Als je in het bezit bent van een sjoemeldiesel of je denkt er 1 te hebben, doe dan nu snel de sjoemelcheck. Je komt misschien in aanmerking voor een schadevergoeding. Je moet daarvoor wel de gegevens van je auto veiligstellen bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). De RDW bewaart gegevens van auto’s namelijk maar 9 jaar.
Autofabrikanten manipuleren emissietesten
Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het rollen nadat Volkswagen rommelde met de uitstootwaarden van dieselauto’s. De fabrikant plaatste verboden software in auto’s. Daardoor leken ze in tests schoner dan ze in werkelijkheid waren. Later bleek dat veel meer autofabrikanten rommelden met de uitslagen van emissietesten.
Consumentenbond neemt het op voor eigenaar sjoemeldiesel
De Consumentenbond strijdt voor schadevergoeding voor gedupeerde sjoemeldieselbezitters en werkt daarvoor samen met Stichting Car Claim en de Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES). Dat gebeurt met succes.
Volkswagen heeft al schadevergoedingen moeten betalen variërend van €1500 tot €4400. De autofabrikant is tegen alle uitspraken in beroep gegaan, waardoor de procedures nog doorgaan.
De tekst gaat verder onder het bericht >>
De Consumentenbond waarschuwt consumenten die 9 jaar geleden een (mogelijke) sjoemeldiesel kochten. Zij moeten snel de gegevens van hun auto veilig stellen bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).https://t.co/41IovkBACE
— milieunieuws (@milieunieuws11) January 10, 2025
Bewijzen dat je een sjoemeldiesel hebt (gehad)
Je kunt nog steeds meedoen aan de claim. Daarvoor moet je wel aantonen dat je een sjoemeldiesel heb of hebt gehad. Als je zelf geen bewijs meer hebt, kun je terecht bij de database van de RDW.
Met een DigiD kun je gratis en eenvoudig een historisch kentekenoverzicht opvragen. Dat slaat de Consumentenbond op in een persoonlijk dossier. Het kan ook met aankoopbewijzen van de auto of onderhoudsfacturen van de garage waar je je auto gekocht hebt, of hebt laten onderhouden. Je kunt dit ook opvragen bij de RDW.
Check hier gratis of jouw dieselauto of dieselcamper in aanmerking komt.
Kom in actie voordat het te laat is
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Je moet nu in actie komen want binnenkort verdwijnen de gegevens over 2015 uit de RDW database. Dat is het jaar dat het dieselschandaal aan het licht kwam. Stel zo snel mogelijk jee gegevens veilig”.
Guido van Woerkom, voorzitter van Stichting Car Claim. “Het is belangrijk dat belangenorganisaties de krachten bundelen. Zo kunnen we maximaal druk zetten op de autofabrikanten om tot een rechtvaardige oplossing van het dieselschandaal te komen”.
Bronnen:
Consumentenbond, Automotive, Claimservice I Hoofdfoto: Canva