Co-housing wint de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit, met name onder ouderen. Met een wooncrisis en tekort aan verzorgingstehuizen moeten er immers andere oplossingen gevonden worden. Maar wat houdt co-housing in en is het iets voor jou? We zetten de opties én de voor- en nadelen voor je op een rij:
Wat is co-housing?
Co-housing is een andere term voor gemeenschappelijk wonen. Mensen die aan co-housing doen hebben allemaal een eigen, afgesloten en zelfstandige woonruimte in een omgeving waar ook gemeenschappelijke en gedeelde ruimten zijn. Denk hierbij aan een gedeelde keuken, tuin of woonkamer. Co-housing kan in hetzelfde gebouw, of in allemaal verschillende, losse woningen zijn. Het kan om zowel huur- als koopwoningen en tiny houses gaan.
De mensen die gemeenschappelijk wonen doen dit vanuit een bewuste keuze. De mogelijke redenen daarvoor lopen ver uiteen: kosten besparen, eenzaamheid voorkomen, groener en duurzamer leven, niet meer volledig zelfstandig kunnen wonen, of gewoon vanwege persoonlijke voorkeur. De basis van co-housing is wederzijdse hulp en ondersteuning, waarbij er een combinatie is van onafhankelijkheid en samenwerking.
Voor wie is co-housing geschikt?
Co-housing is voor iedereen geschikt die op zoek is naar een balans tussen zelfstandig wonen en de voordelen van een gemeenschap. Leeftijd, leefsituatie, inkomen of relatiestatus maken hierbij niet uit, omdat er veel verschillende woongroepen zijn. Zo zijn er woongroepen waar alleen ouderen wonen, en plekken waar alleen jongeren of gezinnen wonen. Er zijn ook situaties waar iedereen door elkaar woont. Dit is afhankelijk van de voorkeuren van de bewoners zelf. Zij stellen de groep samen en bepalen samen wie er wel of niet toegelaten wordt tot hun gemeenschap. Samen dragen zij de verantwoordelijkheid voor hun woonproject. De enige eis waar je als bewoner vaak aan moet voldoen, ongeacht de groep, is een solidaire en behulpzame instelling hebben.
De voor- en nadelen van co-housing
Gemeenschappelijk wonen kent, zoals alles, voor- en nadelen. Het is zeker niet voor iedereen geschikt, maar kan voor de juiste kandidaat ook veel voordelen hebben:
- Er is een solidair gevoel in de gemeenschap;
- Bewoners helpen en ondersteunen elkaar onderling;
- Het is vaak goedkoper dan volledig zelfstandig wonen;
- Er zijn vaak veel milieuvriendelijke initiatieven;
- Er is vaak gelegenheid voor sociaal contact;
- Het is een combinatie van privé wonen en gemeenschappelijk wonen;
- Er is sociale controle, wat het veilig maakt.
Wat de ene persoon als een voordeel ervaart, ziet de ander misschien als een nadeel. Zo is er uiteraard bij co-housing minder privacy dan wanneer je zelfstandig woont. Ook wordt er van je verwacht dat je je solidair en behulpzaam opstelt naar je medebewoners toe. Daarnaast deel je bepaalde voorzieningen, en die heb je niet volledig voor jezelf. Dit kan uiteraard ook tot onenigheid leiden, wanneer een bewoner zich niet aan de gewenste afspraken en huisregels houdt. In een goede woongroep wordt dit samen besproken en opgelost.
Hoe kom je in aanmerking voor co-housing?
Is jouw interesse voor co-housing gewekt en denk je dat deze woonvorm wellicht iets voor jou is? Dan is het nu zaak om je te oriënteren, informatie in te winnen en te kijken of je wellicht een woongroep ziet die iets voor jou is.
Er zijn 2 grote verenigingen die de belangen van woongroepen behartigen. Dit zijn de Federatie Gemeenschappelijk Wonen (FGW) en Landelijke Vereniging Centraal Wonen (LVCW). Het doel van deze verenigingen is ondersteunen, stimuleren en adviseren, maar ook het bevorderen en realiseren van projecten voor gemeenschappelijk wonen. Een goede eerste stap is om bij deze verenigingen te informeren naar de mogelijkheden en lopende projecten. Zustervereniging LVGO (Gemeenschappelijk Wonen 50plus) heeft op de website een overzicht van alle aangesloten woongroepen staan waar je contact mee kunt opnemen.
Zelf een woongroep beginnen
Je hoeft niet bij een bestaande woongroep aan te sluiten, maar kunt ook zelf een woongroep starten. Dit kost uiteraard meer tijd en moeite dan bij een bestaande woongroep aansluiten. Zo krijg je wel de kans om jouw ideale gemeenschap samen te stellen. Wel zal je in dat geval zelf op zoek moeten naar woningen, kandidaten en vergunningen om het mogelijk te maken. De bovengenoemde verenigingen kunnen je hierbij ondersteunen.