Ga naar de inhoud

Bruna verkoopt boeken over jodenhaat en rechts-extremisme

Update:
boeken over jodenhaat

Boekenwinkel Bruna verkoopt boeken die jodenhaat en extreemrechtse ideeën bevatten. En dat is verboden, aldus de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding. In de wet staat dat boekwinkels verplicht zijn om antisemitische boeken uit de handel te halen.

Complotdenker verspreid jodenhaat

Bruna verkoopt ondermeer 2 delen van The Culture of Critique-trilogie, geschreven door de Amerikaanse complotdenker Kevin B. MacDonald, zo toont onderzoek van BNR aan. MacDonald beschrijft daarin dat Joden de belangen van witte mensen ondermijnen.

Ook zijn in de Bruna webwinkels uitgaves te vinden van de Protocollen van de Wijzen van Zion. Dat is een fictief verslag van een vergadering van prominente Joden, die bezig zijn de wereldmacht over te nemen.

De anti-Joodse werken van Maarten Luther

Op de website van Bruna staan verder boeken met titels als ‘Over Joden en hun leugens’, van de Duitse theoloog Maarten Luther die leefde in de 16e eeuw. Het boek is naar het Engels vertaald door een schrijver die onder de pseudoniem Thomas Dalton meerdere boeken heeft uitgegeven, waarin hij onder meer de Holocaust bagatelliseert en het dodental in twijfel trekt. 

‘Lessen voor het hier en nu’

Luther spande in de middeleeuwen al de kroon met het verspreiden van jodenhaat en noemt Joden arrogant, hebzuchtig, koppig en ze haten de mensheid. Ook doet hij in zijn boek een oproep om synagogen te vernietigen, van Joden dwangarbeiders te maken of ze uit Europa te verdrijven. Volgens de samenvatting van het boek biedt het lessen voor het hier en nu.

Lees ook: Antisemitisme rijst de pan uit.

Boek over de Ku Klux Klan

Bruna verkoopt ook het handboek van de Amerikaanse Ku Klux Klan, een Amerikaanse organisatie, die bekend staat om haar terreur tegen Afro-Amerikanen met lynchpartijen en brandstichting.
Verder kunnen lezers bij Bruna terecht voor het omstreden When Harry Became Sally, waarin genderdysforie – het gevoel dat je in het verkeerde lichaam bent geboren – wordt gelijkgesteld aan een mentale ziekte. Dit boek is door Amazon al uit de schappen gehaald.

Het is niet bekend hoeveel exemplaren Bruna heeft verkocht, maar de boeken zijn nog steeds te koop.

Bruna moet in actie komen

Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) zegt: “De rechter is heel duidelijk geweest: de verkoop van antisemitische boeken is verboden. Winkels moeten er actie tegen ondernemen”. Hij erkent dat het lastig is om tussen miljoenen boeken de haatdragende werken eruit te filteren. “Maar dat ontslaat deze winkels niet van hun plicht deze boeken te verwijderen”, aldus Verdoner.

‘Inhoud valt niet altijd te achterhalen’

Moederbedrijf Audax reageert met dat er miljoenen boeken ingeladen worden op Bruna.nl, waarvan niet altijd de inhoud achterhaald kan worden, laat staan dat het bedrijf altijd in staat is om deze als strafbaar te bestempelen. Audax zegt er naar te streven geen titels op te nemen in het assortiment die aanzetten tot haat, discriminatie en racisme.

Bron: BNR. Foto: Anderson Piza (Canva)

Meer over: