Ga naar de inhoud

Bruiloft seizoen: bereid je voor met deze tips

Bruiloft

Het aankomende bruiloft seizoen staat voor de deur en dat betekent dat veel verliefde stellen druk bezig zijn met het plannen van hun grote dag. We hebben goede tips en trends verzameld. Verder hebben we de kosten voor je op een rij gezet. Alles om je te helpen bij het creëren van een onvergetelijke bruiloft.

Ontdek de prijs van een onvergetelijke bruiloft

Wat kost een gemiddelde bruiloft? Ah, de vraag die menig verloofd stel angstzweet op het voorhoofd bezorgt. Stel je voor: glinsterende trouwjurken, stralende bloemendecoraties, een sprookjesachtige locatie en een dansvloer die smeekt om jullie perfecte dansbewegingen. Een droombruiloft is binnen handbereik en wat gaat dat kosten? 

De kosten van een gemiddelde bruiloft variëren, net zoals bruidstaarten in alle vormen en smaken. In Nederland ligt het prijskaartje voor een bruiloft doorgaans tussen de €10.000 en €25.000. Voordat je nu in paniek raakt, onthoud dat je zelf de touwtjes in handen hebt. Jij bepaalt het budget en welke elementen van je grote dag prioriteit krijgen. Van de locatie tot de catering, bloemen, fotografie en entertainment, er zijn talloze details waar je rekening mee moet houden. Door verstandige keuzes te maken en slim te onderhandelen met leveranciers, kun je binnen jouw budget blijven en toch voor die een onvergetelijke bruiloft gaan.

8 Slimme bespaartips voor jouw droombruiloft

Bespaar slim op je droombruiloft! We hebben een handige lijst met tips samengesteld om kosten te besparen op belangrijke aspecten zoals locatie, catering, bloemen en meer.

  1. Locatie: Overweeg alternatieve locaties zoals parken, stranden of zelfs de achtertuin van een familielid. Deze zijn vaak veel goedkoper zijn dan traditionele trouwlocaties.
  2. Catering: Bespaar op de cateringkosten door te kiezen voor een buffet of foodstations in plaats van een uitgebreid tafeldiner. Daarnaast is het het overwegenwaard om te kiezen voor seizoensgebonden en lokale ingrediënten, wat zowel duurzaam als budgetvriendelijk is.
  3. Bloemen: Kies voor seizoensbloemen, aangezien deze vaak goedkoper zijn dan exotische bloemen die geïmporteerd moeten worden. Daarnaast is te besparen door te kiezen voor eenvoudige, maar stijlvolle bloemendecoraties. Zelfs alternatieven zoals gedroogde bloemen of groene planten tis een idee.
  4. Fotografie: Huur een professionele fotograaf in voor een kortere periode, bijvoorbeeld alleen tijdens de ceremonie en het hoogtepunt van de receptie. Zo bespaar je op de totale fotografiekosten zonder concessies te doen aan de belangrijkste momenten die vastgelegd moeten worden. Vraag een 2e fotograaf, iemand die bijvoorbeeld nog zijn of haar portfolio op wil bouwen en dit tegen minimale kosten wil doen.
  5. Entertainment: Overweeg lokale artiesten, muzikanten of bands in plaats van bekende en dure entertainmentopties. Ook het creëren van je eigen afspeellijst en het gebruik van een geluidsinstallatie is kostenbesparend.
  6. Uitnodigingen: Kies voor digitale uitnodigingen in plaats van gedrukte kaarten. Dit bespaart niet alleen kosten voor het drukwerk, het is ook milieuvriendelijker.
  7. De-het-zelf-decoraties: Geef je bruiloft een persoonlijk tintje door zelf decoraties te maken. Denk aan handgemaakte tafeldecoraties, tafelnummers en huwelijksbedankjes. Dit bespaart niet alleen geld, het voegt ook een uniek en creatief element toe aan je bruiloft.
  8. Trouwjurk en -pak: Overweeg het huren van een trouwjurk of pak in plaats van er een te kopen. Kijk ook naar bruids- en bruidegomswinkels tijdens uitverkoopperiodes voor kortingen op nieuwe jurken en pakken.

Onthoud dat besparen op bepaalde kostenposten niet betekent dat je inlevert op kwaliteit of stijl. Het belangrijkste is dat je je focust op wat echt telt: de viering van jullie liefde en de herinneringen die jullie samen maken op deze bijzondere dag.

Trouwen op latere leeftijd: Het is nooit te laat voor de liefde

Ze zeggen dat liefde geen leeftijd kent, en dat geldt zeker als het gaat om trouwen op latere leeftijd. Want waarom zou je je droom van een sprookjeshuwelijk laten varen alleen omdat je de mijlpaal van de ’typische’ trouwleeftijd hebt overschreden? Bij het plannen van een bruiloft op latere leeftijd zijn er unieke elementen om rekening mee te houden. Misschien heb je al kinderen, kleinkinderen of zelfs achterkleinkinderen die je graag bij deze bijzondere gelegenheid wilt betrekken. Het kan ook zijn dat je bepaalde tradities of culturele aspecten wilt verwerken die je leven hebben gevormd.

Als je op latere leeftijd besluit te trouwen, zijn er enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden:

  • Gezondheid: Houd rekening met je gezondheid en eventuele medische overwegingen tijdens het plannen van je bruiloft. Zorg voor voldoende rust en zelfzorg gedurende het hele proces.
  • Financiën: Begrijp de financiële implicaties van het huwelijk, zoals het combineren van financiën, pensioenplanning en erfeniskwesties. Bespreek deze zaken openlijk en overweeg professioneel advies indien nodig.
  • Familie en kinderen: Betrek kinderen uit eerdere relaties bij het proces en bespreek hoe zij zich voelen over het huwelijk. Denk na over hoe je hen wilt betrekken bij de ceremonie en hoe je omgaat met de dynamiek van een samengesteld gezin.
  • Gastenlijst: Maak weloverwogen keuzes bij het opstellen van de gastenlijst, gezien je waarschijnlijk een breed netwerk van vrienden en familie hebt. Nodig de mensen uit die echt belangrijk zijn voor jullie.
  • Planning en stress: Trouwen op latere leeftijd kan samenvallen met andere verantwoordelijkheden, zoals werk, zorgtaken of het runnen van een huishouden. Plan zorgvuldig en houd rekening met je persoonlijke grenzen om stress te minimaliseren.

Het belangrijkste is om openlijk te communiceren met je partner en alle belanghebbenden, zodat je samen een bruiloft plant die aansluit bij jullie unieke omstandigheden en wensen. Onthoud dat het nooit te laat is om de liefde te vieren en te genieten van een prachtige nieuwe fase in je leven. Want in de wereld van de liefde is er geen sprake van ’te laat’, alleen van ‘nu’ en de belofte van een prachtige toekomst samen.

Ek jaar brengt weer nieuwe trends met zich mee die het feest naar een hoger niveau tillen. Dit zijn enkele opwindende trends die momenteel de trouw scene veroveren:

1. Intieme bruiloften

De trend van intieme bruiloften heeft de afgelopen tijd een enorme opleving gekregen. Bruidsparen geven de voorkeur aan intieme vieringen met een selecte groep dierbaren, waarbij de focus ligt op het creëren van een warme en persoonlijke sfeer.

2. Duurzame bruiloften

Bewuste bruidsparen kiezen steeds vaker voor duurzame opties bij het plannen van hun bruiloft. Van milieuvriendelijke decoraties en recyclebare uitnodigingen tot het serveren van lokaal en biologisch voedsel, duurzaamheid staat hoog op de agenda.

3. Unieke locaties

Traditionele trouwlocaties maken plaats voor unieke en onverwachte plekken. Denk aan romantische strandceremonies, rustieke boerderijen, industriële lofts of zelfs avontuurlijke bestemmingen zoals bergtoppen of exotische eilanden.

4. Technologie in de bruiloft

Met de opkomst van technologie spelen bruidsparen steeds vaker met innovatieve elementen. Denk aan live streaming van de ceremonie voor gasten die niet aanwezig zijn. Drone video en -fotografie om adembenemende beelden vanuit unieke perspectieven vast te leggen.

5. Huwelijkswebsites en apps

Bruidsparen maken gebruik van speciale websites of apps om alle bruiloftgerelateerde informatie te delen met hun gasten. Hier delen ze de locatie, tijdschema, cadeauwensen, foto’s en zelfs persoonlijke verhalen om de gasten op de hoogte te houden en de interactie te bevorderen.

6. Persoonlijke details

Persoonlijke details: Bruidsparen streven ernaar om hun persoonlijkheid te laten doorschijnen in elk aspect van hun bruiloft. Of het nu gaat om handgeschreven geloften, aangepaste huwelijkslogo’s of thema’s die een weerspiegeling zijn van hun gedeelde interesses, het draait allemaal om het creëren van een unieke en betekenisvolle ervaring.

7. Kleurrijke accenten

Hoewel wit nog steeds de traditionele keuze is, kiezen bruiden steeds vaker voor kleurrijke accenten in hun trouwjurk. Denk aan subtiele tinten zoals zacht roze, champagne of pastelkleuren, of zelfs gedurfde kleuren zoals rood, blauw of zwart als een statement. Bruidegoms durven ook steeds vaker kleurrijke accenten toe te voegen aan hun trouwkleding. Of het nu gaat om een gekleurde stropdas, een pochet in een opvallende tint of zelfs een volledig gekleurde trouwpak, het toevoegen van kleur is een geweldige manier om persoonlijkheid en stijl uit te drukken.

Of je nu kiest voor een intieme ceremonie, een grootschalig spektakel of iets daartussenin, onthoud dat het de viering van jullie liefde is die het meest telt. Laat je inspireren door de trends, volg je eigen hart en maak van je bruiloft een weerspiegeling van jullie unieke stijl en persoonlijkheid. Geniet van elk moment, dans tot in de vroege uurtjes en maak herinneringen die een leven lang meegaan. Proost op het komende bruiloft seizoen en de start van jullie avontuur als getrouwd stel!

Meer over: