Ga naar de inhoud

Charles Geerts, ooit ‘Koning van de Wallen’, overlijdt op 81-jarige leeftijd

Update:
Charles Geerts, Koning van de Wallen, overleden

Charles Geerts, de invloedrijke Amsterdamse seksondernemer, is deze week op 81-jarige leeftijd overleden na een periode van ziekte. Zijn invloed en nalatenschap op de Wallen en in de branche blijven onmiskenbaar.

Een bekende persoonlijkheid op de Wallen

Charles Ludovicus Geerts (Amsterdam, 1943 – november 2024, ook bekend als Dikke Charles) was een Nederlands ondernemer, die vooral actief was in de in de seksindustrie en de prostitutie. De laatste tijd leefde hij een rustig leven, maar dat was daarvoor wel heel anders.

Charles Geerts stond bij velen bekend als de ‘koning van de Wallen’, de rosse buurt van Amsterdam. Door de jaren heen verwierf hij een prominente positie in de seksindustrie, waarbij hij verschillende ondernemingen in de beroemde buurt bezat. Zijn invloed was dusdanig groot dat zijn naam synoniem werd met deze beruchte wijk.

Charles Geerts, Koning van de Wallen

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Dubieuze reputatie en juridische perikelen

Naast zijn ondernemerssucces genoot Geerts ook een meer controversiële status. Hij kwam regelmatig in aanraking met politie en justitie vanwege zijn activiteiten en de aard van zijn zakenimperium, dat naast vastgoed ook de exploitatie van seksclubs en andere bedrijven in de rosse buurt omvatte.

In de jaren ’90 raakte hij betrokken bij verschillende onderzoeken naar belastingontduiking, witwaspraktijken en banden met criminele netwerken. Een van de meest spraakmakende kwesties was de overname van diverse panden op de Wallen, wat leidde tot juridische strijd met de gemeente Amsterdam, die de prostitutiebranche wilde reguleren en criminaliteit terugdringen.

Red Light District

Ondanks deze uitdagingen behield hij lange tijd zijn positie en invloed binnen de branche en bleef hij een bepalende figuur voor het Red Light District.

In 2007 verkocht hij een groot deel van zijn panden aan de gemeente Amsterdam, wat een einde leek te maken aan zijn tijdperk als ‘Koning van de Wallen’. Echter, zijn invloed en nalatenschap op de Wallen en in de branche blijven onmiskenbaar.

Lees ook: Theo Heuft, de man die Yab Yum grootmaakte, overleden in zijn slaap

Opkomst in de seksindustrie

Charles Geerts begon zijn carrière bescheiden als marktkoopman voordat hij zich vestigde in de erotische sector. In de jaren ’70 richtte hij een postorderbedrijf op dat zich specialiseerde in erotische artikelen, bekend als Pabo. Het succes van deze onderneming stelde hem in staat om te investeren in onroerend goed, met name in de beroemde Amsterdamse Wallen, waar hij uiteindelijk een van de grootste exploitanten van raamprostitutie zou worden.

Scala: het seksimperium van Charles Geerts

Naast zijn vastgoedactiviteiten en invloed op de Wallen was Charles Geerts eigenaar van het legendarische bedrijf Scala, dat hij in de jaren ’80 uitbouwde tot een van de grootste spelers in de Europese seksindustrie. Scala richtte zich voornamelijk op de productie en distributie van erotische films, tijdschriften en andere volwassen entertainmentproducten. Het bedrijf werd al snel een drijvende kracht in de sector, met een breed aanbod dat in heel Europa werd verkocht. Geerts speelde met Scala in op de groeiende vraag naar erotisch materiaal en wist zo een omvangrijk netwerk van distributeurs op te bouwen.

Scala kwam echter regelmatig in het vizier van justitie en media vanwege het controversiële karakter van de producten en de soms schimmige grenzen tussen legaliteit en illegale praktijken. Het bedrijf werd beschuldigd van het schenden van regels rond obsceniteit en liep in verschillende landen tegen juridische beperkingen aan. Toch bleef Scala onder leiding van Geerts jarenlange marktleider, en zijn zakelijke instinct zorgde ervoor dat hij de regelgeving slim omzeilde om zijn imperium verder uit te breiden.

Met het succes van Scala verdiende Geerts miljoenen, die hij gebruikte om zijn invloed op de Wallen en in de vastgoedmarkt te vergroten. Hoewel hij in de jaren 2000 veel van zijn activiteiten beëindigde en eigendommen verkocht, blijft Scala een belangrijk onderdeel van zijn erfenis in de Nederlandse seksindustrie.

Controverse en dealen met de gemeente Amsterdam

Gedurende zijn carrière kwam Geerts vaak in opspraak vanwege zijn vermeende banden met de onderwereld en beschuldigingen van witwaspraktijken. In 2006 verloor hij zijn vergunningen na een onderzoek, waardoor hij gedwongen werd te onderhandelen met de gemeente Amsterdam.

Deze controverse culmineerde in de verkoop van zijn bezittingen aan de gemeente in een poging om de buurt te zuiveren van criminele invloeden. Ondanks deze tegenwind, bleef Geerts tot het einde toe een belangrijke figuur in het debat over de toekomst van de Wallen.

Bekijk de video hieronder >>

Bronnen:

Telegraaf, wikipedia I Hoofdfoto:

Meer over: