Ga naar de inhoud

Burgemeesters kiezen vaker voor saferoom om te vluchten tijdens onveilige situaties

Burgemeesters kiezen vaker voor Saferoom

Het aantal burgemeesters dat een saferoom in huis heeft, is fors toegenomen vanwege de stijging van bedreigingen. Ongewilde gasten vertonen zich bij hun voordeur, waardoor ze zich niet meer veilig voelen in eigen huis. Ze zien geen andere optie dan tijdens dreigende situaties te schuilen en starten daarom met het verbouwen van hun huis.

Toename van bedreigingen aan de deur

Burgemeesters en hun gezinnen worden steeds vaker geconfronteerd met bedreigingen aan hun voordeur. Deze dreiging en intimidatie zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Meer burgemeesters laten daarom een saferoom in hun huis plaatsen, meldt het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) aan de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Wat is een saferoom?

Een saferoom is een ruimte waarin een burgemeester en zijn gezin zich kunnen terugtrekken bij dreiging. Van buitenaf is de ruimte moeilijk te openen en vaak niet direct te vinden in een huis, wat zorgt voor een veilige plek in geval van gevaar. Voorheen kwam het plaatsen van een saferoom zelden voor, maar uit gesprekken die het NGB de afgelopen maanden heeft gevoerd, blijkt dat dit nu anders is.

De tekst gaat onder de video verder >>

Preventieve maatregel voor bestuurders

Ook kiezen meer bestuurders preventief voor een saferoom in huis. Het afgelopen jaar heeft het NGB meer meldingen ontvangen van burgemeesters die aan de deur worden bedreigd en geïntimideerd. Hoewel sommige plegers verward zijn of uit onbegrepen gedrag handelen, geldt dit lang niet voor iedereen.

Gevolgen voor gezinsleden

Het NGB vindt het zorgwekkend dat burgers steeds vaker de woningen van bestuurders, zoals burgemeesters, wethouders en raadsleden, bezoeken. Hierdoor krijgen ook gezinsleden te maken met boze, kritische of verwarde personen.

Ook interessant om te lezen: dreigingsniveau in Nederland

Joost Keemink – Haane, bestuurlijk adviseur veiligheid en crisisbeheersing bij het NGB, stelt dat er momenteel wordt onderzocht hoe de weerbaarheid van het hele gezin kan worden verhoogd en bevorderd. Vooralsnog is er echter nog niets concreets voor.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Regeling Beveiligingsmaatregelen Decentrale Bestuurders

Vanaf 1 januari 2024 is de nieuwe Regeling Beveiligingsmaatregelen Decentrale Bestuurders ingegaan. Hierbij kunnen alle decentrale bestuurders een persoonlijk beveiligingsadvies krijgen op basis van individuele veiligheidsrisico’s.

Aantal aanmeldingen

Tot nu toe hebben zich al 60 burgemeesters en 125 wethouders aangemeld voor deze preventieve beveiligingsmaatregelen.

Bewustwording en beveiliging

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid voert in dit kader een woningscan uit. Hierbij wordt gekeken naar beveiligingsmaatregelen in en rondom het huis. Daarnaast wordt er bewustwording gecreëerd over onder andere online vindbaarheid, vervoer en de werksituatie.

Meer maatwerk in beveiligingsadviezen

Bestuurders van gemeenten, provincies en waterschappen kunnen sinds kort rekenen op meer op maat gesneden beveiligingsadviezen. Dit initiatief, dat 2,5 miljoen euro per jaar toebedeeld krijgt, biedt burgemeesters, wethouders en gedeputeerden de mogelijkheid om advies op maat te krijgen voor fysieke en elektronische beveiligingsmaatregelen.

Denk hierbij aan een vrijstaande brievenbus of een alarmsysteem. Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken heeft afgesproken met gemeenten, provincies en waterschappen dat zij de adviezen van het ministerie altijd overnemen, om te voorkomen dat de noodzaak van beveiligingsmaatregelen politiek ter discussie kan worden gesteld.

Misdaad in Kaart: waren er inbrekers bij jou in de buurt?

Veiligheid van gemeenteraadsleden en Provinciale Statenleden

Naast de aandacht voor burgemeesters en wethouders, onderzoekt minister De Jonge momenteel ook hoe de beveiliging van gemeenteraadsleden en leden van Provinciale Staten kan worden verbeterd. Hij voert hierover gesprekken met het Openbaar Ministerie en de politie.

In 2021 gaf 77 procent van de burgemeesters en 67 procent van de wethouders aan geconfronteerd te zijn met agressie-incidenten. De minister benadrukt dat het essentieel is dat bestuurders zich veilig voelen in hun thuisomgeving en onbevreesd hun werk kunnen uitvoeren.

Lees ook: moordaanslagen op presidenten in de VS.

Bron: wnl

Meer over: