Ga naar de inhoud

Buitenkraan beschermen tegen vorst: extra tips lekkages voorkomen

buitenkraan-winterklaar buitenkraan-winterklaar 

Heb je je buitenkraan nog niet klaargemaakt voor de kou? Met de komst van de vorst is dat wel verstandig! Een bevroren kraan of leiding richt flinke schade aan en zadelt je met hoge kosten op. Je voorkomt dit eenvoudig door zelf een paar simpele stappen te volgen. Ontdek ook onze extra tips om lekkages bij vorst te voorkomen.

Lees snel verder en ontdek hoe jij je buitenkraan en je portemonnee beschermt.

Waarom je buitenkraan winterklaar maken?

Tijdens koude winterdagen kan het water in je buitenkraan en leidingen bevriezen. Het probleem? Bevroren water zet uit, wat leidt tot gesprongen leidingen of scheuren in de kraan. Dit soort schade is vaak prijzig om te (laten) repareren en zorgt bovendien voor overlast. Door je buitenkraan te beschermen, voorkom je deze ongemakken en houd je je waterleidingen in topconditie – ook met ijskoud weer.

Buitenkranen beschermen tegen de kou in 5 stappen

Volg deze eenvoudige stappen om je buitenkraan klaar te maken voor de winter:

1. Sluit de watertoevoer af

De eerste stap is het afsluiten van de watertoevoer naar de buitenkraan. Dit doe je meestal via een afsluitkraan die zich in huis bevindt, bijvoorbeeld in de kelder, kruipruimte of meterkast.

2. Controleer op lekkages

Inspecteer je buitenkraan op lekkages. Zelfs een klein lekje kan bij vorst grote schade veroorzaken. Is je kraan niet helemaal dicht? Overweeg om de O-ring te vervangen of raadpleeg een loodgieter.

3. Verwijder de tuinslang

Koppel de tuinslang los, laat al het water eruit lopen en berg hem op een droge plek op. Water dat in de slang achterblijft, kan bevriezen en zelfs schade aan de kraan veroorzaken.

4. Tap de kraan af

Laat de buitenkraan openstaan om het resterende water in de leiding te laten weglopen. Dit minimaliseert de kans op bevriezing.

5. Isoleer de kraan

Bescherm je kraan tegen extreme kou door hem te isoleren. Dit kan met een speciale buitenkraanhoes of door de kraan in te wikkelen met isolatiemateriaal, zoals glasvezel of isolatietape.

Zo’n buitenkraan ziet er dan zo uit. Lees na de video verder >>

Wat te doen bij bijtende kou?

  • Vorstvrije kranen: Heb je een vorstvrije buitenkraan? Dan hoef je je minder zorgen te maken. Deze kraan loopt uit zichzelf leeg na gebruik en kan daardoor blijven hangen in de winter.
  • Blijf alert op leidingen: Controleer ook de leidingen binnen in huis. Vooral in onverwarmde ruimtes, zoals garages of zolders, is extra isolatie verstandig. Gebruik buisisolatie van schuimrubber of glaswol om ze tegen vorst te beschermen.

Waarom kiezen voor een vorstvrije buitenkraan?

Wil je helemaal zorgeloos de winter door? Overweeg dan om een vorstvrije buitenkraan te installeren. Deze kranen zijn speciaal ontworpen om bevriezing te voorkomen. Het water loopt automatisch uit de leiding zodra je de kraan dichtdraait, zodat er niets achterblijft dat kan bevriezen. Hoewel de installatie wat kosten met zich meebrengt, bespaar je op lange termijn veel tijd en geld doordat je geen extra wintervoorbereidingen meer hoeft te treffen.

Door je buitenkraan en leidingen goed voor te bereiden, voorkom je veel gedoe en onnodige kosten. Het kost je slechts een paar minuten, maar het kan je letterlijk honderden euro’s besparen. Ga vandaag nog aan de slag en geniet zorgeloos van de winter!

Extra tips lekkages bij vorst voorkomen

1. Regenpijpen en dakgoten controleren

Verstopte regenpijpen en dakgoten kunnen tijdens vorst bevriezen, wat leidt tot lekkages in huis. Controleer en reinig ze regelmatig om verstopte bladeren en vuil te verwijderen. Bevroren water in regenpijpen kan namelijk druk opbouwen en schade veroorzaken. Zorg ervoor dat de waterafvoer weer goed werkt door ijs voorzichtig te ontdooien met warm water of milieuvriendelijke dooikorrels.

Lees ook: verstopte dakgoot schoonmaken.

2. Essentiële onderhoudstips voor dakgoten en regenpijpen

Regelmatig onderhoud van je dakgoten en regenpijpen is cruciaal om waterafvoerproblemen en daarmee samenhangende schade te voorkomen. Naast het jaarlijkse schoonmaken, waarmee je bladeren en vuilophopingen verwijdert, kan je ook investeren in dakgootbeschermers of bladnetten.

Deze hulpmiddelen voorkomen dat vuil zich ophoopt en verstopte afvoeren veroorzaakt. Mocht je mossengroei tegenkomen in de goten, dan is het aan te raden een speciaal hiervoor ontwikkeld reinigingsmiddel te gebruiken. Deze maatregelen kunnen helpen om zowel de levensduur van je dakgoten als de algehele gezondheid van je woning te verlengen.

3. Bescherm waterleidingen in onverwarmde ruimtes

Leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, zijn extra kwetsbaar voor bevriezing. Isolatie van deze leidingen is een effectieve methode om vorstschade te voorkomen. Je kunt isolatiebuizen kopen bij bouwmarkten om de leidingen te beschermen.

Het gebruik van elektrische verwarmingslinten kan ook helpen bij het reguleren van de temperatuur in leidingen, wat bevriezing voorkomt. Vergeet niet om ook watermeters in onverwarmde ruimtes te isoleren met isolatiemateriaal of een oude doek.

4. Gebruik een kraancover

Het voorkomen van lekkages aan je buitenkraan in de winter is eenvoudig met een kraancover. Dit zijn eenvoudige, goedkope hoezen die je buitenkraan beschermen tegen lage temperaturen.

Door de kraan te beschermen tegen vorst, voorkomt de cover dat het water in de leiding bevriest en uitzet, wat kan leiden tot scheuren en lekkages. Een kraancover is eenvoudig te plaatsen en biedt een effectieve isolatielaag, zodat je kraan de koude maanden probleemloos doorkomt. Hiermee bespaar je niet alleen reparatiekosten, maar verleng je ook de levensduur van je buitenkraan.

Lees ook: buitenplanten beschermen tegen vorst.

Foto: Canva

Meer over:

Reacties zijn gesloten.