Ga naar de inhoud

Helft Chinese Nederlanders ervaart discriminatie

Discriminatie

Meer dan 1 op de 3 Nederlanders van Aziatische afkomt ervaart discriminatie. Het moet een keer afgelopen zijn met uitdrukkingen als ‘hé loempia’, ‘sambal bij’, ‘Ching Chang Chong’ en ‘Ni Hao’ die ze naar hun hoofd krijgen geslingerd. 

Mensen met een Chinese achtergrond maken het vaakst discriminatie mee, namelijk 1 op de 2. Bij mensen met een Indonesische achtergrond ligt dit lager, namelijk een op de zes (16%). Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Fontys Hogeschool (Pedagogiek) en 2 onafhankelijke onderzoekers.

‘Het is tijd dat dit stopt’

“Hoewel voor sommigen de uitdrukkingen worden gezien als grap, is het tijd dat dit stopt”, zegt Judi Mesman, hoogleraar van de Universiteit Leiden bij Spraakmakers. “Het gaat om bewustwording”, zegt de hoogleraar. “Het moet erkend en gezien worden”, vult Hui-Hui Pan, oprichter van Pan Asian Collective aan op NPORadio 1

Afkomst en huidskleur

Van de mensen die aangeven discriminatie te hebben meegemaakt in de 12 maanden voor de studie, zijn de meest genoemde redenen voor discriminatie afkomst (75%) en huidskleur (43%). Met name mensen die worden gezien als iemand met een Chinese achtergrond worden nageroepen of uitgescholden op straat.

Toename na corona

Deelnemers aan de studie voelden zich meer gediscrimineerd na COVID-19. Dit ging met name om mensen van Chinese herkomst. Zij hadden het gevoel dat zij de schuld kregen van de pandemie.

Een aantal voelde zich juist minder gediscrimineerd, omdat er naar hun idee minder gelegenheid was om gediscrimineerd te worden vanwege de lockdowns waardoor er minder contact tussen mensen was.

Mentaal en lichamelijk minder gezond door discriminatie

“Omdat er op dit moment nog maar weinig kennis is over de ervaren discriminatie van Nederlanders van Aziatische herkomst, is er dus ook nog weinig bekend over oorzaken en gevolgen”, zegt onderzoeker Yong-Qi Cong (UvA). “Wel laat ons onderzoek zien dat mensen die veel discriminatie ervaren zich mentaal en lichamelijk minder gezond voelen.”

Modelminderheid of agressieve groep?

Programmamaker Mischa Blok van Zuid-Koreaanse afkomst zegt: “Iedereen weet hoe rot het is om uitgescholden te worden voor je uiterlijke kenmerken. Doe dat dan ook niet tegen een ander. Mag je er grapjes over maken omdat we een modelminderheid zijn? Of is het omdat we niet worden gezien als een agressieve groep?”

De tekst gaat verder onder de video >>

Meer verhalen over discriminatie in de media 

Blok vermoedt dat het ermee te maken heeft dat de groep Aziatische Nederlanders de discriminatie die zij ervaren niet aan de grote klok hangen. Daarom moeten er ook meer verhalen over Aziatische Nederlanders in de media worden verteld, vult documentairemaker Kelly-Qian van Binsbergen aan.

Bronnen: Universiteit van Amsterdam, NPORadio1. Foto: Prostock-Studio by Canva

Meer over: