Collageen lijkt hét wonderingrediënt in de strijd tegen veroudering en is alomtegenwoordig in de schoonheidsindustrie. Van pillen en poeders tot crèmes en zelfs drankjes, collageen is de ultieme oplossing voor rimpels en een jeugdige huid. Werkt het echt? We zochten het voor je uit.
Wat is collageen?
Collageen is een eiwit dat een belangrijk onderdeel vormt van onze huid, haar, nagels en bindweefsels. Het zorgt voor structuur, kracht en elasticiteit van de huid. Naarmate we ouder worden, neemt de collageenproductie van ons lichaam af, wat leidt tot rimpels, verslapte huid en andere tekenen van veroudering.
Collageen in verzorgingsproducten
Collageencrèmes en -serums
Veel huidverzorgingsproducten bevatten collageen als hoofdingrediënt. Er is alleen wel een probleem: het collageenmolecuul is te groot om door de huid te dringen wanneer je het plaatselijk aanbrengt. Dit betekent dat collageencrèmes en -serums de collageenniveaus in de huid niet direct aanvullen.
In plaats daarvan geven ze wel tijdelijke hydratatie en een opvullend effect, waardoor de huid er kortstondig gladder en jeugdiger uitziet. Het werkt dus een beetje en je moet het veel smeren.
Collageensupplementen
Collageensupplementen, beschikbaar in de vorm van pillen en poeders, zijn immens populair voor verzorging. Het idee is dat het innemen van collageen de natuurlijke collageenproductie van het lichaam stimuleert. Sommige studies suggereren dat orale collageensupplementen de elasticiteit en hydratatie van de huid verbeteren en rimpels doen verminderen. Er is alleen meer uitgebreid, langdurig onderzoek nodig om deze voordelen te bevestigen.
Collageendrankjes
Net als supplementen beweren collageendrankjes de huidgezondheid van binnenuit te verbeteren. Ze bevatten vaak gehydrolyseerd collageen, dat is afgebroken in kleinere zogeheten peptiden die het lichaam makkelijker kan opnemen. Hoewel sommige gebruikers positieve resultaten melden, is het wetenschappelijke bewijs nog niet sterk genoeg om deze claims te ondersteunen.
Bekijk ook eens deze uitzending van Radar over collageenpoeder. De tekst gaat onder de video verder >>
Effectieve ingrediënten tegen veroudering
Hoewel collageen als ingrediënt in crèmes en serums mogelijk niet het wondermiddel is waarop we hoopten, zijn er gelukkig wel andere ingrediënten die de tekenen van veroudering wel verminderen:
- Retinoïden (vitamine A-derivaten): Dit zijn enkele van de meest effectieve anti-verouderingsingrediënten. Retinoïden stimuleren de collageenproductie, verhogen de celvernieuwing en verbeteren de huidtextuur en -toon.
- Vitamine C: Een krachtige antioxidant, vitamine C helpt bij de collageensynthese, beschermt tegen UV-schade en verheldert de huid.
- Peptiden: Korte ketens van aminozuren, peptiden kunnen in de huid doordringen en het lichaam signaleren om meer collageen te produceren.
- Hyaluronzuur: Dit molecuul kan tot 1000 keer zijn gewicht in water vasthouden, wat zorgt voor intense hydratatie en het opvullen van de huid, wat helpt bij het verminderen van de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels.
- Niacinamide (vitamine B3): Niacinamide verbetert de huidelasticiteit, versterkt de barrièrefunctie, egaliseert de huidtint en vermindert dofheid.
- Alfa-hydroxyzuren (AHA’s): Deze exfoliërende zuren verwijderen dode huidcellen, waardoor een gladdere en stralendere teint ontstaat.
Onze conclusie over collageen verzorgingsproducten
Hoewel collageen als ingrediënt in crèmes en serums mogelijk niet effectief de huid binnendringt om de collageen niveaus te verhogen, kan het nog steeds enkele oppervlakkige voordelen bieden, zoals hydratatie en tijdelijk opvullen.
Orale collageensupplementen en -drankjes beloven van alles. Ze hebben alleen meer wetenschappelijke onderbouwing nodig.
Het is beter te focussen op ingrediënten met bewezen effectiviteit, zoals retinoïden, vitamine C, peptiden, hyaluronzuur, niacinamide en AHA’s.
Zit er collageen in voedingsmiddelen?
Zit er collageen in voedingsmiddelen? Ja, bepaalde voedingsmiddelen bevatten collageen. En er zijn voedingsmiddelen die helpen de natuurlijke collageenproductie van het lichaam te stimuleren.
Voedingsmiddelen die collageen bevatten
We lezen er wel vaker over de terugkeer van grootmoeders recepten als verzorgingsproducten. Er zijn fanatieke gezondheidsguru’s die stoppen gelatinevellen in een glas water en drinken de substantie op. Je moet er dus maar niet teveel bij nadenken als je de onderstaande producten gaat opnemen in je dagelijkse dieet.
Ok, wie mooi wil zijn drinkt bottenbouillon, kippenpoten en visvellen:
Bottenbouillon: Gemaakt door het sudderen van dierlijke botten en bindweefsel, is bottenbouillon rijk aan collageen. Het heeft voordelen voor de huid, gewrichten en darmgezondheid. Ook de schil en kraakbeen van kippenpoten bevat hoge niveaus van collageen.
Visvel: Vis, vooral de huid, is een andere goede bron van collageen. Collageen van vis is goed opneembaar.
Gelatine: Afgeleid van collageen, vindt je gelatine in heel veel voedingsmiddelen zoals gelei, gummies en bepaalde desserts. Het is in wezen gekookt collageen en behoudt zijn gunstige eigenschappen.
Voedingsmiddelen die collageen productie ondersteunen
Hoewel het eten van voedingsmiddelen die direct collageen bevatten gunstig is, is het consumeren van voedingsstoffen die de collageenproductie van het lichaam ondersteunen even belangrijk. Hier zijn enkele belangrijke voedingsstoffen en hun voedselbronnen:
- Vitamine C: Essentieel voor de collageensynthese, vitamine C is te vinden in citrusvruchten, aardbeien, paprika’s en bladgroenten.
- Proline: Een aminozuur dat cruciaal is voor collageenproductie, proline komt voor in eiwitten, zuivelproducten, kool, asperges en paddenstoelen.
- Glycine: Een ander belangrijk aminozuur voor collageen, glycine wordt gevonden in varkenshuid, kippenschil en gelatine. Het is ook overvloedig aanwezig in bepaalde eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees en vis.
- Koper: Dit mineraal helpt bij de vorming van collageen door het activeren van een enzym dat nodig is voor de kruisverbinding van collageenvezels. Bronnen zijn onder andere schaaldieren, noten, zaden en orgaanvlees.
- Zink: Zink speelt een vitale rol in collageensynthese en -herstel. Goede bronnen van zink zijn vlees, schaaldieren, peulvruchten, zaden en noten.
- Antioxidanten: Antioxidanten beschermen collageen tegen schade door vrije radicalen. Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten zijn onder andere bessen, noten, zaden, groene thee en pure chocolade.
Lees ook: Gezichtsverzorging: wat smeer ik op mijn gezicht.
Leefstijlfactoren voor gezondere collageenniveaus
Het is en blijft belangrijk op te merken dat leefstijlfactoren zoals voldoende hydrateren, regelmatig bewegen (bijvoorbeeld dagelijks met Fit at Home), het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon en roken ook cruciale rollen spelen bij het behoud van gezonde collageen niveaus.
Kortom, hoewel bepaalde voedingsmiddelen collageen bevatten, is het consumeren van een dieet rijk aan voedingsstoffen die de collageenproductie ondersteunen essentieel voor een optimale huidgezondheid en algeheel welzijn.
Door bewust bepaalde voedingsmiddelen in je dieet op te nemen, kun je de collageenniveaus van je lichaam op natuurlijke wijze verhogen en genieten van de voordelen van een gezondere, jonger uitziende huid.
Recept voor bottenbouillon
Tips uit grootmoeders tijd zijn dus niet verouderd en bottenbouillon is niet alleen voedzaam maar kan gelukkig ook lekker zijn en veelzijdig. Het kan worden gebruikt als basis voor soepen, sauzen, of gewoon als een verwarmende drank. Dus vroegen wij onze oudste grootmoeder, oma Gretha, naar een goed recept voor bottenbouillon. Dit recept schreef ze voor ons op:
Ingrediënten
- 1 kg botten (runderbotten, kippenkarkassen, of een mix van beiden)
- 2 wortels, in stukken gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in stukken gesneden
- 1 grote ui, in vieren gesneden
- 4 teentjes knoflook, geplet
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel appelazijn (helpt de mineralen uit de botten te halen)
- 1 theelepel peperkorrels
- Zout naar smaak
- Water (genoeg om de botten volledig te bedekken)
Bereidingswijze
Voor een rijkere smaak, rooster de botten eerst in de oven. Plaats de botten op een bakplaat en rooster ze gedurende 30-45 minuten op 200°C, of totdat ze goudbruin zijn.
- Plaats de geroosterde botten in een grote soeppan of slowcooker.
- Voeg de wortels, bleekselderij, ui, knoflook, laurierblaadjes, peperkorrels en appelazijn toe.
- Vul de pan met genoeg water om de botten en groenten volledig te bedekken.
- Laat een paar centimeter ruimte aan de bovenkant van de pan om overkoken te voorkomen.
- Breng de inhoud van de pan aan de kook op hoog vuur.
- Zodra het kookt, zet het vuur laag en laat het sudderen.
- Verwijder het schuim dat naar de oppervlakte komt met een schuimspaan.
- Laat de bouillon minimaal 12-24 uur sudderen.
- Hoe langer je het laat sudderen, hoe meer voedingsstoffen en smaak je uit de botten haalt.
- Voeg indien nodig extra water toe om de ingrediënten ondergedompeld te houden.
- Haal na de suddertijd de pan van het vuur en laat de bouillon iets afkoelen.
- Zeef de bouillon door een fijne zeef of kaasdoek om de botten en groenten te verwijderen.
- Laat de bouillon volledig afkoelen voordat je hem in luchtdichte containers giet.
De bouillon kan in de koelkast tot 5 dagen worden bewaard of ingevroren worden voor later gebruik (tot 6 maanden). Voor een rijkere en voedzamere bouillon kun je verschillende soorten botten combineren, zoals runderbotten, kippenkarkassen, en zelfs varkensbotten. Voel je vrij om restjes groenten zoals prei, peterselie of champignons toe te voegen voor extra smaak.
Een slowcooker is ideaal voor het maken van bottenbouillon omdat het een constante lage temperatuur behoudt gedurende lange periodes.
René in de keuken doet het je voor, hoe je bottenbouillon maakt. De tekst gaat onder de video verder >>
Geniet van je zelfgemaakte bottenbouillon als alternatief voor de veelal dure callogeen smeersels en poeders. Drink het puur voor een warme, voedzame boost en stralende huid!
Hoofdfoto: Andrez Saens/Canva.