Ga naar de inhoud

Alternatieven voor de buxus: slimme vervangers voor een onderhoudsarme tuin

Update:
Buxus alternatieven

Heb je last van de buxusmot en zijn je hagen opgevreten, kaal en uitgedroogd? Dan zit je niet te wachten op hoge kosten voor nieuwe struiken, want wat nu als die opvreters volgend jaar weer terugkomen. Ons advies is: koop alternatieven voor de buxus. Net zo mooi en onsmakelijk voor motten. Dit zijn 5 betaalbare opties.

Elk jaar nieuwe buxusplanten aanschaffen is te kostbaar

Elk jaar weer nieuwe buxusplanten aanschaffen en planten kan een kostbare aangelegenheid zijn. Gelukkig zijn er uitstekende alternatieven met hetzelfde uiterlijk en dezelfde eigenschappen en zonder de risico’s van de buxusmot.

De buxus was jarenlang een populaire keuze voor tuinhagen en decoratieve borders. Het is een sterke plant die goed tegen snoeien kan, ideaal voor het creëren van strakke lijnen en vormen in de tuin. Helaas hebben veel mensen de afgelopen jaren te maken gekregen met de buxusmot, een plaag die hele hagen kan verwoesten.

Waarom kiezen voor een buxusvervanger?

De buxusmot en schimmelziekten zijn de grootste vijanden van de buxus. Zodra deze plagen toeslaan, kan het herstel van de plant lang duren, of erger nog, moet de hele haag vervangen worden.

Besparen

Om te voorkomen dat je elk jaar opnieuw geld en tijd moet investeren in nieuwe buxusplanten, is het slim om te kiezen voor een alternatieve plant. Deze planten bieden vergelijkbare eigenschappen, zoals dicht loof, wintergroen blad en de mogelijkheid om strak te snoeien, maar zijn beter bestand tegen ziektes en plagen. Meestal zijn ze ook een stuk goedkoper!

Top 5 buxus alternatieven voor in de tuin

Hieronder vind je een lijst van planten die perfect geschikt zijn als vervanging voor de buxus. Deze soorten zijn niet alleen mooi en onderhoudsarm, maar bieden ook dezelfde mogelijkheden voor ‘vormsnoei’ en wintergroen in de tuin.

1. Japanse Hulst

De Japanse hulst lijkt qua blad sterk op de buxus, met kleine, glanzende bladeren. Hij is wintergroen en blijft het hele jaar door mooi.

Eigenschappen: De Japanse hulst is goed bestand tegen ziektes en plagen. Hij is bovendien goed te snoeien in strakke vormen, zoals bollen en hagen.
Onderhoud: Ilex crenata heeft weinig onderhoud nodig en groeit goed op verschillende grondsoorten.

2. Chinese kamperfoelie

Met zijn fijne, kleine bladeren en dichte groei is de Chinese kamperfoelie een uitstekende buxusvervanger.


Eigenschappen: Lonicera nitida groeit snel en is makkelijk te snoeien in elke gewenste vorm. Hij is zeer winterhard en blijft het hele jaar groen.
Onderhoud: Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en is bestand tegen de meeste ziektes.

3. Venijnboom

De venijnboom heeft donkergroen, naaldachtig blad dat het hele jaar door blijft zitten. Hij is zeer geschikt voor strakke hagen en figuursnoei.


Eigenschappen: Taxus is 1 van de meest duurzame haagplanten en is sterk en gaat lang mee. Hij is wintergroen en zeer winterhard.
Onderhoud: Taxus groeit langzaam, wat betekent dat je hem minder vaak hoeft te snoeien.

4. Schijnhulst

De schijnhulst heeft glanzend, donkergroen blad en lijkt in de verte op de buxus. In het voorjaar bloeit hij bovendien met geurige, witte bloemetjes.

Eigenschappen: Osmanthus burkwoodii is een sterke, wintergroene plant die goed tegen snoeien kan. Hij is bestand tegen ziektes en plagen.
Onderhoud: Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de meeste tuinen.

5. Olijfwilg

Met zijn zilvergroene blad en dichte groei is de olijfwilg een unieke verschijning in de tuin. Hij is wintergroen en goed te snoeien.

Eigenschappen: Elaeagnus ebbingei is zeer winterhard en goed bestand tegen droogte. Hij groeit snel en is een prima keuze voor een haag of solitair.
Onderhoud: Deze plant is eenvoudig te onderhouden en gedijt goed in arme grondsoorten.

Lees ook: Snoeien in de zomer voor gezonde planten.

Hak de knoop door, kies voor buxus alternatieven

Hoewel de buxus jarenlang een populaire keuze was, zijn er echt genoeg alternatieven die net zo mooi zijn en bovendien minder vatbaar voor plagen en ziektes. Door te kiezen voor de bovenstaande vervangers heb je voortaan geen zorgen meer om ongewenst bezoek van de buxusmot.

Wil je meer tips over tuinonderhoud en plantkeuzes? Lees dan regelmatig onze tuinartikelen voor handige tips of schrijf je in voor de Startpagina nieuwsbrief voor wekelijks tips en inspiratie!

Meer over: