
We lusten er wel pap van: nasi, bami, babi pangang, loempia’s, saté en kroepoek. De Chinees is haast niet meer weg te denken uit onze eetcultuur. Je krijgt grote porties voor weinig geld, maar sta je wel eens stil bij hoe gezond of ongezond een Chinese maaltijd is?
Afgestemd op de Nederlandse smaakpapillen
De gerechten die je bij de Chinees krijgt hebben weinig te maken met gerechten die je in een traditionele Chinese keuken eet. Alles is afgestemd op de Nederlandse smaakpapillen.
In China kom je nergens babi pangang tegen en in de traditionele Chinese keuken vind je geen grote bakken rijst met veel saus, maar draait het om veel gestoomde groenten, tofu en zeevruchten. Hoe gezond Chinees eten is, hangt af van wat je kiest.
Hoe zit het met vet, zetmeel en calorieën?
Als je gezond Chinees eten op je bord wilt, kijk je naar de manier waarop het gerecht is bereid.
- Vaak zijn de ingrediënten in onze Chinese restaurants door beslag gehaald en gefrituurd of in een stevige laag olie gebakken en dat betekent veel vet, zetmeel en calorieën.
- Kroepoek is niets meer dan gefrituurd garnalenmeel. Het hapt makkelijk weg, waardoor je er al snel veel van eet.
- Een soep als voorgerecht is een gezonder alternatief.
- Kies als hoofd- en bijgerechten voor gerechten die kort gebakken, gestoomd of gekookt zijn in een kleine hoeveelheid, zoals dimsum, gegrilde garnalen of geroosterde kip.
- Bovendien bevat chinees eten vaak veel zout (en veel zout is ongezond) en smaakversterkers zoals ve-tsin (E621). Lees hieronder meer daarover.
Er zijn nog een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je de gezondere varianten kiest. Bekijk hieronder 5 tips:
1. Ga voor groente en ei, wees zuinig met zoute sausen
- Bami, nasi en mihoen, gebakken in veel olie, bevatten veel zetmeel en nauwelijks groenten en zijn daarom een ongezonde keuze. Groenten en volkoren producten bevatten vitamines, mineralen en vezels, die goed gezond voor je zijn. Kies voor groente- en ei gerechten zoals tjaptjoi of foe yong hai.
- De sauzen die bij je babi pangang en gado gado worden geserveerd zijn aangepast aan de Nederlandse smaak en bevatten veel suiker. Tel daarbij op het zout dat in de sojasaus, oestersaus en vissaus zit en je begrijpt dat je al snel aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 6 gram zout per dag komt.
TIP: Laat de saus apart serveren, zodat je er niet teveel van eet.
2. Neem je Chinees eten mee naar huis
Met Chinees eten bestaat al snel de kans datje er teveel van eet, in ieder geval meer dan je lichaam nodig heeft. De grote porties verleiden je daartoe. Eet wat je nodig hebt en dat is ongeveer tot een voor 80 procent gevulde maag. Neem de rest mee naar huis of bewaar het in je koelkast voor later.
Bestel in een restaurant niet teveel gerechten en kleine porties rijst of bami en deel met je tafelgenoten.
3. Last van het Chinees-restaurant-syndroom
Na het eten van een Chinese maaltijd krijgen sommige mensen last van hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, overmatig zweten, tintelende vingers en hartkloppingen: het zogenoemde Chinees-restaurant-syndroom.
Gedacht werd dat de klachten veroorzaakt werden door ve-tsin, een smaakversterker die veel wordt gebruikt, maar dat verband is nooit aangetoond. Onderzoekers concluderen dat de klachten ontstaan door overgevoeligheid voor ingrediënten zoals garnalen, pinda’s of koriander.
Lees verder onder de video’s >>
4. Zoek de balans tussen koolhydraten, eiwitten en groenten
De traditionele Chinese keuken staat bekend om zijn rijke smaken en bevat veel gezonde ingrediënten. Veel traditionele gerechten zijn gebaseerd op een balans tussen koolhydraten, eiwitten en groenten. Denk aan roerbak-gerechten boordevol verse groente, mager vlees zoals kip of vis, en smaakmakers zoals gember, knoflook en sojasaus, die niet alleen lekker zijn maar ook boordevol voedingsstoffen zitten.
5. Volop gezonde recepten om zelf te maken
Een belangrijk kenmerk van traditionele (‘echte’) Chinese keuken is de bereidingswijze. Gerechten worden snel gewokt op hoge temperaturen, waardoor groenten hun knapperigheid en vitaminen behouden. Daarbij gebruikt men weinig vet. Ook de porties zijn vaak kleiner, wat het makkelijker maakt om niet te veel te eten.
Wil je zelf gezond Chinees koken? Kies dan voor verse ingrediënten en maak bijvoorbeeld een roerbakgerecht met kip, broccoli, paprika en een lichte sojasausdressing. Serveer het met zilvervliesrijst voor extra vezels. Gezonde recepten zijn online volop te vinden
Lees ook: Frans Bauer single ‘De Chinees’
Bronnen:
NEVO-online, EFSA I Foto Canva