Ga naar de inhoud

Meer burenruzies door het mooie weer: 5 oorzaken

Meer burenruzies door mooie weer

Beter een goede buur dan een verre vriend, wie kent het gezegde niet? Kennen waarschijnlijk wel, maar van herkennen is meestal geen sprake. Uit een onderzoek van Rechtsbijstandverzekering.nl blijkt dat steeds meer mensen zich ergeren aan hun buren. Vooral met mooier weer. Ontdek hoe dit zit.

Bijna 1 op de 4 Nederlanders ervaart wekelijks irritaties richting hun buren. De resultaten laten ook een significante toename zien in vragen over burenruzies en aanvragen voor een rechtsbijstandverzekering met dekking voor burenruzies in de afgelopen maand. Deze periode viel samen met een aanzienlijke verbetering van het weer. Kan jij het geloven?

Irritaties tussen buren in Nederland

Rechtsbijstandverzekering.nl voerde een grootschalig onderzoek uit om inzicht te krijgen in de frequentie en aard van burenklachten in Nederland. Uit de resultaten blijkt dat met het betere weer meer mensen buiten zijn en in contact komen met hun buren, wat blijkbaar leidt tot meer irritaties en mogelijke conflicten.

Kasper de Wijs, eigenaar van Rechtsbijstandverzekering.nl, zegt: “Het aantal vragen rondom burenruzies is de afgelopen maand met 20% gestegen. We zien een duidelijke trend dat mensen meer overlast ervaren door zaken zoals geluidsoverlast, parkeergeschillen en tuinonderhoud.”

Oorzaken burenruzies

  1. Geluidsoverlast – 35%
  2. Parkeergedrag – 25%
  3. Conflicten over tuinonderhoud – 20%
  4. Alle huisdieren – 10%
  5. Erfafscheidingen – 10%

Regionale verschillen burenruzies

Opmerkelijk is dat de frequentie en aard van burenruzies sterk verschillen per regio. In stedelijke gebieden worden vooral klachten over geluidsoverlast en parkeergedrag gemeld, terwijl in landelijke gebieden conflicten over erfafscheidingen en dieren vaker voorkomen.

Uit de regionale gegevens blijkt ook dat het percentage mensen dat zich ergert aan hun buren varieert per provincie. In Noord-Holland en Zuid-Holland ligt het percentage inwoners dat zich ergert aan buren het hoogst, met respectievelijk 36% en 37%. In Drenthe, Zeeland en Friesland is dit percentage het laagst.

Bonje met de buren

Bekijk de uitzending hieronder terug en lees verder >>

Weersvoorspelling zomer 2024

Als we dit onderzoek mogen geloven, zijn er meer ruzies met warm weer.

Hoe zit het eigenlijk met het weer van de zomer 2024? Volgens de eerste weerberichten volgt op een natte lente, waarschijnlijk beïnvloed door El Niño, meestal een koele en bewolkte zomer. Dit is mede te wijten aan de vochtige bodem door de regenval, waardoor verdamping de vorming van wolken en buien bevordert.

Echter, de seizoensmodellen laten voor de komende zomer juist hogere temperaturen zien dan normaal. Ondanks de natte lente is de kans op een koele zomer klein, en zijn zomerse en tropische dagen waarschijnlijk.

Wat betreft neerslag wordt een normaal wisselvallige zomer voorspeld, met af en toe een regenbui. De zomer zal echter niet zo nat zijn als de lente. Wel kunnen we onweer verwachten vanwege de wisselvalligheid van het weer, wat een tropisch gevoel kan geven. Je hoeft niet voor het warme weer op vakantie, maar wel om te ontsnappen aan je buur.

Het wordt een warme zomer: betekent dat meer kans op burenruzies?

Meer over: