Ga naar de inhoud

Cannes Film Festival 2024: glamour op de rode loper

Cannes Film Festival

Met de prijsuitreiking kwam afgelopen zaterdag een einde aan de 77e editie van het Cannes Film Festival. Dit prestigieuze evenement staat niet alleen bekend om zijn films, maar ook om de adembenemende mode op de rode loper. Bekijk hier de hoogtepunten en bijzondere creaties.

Eervolle Palm d’Or uitgereikt aan Meryl Streep

De 77e editie van het Cannes Film Festival vond plaats van 14 tot 25 mei 2024. Dit jaar was sfeer en de verhoogde aanwezigheid van gewapende gendarmerie buiten het Palais des Festivals et des Congrès. De Palme d’Or is de hoogste onderscheiding van het festival en ging dit jaar naar de Amerikaanse filmmaker Sean Baker voor zijn komedie-dramafilm Anora.

  • Tijdens het festival werden 3 Honorary Palme d’Ors uitgereikt. Meryl Streep ontving de eerste tijdens de openingsceremonie.
  • Studio Ghibli kreeg de 2e
  • en George Lucas werd geëerd tijdens de slotceremonie.

Bekijk hier de beelden van de uitreiking met actrice Meryl Streep en lees daarna verder >>

Staking tijdens festival rondom arbeidsomstandigheden

  • Kort voor de openingsceremonie kondigden festivalmedewerkers een algemene staking aan, aangemoedigd door het collectief Broke Behind the Screens (Sous les écrans la dèche) dat klaagde over de precaire arbeidsomstandigheden op filmfestivals.

Na de selectie van The Seed of the Sacred Fig voor de hoofdcompetitie, werd de Iraanse filmmaker Mohammad Rasoulof veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf en andere straffen wegens ‘propaganda tegen het regime.’ Cast en crew zijn onder druk gezet om de film terug te trekken.

Rasoulof en enkele crewleden vluchtten naar Europa en woonden de wereldpremière bij, waar ze protesteerden voor de rechten van Iraanse vrouwen. De film kreeg een staande ovatie van 12 minuten.

Openingsfilm: The Second Act

Het festival opende met de Franse komedie The Second Act van Quentin Dupieux.

Bekijk hier de trailer van de openingsfilm The Second Act en lees daarna verder >>

Mode tijdens het Cannes Film Festival 2024

De rode loper van Cannes is traditioneel een podium voor haute couture en dit jaar bracht wederom een overvloed aan beroemdheden met verbluffende outfits. Actrice Elle Fanning kwam in Gucci, actrice Andie MacDowell in haar favoriete kleur blauw en zangeres Elodie Di Patrizi zagen we in een prachtige doorschijnend gouden jurkje.

Bekijk hier de afbeeldingen en lees daarna verder >>

Foto’s: Rocco Spaziani/Archivio Spaziani/Mondadori Portfolio/Getty Images.

Het Cannes Film Festival is visuele ervaring, ook in de straten van de stad aan de Middellandse zee en blijft een belangrijke inspiratiebron voor film- en modeliefhebbers.

Geniet nog even na van de beelden van de 77e editie (Engels gesproken) >>

Hoofdfoto v.l.n.r.: acteur Vache Tovmasyan, actrice Samantha Quan, director Sean Baker, US actrice Mikey Madison, producent Alex Coco en acteur Karren Karagulian poseren na de uitreikingen. Foto: Mustafa Yalcin/Anadolu/Getty Images.

Meer over: