.
Bekijk (en vergelijk) ook eens je scooterverzekering om voor onverwachte kosten te komen staan.