Ga naar de inhoud

Zo maak je chocoladeresten op zonder iets weg te gooien


Chocolade mag gerust één van de meest geliefde lekkernijen in Nederland en België worden genoemd. Tijdens de feestdagen wordt dan ook van alles ingekocht: van paaseitjes, chocoladeletters tot kerstkransjes. Maar wat doe je ermee als de feestdagen voorbij zijn en de stukken chocolade naar je blijven loeren? We geven een aantal tips en recepten zodat je deze lekkernijen niet hoeft weg te gooien. 

Chocolade bestaat uit een hoop suiker, cacaoboter en cacao. Samen lijkt dit voor één bonk liefde te zorgen als je het eenmaal in je mond stopt. Daarom is weggooien van chocolade natuurlijk geen optie. Ondanks dat je de lekkernij gerust voor een langere tijd kunt bewaren, gaat de smaak vaak verloren. En daarbij, wat moet je met zoveel chocolade in huis?

Chocoladefondue in een handomdraai

Breek de chocolade in stukken en laat het smelten boven een pan met kokend water. Je hebt hier speciale chocolade smeltpannetjes voor, maar je kunt het ook in een glazen kom boven de pan doen. Blijf roeren tot er een gladde chocoladesaus ontstaat. Pak vervolgens wat uit de fruitschaal, zoals mandarijnpartjes, banaan, ananas of druiven. Prik de stukjes fruit aan een satéstokje of gebruik een vork om het door de chocolade te deppen. Zo heb je eenvoudig een eigen chocoladefondue gecreëerd.

Chocoladebrownies

In een chocoladebrownie kun je de smaak van chocolade nog intenser beleven. Zowel de brownie als chocoladebrownie zijn oorspronkelijke Amerikaanse snacks en bevatten naast chocolade ingrediënten als eieren en bloem. Om van je resten chocolade, zoals chocoladeletters, een brownie te maken heb je het volgende nodig:

  • 75 gram chocolade in stukjes;
  • 2 grote eieren;
  • 37 gram cacaopoeder;
  • 0,5 tl bakpoeder;
  • 75 gram bloem;
  • 125 gram lichtbruine suiker;
  • 75 gram ongezouten boter.

De breidingswijze is eenvoudig. Verwarm de oven op 190 graden voor en zorg voor een ingevette bakvorm. Terwijl de oven zich opwarmt, smelt je de boter op laag vuur en voeg je al roerend de suiker toe. Vervolgens haal je de pan van het vuur en voeg je de cacao, bakpoeder en bloem aan het mengsel toe. Daarna volgen de geklutste eieren en als laatste de stukjes chocolade. Bak de brownie af in 20 tot 25 minuten. Tip: als toevoeging kun je er altijd stukjes kruidnoot overheen strooien of meebakken in de cake.

Chocoladefugde

Een fudge is een per toeval ontdekt recept. Letterlijk betekent het een foutje of een vergissing. Vaak wordt het gemaakt van boter, suiker en melk of room. Je kunt oneindig uitproberen om tot jouw ideale fudgerecept te komen. Het volgende recept is voor een kruidnotenfudge: 

  • 300 gram chocolade;
  • Een blikje gecondenseerde melk;
  • Twee handjes kruidnoten;
  • Een snufje speculaaskruiden.

Allereerst verwarm je de melk in een pannetje of laag vuur. Zodra de melk warm is, kun je de chocolade in stukken toevoegen. Besprenkel met de speculaaskruiden en warm net zo lang op tot alle chocoladestukken zijn gesmolten. Voeg de handjes kruidnoten toe en giet het mengsel in een ovenschaal met bakpapier. Leg de fugde een paar uur in de koelkast en je hebt een lekkernij om naar uit te kijken.

Ouderwetse arretjescake

De arretjescake is er één van Nederlandse bodem, opnieuw bestaande uit eieren, suiker, boter, cacao en: koekjes. Komen die overgebleven kerstkransjes toch nog van pas. De benodigdheden zijn als volgt:

  • 150 gram boter;
  • 200 gram chocolade;
  • 50 gram bruine basterdsuiker;
  • 60 gram cacaopoeder;
  • 100 gram koekjes;

Smelt de boter en chocolade in een pannetje en zorg voor een ingevette bakvorm met bakpapier. Voeg de suiker en cacaopoeder toe aan het boterchocolademengsel en breek de koekjes boven het pannetje. Roer goed door en vul de bakvorm met het mengsel. Laat het vervolgens twee uur opstijven in de koelkast. Tip: een andere manier om van je kerstkransjes af te komen is om het te gebruiken als taartbodem voor bijvoorbeeld een cheesecake of kwarktaart.

Heb je geen tijd of zin om in de keuken te staan, maar wil je wel wat nuttigs doen met je resten? Breng het eens langs bij het Leger des Heils, een daklozenopvang of een dakloze op straat. Zo kun je direct iets afvinken op je nieuwe lijstje met goede voornemens voor 2021.

Lees ook

Dit zijn de vijf gezondheidsvoordelen van chocolade

Waarom we massaal van (pure) chocolade houden

Meer over: