Ga naar de inhoud

Bureaucratie helpt Nederland om zeep: ‘Het is niet meer te doen’

bureaucratie

Nederland gaat ten onder aan bureaucratie: te veel wetten en regels, kortom een te ingewikkelde organisatie. Dat moet stoppen. Het is hooge tijd voor een Minister van Eenvoud, vindt ondernemer en columnist Annemarie van Gaal.

Veel te veel ambtenaren

“We zijn niet het land van de rijzende zon, maar van het zelfrijzend bakmeel”, zegt ze in WNL Op Zondag. Ze trekt van leer tegen het aantal ambtenaren. Daar komen er jaarlijks tussen de 6 en 7 duizend van bij. De teller staat inmiddels op 150.000 rijksambtenaren. Dat waren er 5 jaar geleden volgens Van Gaal 20.000 tot 30.000 minder 

Bureaucratie verstikt ondernemers

Het leger ambtenaren dat door de jaren heen is opgebouwd verstikken het klimaat voor ondernemers.  “Al die rijksambtenaren verzinnen beleid, dat vervolgens richting bijvoorbeeld de zorg en ondernemers wordt geduwd. Het is gewoon niet meer te doen voor de samenleving.”

Tekst gaat onder video verder >>>

Dagen bezig, dagen!

Van Gaal haalt enkele sprekende voorbeelden aan. Zoals het berekenen van de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer van iedere werknemer. Werkgevers moeten bijhouden of iemand in een leaseauto op diesel of benzine rijdt? Gebruikt iemand een elektrische fiets? Gaat je werknemer met het openbaar vervoer en hoeveel kilometer reist hij dan? Dit bijhouden kost tijd en geld en wekt irritaties en frustraties op. Van Gaal: “Je bent dagen bezig. Dagen!”

Geklungel kost miljarden 

Ook het toeslagenschandaal en de afhandeling daarvan is zo’n voorbeeld dat aangeeft hoezeer  het misgaat in Nederland. Hiermee wordt al zo’n 3  jaar aangeklungeld. Het heeft inmiddels 7,2 miljard euro gekost en daar nog eens 2 miljard bij. Van Gaal: “Per gezin hebben we dan 150.000 euro uitgegeven. Niet aan de getroffen gezinnen zelf, maar aan het overheidsapparaat.”

Tekst gaat onder video verder >>>

Ondernemers willen vingers niet branden

Van Gaal haalt in het tv-programma tussen neus en lippen ook de afhandeling van de schade van gedupeerden van de gasboringen in Groningen aan. Daarvan lopen de kosten ook in de miljarden. En de zaak blijft zich maar voortslepen. Tel daarbij op dat grote bouwprojecten zoals het vervangen van oude bruggen, deze worden niet opgepakt omdat bedrijven hun vingers er niet aan willen branden. Een teken aan de wand.

Mensen uit de praktijk in het nieuwe kabinet

Om alle stroperige bureaucratie en uit de hand lopende kosten een halt toe te roepen, wil Van Gaal mensen uit de praktijk in het nieuwe kabinet. Mensen die de problemen van de ondernemer begrijpen. Er moet volgens haar een minister van Economische Zaken komen, die zelf ondernemer is geweest.

Bron: WNL. Foto: DAPA Images by Canva

Meer over: