Ga naar de inhoud

Caravan stallen: 10 tips voor een zorgeloze winterstalling

Update:
Caravan stallen, caravanstalling tips

Het kampeerseizoen komt ten einde. Het is het tijd om je caravan naar de stalling te brengen. Een goede voorbereiding en het kiezen van de juiste stalling is belangrijk om je caravan veilig en in topconditie te houden voor het volgende seizoen. 

Hieronder geven we je 10 tips waar je op moet letten bij het stallen van je caravan, inclusief de laatste inzichten over verzekeringen en veiligheid.

1. Controleer je caravanverzekering

Het is van groot belang om te checken of je caravan verzekerd is tijdens de stalling. Een caravanverzekering beschermt je niet alleen tegen diefstal, ook dekt vaak de schade die kan ontstaan tijdens het stallen.

Controleer de polisvoorwaarden nauwkeurig om te zien aan welke veiligheidseisen de stalling moet voldoen. Let bijvoorbeeld op of de stalling beveiligd is met camera’s en afsluitbare poorten.

2. Kies voor een overdekte stalling

Hoewel een buitenstalling voordeliger kan zijn, is een overdekte stalling de beste keuze. Regen, sneeuw en uv-straling beschadigen je caravan. Vooral de rubberen afdichtingen en ramen zijn kwetsbaar voor weersinvloeden.

Heb je een vaste plek in het buitenland? Overweeg dan een stalling op locatie, zodat je niet telkens met de caravan hoeft te reizen.

3. Vergelijk de kosten van stallingen

De prijzen van caravanstallingen lopen behoorlijk uiteen, afhankelijk van de regio en de stalling zelf. In stedelijke gebieden betaal je vaak meer dan in landelijke gebieden. Vergelijk prijzen en let ook op hoe vaak je je caravan kan ophalen zonder extra kosten. Sommige stallingen rekenen namelijk extra als je vaker dan een paar keer per jaar je caravan ophaalt.

4. Maak de waterleidingen en boiler winterklaar

Een belangrijke stap in het winterklaar maken van je caravan is het aftappen van de waterleidingen en de boiler. Hiermee voorkom je vorstschade en bacteriegroei. Raadpleeg het instructieboekje van je caravan om precies te weten hoe je dit veilig doet. Speciale aftapkraantjes vergemakkelijken dit proces.

5. Berg gasflessen veilig op

Gasflessen mogen tijdens de wintermaanden niet in de caravan blijven. Bewaar ze thuis of in een speciaal daarvoor bestemde ruimte bij de stalling. Zorg ervoor dat je de gasdrukregelaar afdekt met een plastic zakje om vervuiling te voorkomen. Dit beschermt de gasleiding tegen stof en vuil.

6. Accu’s goed opslaan

Als je caravan een mover met accu heeft, is het belangrijk om de accu op de juiste manier op te slaan. Loodaccu’s moet je bijvoorbeeld aan een druppellader hangen, iets wat vaak niet mogelijk is in de stalling. Lithium-ion of gel-accu’s blijven in sommige gevallen in de caravan. Het kan geen kwaad om ze thuis op te laden en op te slaan.

7. Voorkom een ‘huppelende’ caravan

Tijdens het stallen kan de spanning in de banden van je caravan afnemen, waardoor de banden aan de onderkant plat leeglopen. Dit kan leiden tot een huppelende caravan wanneer je de eerste rit maakt in het nieuwe seizoen. Pomp de banden iets harder op dan normaal, zodat ze tijdens de stilstand hun vorm behouden.

8. Grondige schoonmaak

Voordat je de caravan naar de stalling brengt, is het verstandig om deze grondig schoon te maken. Haal alle etenswaren eruit om ongedierte te voorkomen en laat de koelkastdeur op een kier staan om schimmel te vermijden. Vergeet ook niet de buitenkant van de caravan goed te reinigen met een speciaal schoonmaakmiddel voor caravans.

9. Ventilatie is cruciaal

Om vochtproblemen te voorkomen, is goede ventilatie in de caravan essentieel. Laat de dakluiken een klein beetje open en zet de kastjes en bankkussens op een kier. Hierdoor voorkom je niet alleen schimmelvorming of dat horren en gordijnen uitrekken of dat de veerspanning van rollo’s afneemt.

10. Regelmatig onderhoud

Laat je caravan minstens eens in de 2 jaar nakijken door een erkende monteur, bijvoorbeeld via een BOVAG-onderhoudsbeurt. Dit zorgt ervoor dat je caravan veilig en technisch in orde blijft, en je krijgt vaak 3 maanden garantie op eventuele reparaties.

Zonder verrassingen aftellen naar het volgend kampeerseizoen

Het stallen van je caravan is meer dan alleen het vinden van een plek om deze neer te zetten. Door je caravan goed voor te bereiden op de winterstalling, verzekeringen te checken en slim te kiezen voor een stalling, voorkom je veel problemen en kosten in het volgende kampeerseizoen.

Met bovenstaande tips kun je met een gerust hart de winter tegemoet en zorg je ervoor dat je caravan volgend seizoen weer helemaal klaar is voor avontuur.

Bekijk hier ook de video van de ANWB >>

Bron: ANWB

Meer over: