Ga naar de inhoud

Circulaire woningen zetten veelbelovende stap richting duurzame toekomst

circulaire woning Bron: © Canva 

Er verrijzen steeds meer nieuwbouwwoningen gebouwd met materiaal uit oude gesloopte huizen, de zogenoemde circulaire woningen. De voorraad bouwmaterialen en grondstoffen is namelijk niet onbeperkt en veel productiemethodes schaden het milieu. De woningen zijn hard op weg het nieuwe normaal te worden.

Goed alternatief 

In Nederland is de bouwsector verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het grondstoffenverbruik en de CO₂-uitstoot. Circulaire woningen bieden een veelbelovend alternatief voor traditionele bouwmethoden, met als doel het milieu te ontlasten en grondstoffen te sparen. Wat zijn circulaire woningen precies, welke voordelen bieden ze, en hoe verhoudt de prijs zich tot conventionele woningen?

Wat zijn circulaire woningen?

Circulaire woningen zijn ontworpen en gebouwd met het principe van een circulaire economie in gedachten. Dit betekent dat bij het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de woning wordt gestreefd naar het minimaliseren van afval en het maximaliseren van hergebruik van materialen. Materialen worden zo gekozen en toegepast dat ze na hun levensduur in de woning opnieuw kunnen worden gebruikt, hetzij in dezelfde functie, hetzij in een andere toepassing. Daarnaast wordt er vaak gebruikgemaakt van biobased materialen, zoals hout, die hernieuwbaar zijn en een lagere milieubelasting hebben.  

Voordelen van circulaire woningen

Het bouwen en bewonen van circulaire woningen brengt diverse voordelen met zich mee:

1. Efficiënt gebruik van bouwmaterialen 

Een circulaire woning minimaliseert afval door hergebruik, herbestemming of recycling van bouwmaterialen. Door de beperkte ontginning van ruwe grondstoffen wordt de milieu-impact van de bouw verminderd.

2. Lange levensduur en aanpasbaarheid

Een circulair huis is ontworpen om duurzaam, aanpasbaar en tijdloos te zijn. De woningen worden minder snel gesloopt of herbouwd omdat ze kunnen inspelen op de veranderende behoeften van de bewoners.

3. Lokale inkoop

Het gebruik van lokaal gewonnen materialen en arbeidskrachten vermindert de koolstofvoetafdruk die gepaard gaat met transport en ondersteunt tegelijkertijd de lokale economie.

4. Hernieuwbare energie

Circulaire woningen integreren vaak hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of windturbines, om het energieverbruik te verminderen én de energierekening te doen dalen.

5. Comfortabel ontwerp

Doordacht ontwerp benadrukt functionaliteit, energie-efficiëntie en een connectie met de natuur, zodat circulaire woningen comfortabel en esthetisch aantrekkelijk zijn.

Lees verder onder het bericht >>

Je ziet het er niet aan af

In Nederland wint de populariteit van circulair bouwen terrein. Diverse projecten zijn al gerealiseerd of in ontwikkeling. Je ziet het niet aan de woningen af dat oude materialen zijn gebuikt. Voor de woningbouwers is het soms wel een zoektocht om aan benodigde materiaal te komen, maar het loont omdat oud materiaal nu eenmaal veel goedkoper is dan nieuw.

Interesse in circulaire woningen neemt toe

Het exacte aantal circulaire woningen in Nederland is moeilijk vast te stellen, aangezien er geen eenduidige definitie of registratie van dergelijke woningen bestaat. Wel is duidelijk dat de interesse in circulair bouwen groeit, zowel vanuit de overheid als vanuit de markt. Deze groeiende interesse wordt mede gedreven door de urgentie om duurzamer te bouwen en de CO₂-uitstoot te verminderen. 

Zo pakten ze het in Ridderkerk aan. Lees verder onder de video >>

Prijsvergelijking: circulaire versus traditioneel 

Een veelgehoorde vraag is of circulaire woningen duurder zijn dan traditionele woningen. Onderzoek en praktijkvoorbeelden tonen aan dat, hoewel de bouwkosten van circulaire woningen soms 3% tot 6% hoger kunnen zijn, deze extra investering kan leiden tot een CO₂-reductie van respectievelijk 30% tot 60%.

Bovendien kunnen de onderhoudskosten over een periode van 75 jaar met 8% dalen, en kunnen sloopkosten worden gehalveerd. Dit maakt circulaire woningen op de lange termijn een kostenefficiënt alternatief.

Bouwen met gerecyclede materialen

Het gebruik van gerecyclede en hergebruikte bouwmaterialen, zoals hergebruikt hout of gerecycled staal, voegt karakter en duurzaamheid toe aan circulaire woningen.

  • Groene daken en verticale tuinen. Circulaire woningen bevatten vaak groene daken en verticale tuinen, die niet alleen de afvoer van regenwater verminderen, maar ook de stedelijke omgeving verrijken.
  • Regenwateropvang en hergebruik van grijswater. Systemen voor het verzamelen en hergebruiken van regenwater en grijswater (afvalwater dat niet afkomstig is van het toilet) verminderen het waterverbruik en verbeteren de algehele waterefficiëntie.
  • Nieuwe technologieën. Dankzij de integratie van slimme technologieën kunnen bewoners hulpbronnengebruik monitoren en optimaliseren.
  • Extra kamer. Door een compacte technische module en slimme wandsystemen wordt 7% netto vloeroppervlakte gewonnen, dat is een extra kamer tegenover een traditionele woning.

Valkuilen en drempels

Circulair bouwen wint aan populariteit, maar er moeten nog steeds enkele drempels overwonnen worden. Kosten in verband met duurzame materialen en technologieën kunnen een valkuil vormen en regelgevings- en bestemmingsbelemmeringen kunnen de innovatie vertragen. Naarmate de vraag naar duurzame woningen groeit, worden deze uitdagingen naar verwachting  getackeld door de overheid en markt.

Bronnen: 

Building, PIANOo, RTL Nieuws,  MooiNL, IVVD

Meer over:

Reacties zijn gesloten.