Ga naar de inhoud

Britse koninklijke paarden slaan op hol in Londen en raken gewond

paard

2 van de 5 op hol geslagen paarden uit de stallen van het Britse koningshuis zijn daarbij ernstig gewond geraakt. Ook 4 personen raakten door het incident gewond.  Een taxi en trolleybus zijn beschadigd. Hoe vergaat het de Nederlandse koninklijke paarden eigenlijk?  

De Britse minister van Defensie James Cartlidge komt er aan te pas om te melden dat de toestand van een zwarte Quaker en een witte Vida zorgelijk is. Op beelden op X is te zien dat de dieren door de straten rennen.

Tekst lees door onder video >>>

Paarden krijgen maandenlange training

De viervoeters braken los tijdens een oefening. Cartlidge benadrukt dat het een zeer uitzonderlijke gebeurtenis betreft. De paarden van de Household Cavalry worden maandenlang getraind door het leger en lopen door de straten van Londen om te wennen aan druk verkeer en harde geluiden, waaronder saluutschoten.

Geschrokken van vallend bouwmateriaal

Luitenant-kolonel Matt Woodward van de Household Cavalry zegt dat de paarden waren geschrokken nadat bouwmateriaal vlak naast de paarden op de grond viel. De paarden gooiden hun berijders van hun rug en renden vervolgens Londen in. Soldaten liepen daarbij niet ernstige verwondingen op. Een taxi raakte wel beschadigd en van een trolleybus  sneuvelde een ruit.

Training Nederlandse koninklijke paarden

Ook paarden uit de Nederlandse koninklijke stallen krijgen jaarlijks gewenningstrainingen. De dag voor Prinsjesdag oefenen de viervoeters op het strand van Scheveningen. Zo’n 80 paarden die meerijden in de stoet op Prinsjesdag worden dan blootgesteld aan onder meer muziek en vuurwerk.

  • Koninklijke Koetspaarden
    In de Koninklijke stallen vinden we gemiddeld 24 koetspaarden. Deze paarden variëren van Friese, Gelderse tot Groninger rassen. Dagelijks worden ze getraind. Zowel met een koetsier op de bok van een oefenbrik als ‘onder zadel’. Er zijn namelijk ook koetsen zonder bok en die worden vanaf het paard gemend.
  • Selectieproces en Karakter
    Wanneer er nieuwe paarden nodig zijn, wordt er met grote zorg geselecteerd. Het karakter van de paarden is van essentieel belang; ze moeten kalm blijven onder alle omstandigheden en mogen niet bang zijn voor mensen.
  • Uitstekende Verzorging
    De koninklijke paarden leiden een actief leven en genieten van uitstekende verzorging, ondersteund door moderne faciliteiten. Zo is er bijvoorbeeld een paardensolarium met infraroodlampen om gewassen paarden te drogen en kouvatten te voorkomen. De frequentie van hoefijzervervanging is aanzienlijk hoger dan bij andere paarden, vooral tijdens drukke periodes.
  • Speciale Tuigen
    Om een koets voort te bewegen, hebben paarden uiteraard tuigen nodig. Voor speciale gelegenheden zijn er dan ook bijzondere tuigen beschikbaar. Tijdens Prinsjesdag wordt bijvoorbeeld tuigage gebruikt die tussen 1815 en 1830 in Engeland is aangeschaft door de Prins van Oranje, later Koning Willem II.

Aantal Paarden voor de Koets

Tijdens hun trouwdag op 2 februari 2002 reden Willem-Alexander en Máxima in de Gouden Koets, getrokken door ‘slechts’ 6 paarden. Voor de Gouden Koets worden namelijk alleen 8 paarden ingezet als het regerende staatshoofd de hoofdpassagier van de koets is. Verschil moet er zijn!

Koninklijke stallen open voor publiek

De koninklijke paarden zijn te bewonderen in de Koninklijke Stallen naast Paleis Noordeinde in Den Haag. In de Koninklijke Stallen in Den Haag bevinden zich ook diverse rijtuigen van het Koninklijk Huis, zoals de Gouden Koets en de Glazen Koets. De stallen zijn elke zomer een aantal dagen open voor het publiek.

Koning Willem-Alexander vond een aantal jaar geleden (2016) dat het voor publiek mogelijk moest worden om zijn werkpaleis samen met het Koninklijke Staldepartement te bezichtigen. Dit in tegenstelling tot zijn moeder, koningin Beatrix, onder haar bewind was het nooit mogelijk.

Koninklijke paarden zijn te bezoeken

Lees verder onder video >>>

Opgericht door Koning Willem I

De stallen zijn in de 19e eeuw ontworpen door H.P. Vogel en behoren tot het zogenoemde Staldepartement van het Koninklijk Huis. Dat maakt deel uit van het Civiele Huis van de Dienst van het Koninklijk Huis

Het Koninklijke Staldepartement werd in 1815 door koning Willem I opgericht. In 1878 werd het huidige onderkomen aan de Hogewal in Den Haag in gebruik genomen. In het Koninklijke Staldepartment bevindt zicht onder andere de galatuigenkamer. Deze worden gebruikt bij gelegenheden met een ceremonieel karakter. Voor het dagelijkse werk worden de paarden getuigd met de zogenaamde diensttuigen.

De Stalmeester heeft de dagelijkse leiding over het Staldepartement. Hij is tijdens Prinsjesdag en bij andere gelegenheden verantwoordelijk voor de Koninklijke stoet.

Bron: X, The Sun, Koninklijke Stallen.
Foto: Alexa Fotos (Canva)

Meer over: