Ga naar de inhoud

Brandnetels verwijderen, bereiden, of toch laten staan?

Brandnetels

Ben je trots op je tuin en dan zie je in een hoekje brandnetels staan. Bah, die prikkers wil je niet! Wat kun je tegen brandnetels doen? Er zijn meerdere opties. Je kunt ze laten staan voor vlinders, of je kunt ze opeten door er een lekker soep of pesto van te maken. De keuze is aan jou:

Brandnetels verwijderen uit de tuin

Die brandnetels moeten weg, en snel ook. Zijn ze nog klein, dan kun je ze weg schoffelen. Doe dat op een droge dag, dat gaat het makkelijkste. Kleine brandnetels hebben penwortels die recht naar beneden groeien. De grote brandnetel maakt een wortelnetwerk. Ga je die schoffelen, pas dan op dat je de planten die er omheen groeien niet beschadigt. Je kunt de planten er ook uittrekken, wel met tuinhandschoenen aan natuurlijk.

Je kan brandnetels ook bestrijden met een mengsel van water en azijn. Dit is alleen niet goed voor de grond, net als de chemische bestrijdingsmiddelen, laat die achterwege. Probeer het zoveel mogelijk met de hand bij te houden.

Verwijder de brandnetels zo schoon mogelijk, omdat je er gezonde dingen mee kan doen. Lees snel verder.

  • Tip: Ben je geprikt door de brandnetels? Pluk dan een plantje wat in de buurt staat, zoals hondsdraf, paardenbloem of dovenetel. Kneus een paar blaadjes of de steel van die plant en smeer het sap over de plek waar het jeukt. Puur natuur en: weg zijn de kriebels!

Bekijk hier de video hoe je brandnetels het beste verwijdert en lees daarna verder >>

Brandnetels zijn gezond en kun je opeten

Brandnetels zijn bijzonder voedzaam. Ze zitten boordevol mineralen zoals ijzer, calcium, kalium, magnesium en fosfor. Heb je een tekort aan vitamine C? Probeer dan eens brandnetelthee. Deze wilde plant reinigt ons bloed en onze nieren, verbetert de spijsvertering en helpt bij haaruitval en huiduitslag. Daarnaast kan deze wonderplant hevige menstruatiepijnen verlichten, hooikoorts verminderen en heeft het een heilzame werking op de gewrichten.

De brandnetel zijn een uitstekende vervanger voor spinazie. Ze hebben zelfs een beetje dezelfde smaak als spinazie, wanneer je er een soep van kookt. Je kunt brandnetelsoep maken van de toppen van jonge brandnetels. Blancheer dan de planten in kokend water, zodat ze niet meer prikken. Kook ze mee in een bouillon met tuinkruiden. Ze zijn een prima basisingrediëntje voor groentesoep.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Je kunt ook thee zetten van gedroogde brandnetels: laat een hand (gedroogde) blaadjes meetrekken in de theepot vol heet water. Ook kun je gedroogde brandnetels fijnmalen en gebruiken in een kruidenmengsel, bijvoorbeeld om kruidenboter te maken, een pesto van onkruid of om gerechten mee op smaak te maken. Onderaan het artikel geven we je een aantal recepten.

  • Tip: Droog de netels eerst, daarna kun je de stelen en bladeren gewoon vastpakken: de brandhaartjes zijn dan weg.

Brandnetels, meer dan alleen onkruid

Wist je dat je van brandnetels een ecologisch bestrijdingsmiddel maakt? Met brandnetelgier bestrijd je bladluizen en andere schadelijke insecten. Op plekken waar mensen het ecosysteem verstoren, groeien brandnetels weelderig. Dit komt doordat de plant de aarde opnieuw reinigt en het ecosysteem weer in balans probeert te brengen. Daarom zie je ze vaak langs de snelwegen staan of nabij industrie. Brandnetels hebben dezelfde zuiverende functie in je tuin. Hoewel je ze aanziet voor onkruid, helpen ze je intussen wel met de grond te verbeteren.

Veel vlinders leggen hun eitjes graag op brandnetels. Kies een plekje in je tuin waar je brandnetels laat staan. Dit is niet alleen goed voor de grond, maar ook voor de vlinders.

Hieronder 2 smakelijke recepten om uit te proberen:

1. Recept voor de lekkerste brandnetelsoep met room

Ingrediënten

  • 250 gram jonge brandneteltoppen
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 middelgrote aardappelen, in blokjes gesneden
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 ml slagroom
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: spekreepjes of croutons voor garnering

Bereidingswijze

Let op: Draag handschoenen tijdens het plukken en wassen van de brandnetels om prikkels te vermijden.

  • Spoel de brandnetels goed af onder koud water en verwijder eventuele grove stelen.
  • Verhit de olijfolie en boter in een grote soeppan op middelhoog vuur.
  • Voeg de fijngehakte ui toe en fruit deze tot hij glazig is, ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak nog eens 2 minuten mee.
  • Voeg de in blokjes gesneden aardappelen toe aan de pan en bak ze kort mee.
  • Voeg de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de brandnetels toe en laat de soep ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken, tot de aardappelen gaar zijn.
  • Gebruik een staafmixer of blender om de soep glad te pureren.
  • Zorg ervoor dat de soep een mooie, egale textuur heeft.
  • Voeg de slagroom toe aan de soep en roer goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met spekreepjes of croutons voor een extra lekkere bite.

2. Recept voor de lekkerste pesto met brandnetels

Ingrediënten

  • 100 gram jonge brandneteltoppen
  • 50 gram basilicumblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram pijnboompitten
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 ml olijfolie extra vierge
  • Sap van een halve citroen
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Ook nu weer: Draag handschoenen tijdens het plukken en wassen van de brandnetels om prikkels te vermijden.

  • Spoel de brandnetels goed af onder koud water en verwijder eventuele grove stelen.
  • Blancheer de brandnetels kort (ongeveer 1 minuut) in kokend water om de prikkelende haren te neutraliseren.
  • Giet af en dompel ze direct in ijswater om het kookproces te stoppen. Laat goed uitlekken en dep droog.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.
  • Blijf erbij en schud de pan regelmatig om te voorkomen dat ze verbranden. Laat afkoelen.
  • Doe de geblancheerde brandnetels, basilicumblaadjes, knoflook, geroosterde pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas in een keukenmachine.
  • Pulseer een paar keer om alles grof te hakken.
  • Voeg geleidelijk de olijfolie toe terwijl de keukenmachine draait, tot je een gladde pesto hebt.
  • Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de pesto direct met pasta, op een broodje, of als dip.
  • Pulseer nog een paar keer om alles goed te mengen.
  • Bewaar de pesto in een luchtdichte pot in de koelkast.
  • Giet een dun laagje olijfolie bovenop om de pesto langer vers te houden.

Of laat de prikplanten staan voor meer insecten

Laat je brandnetels staan dan blijf je vrienden met de dagpauwoog en de atalanta. Deze 2 vlindersoorten zijn namelijk afhankelijk van de brandnetel. Hun rupsen lusten eigenlijk niks anders dan brandnetel. Als je alle brandnetels weghaalt, krijgen deze vlinders ook geen kans in jouw tuin.

  • Laat brandnetels in het bos en de berm sowieso met rust, zeker in het voorjaar en het begin van de zomer. Dan eten de insecten van de prikplant.

Geen last van brandnetels, wel van ander onkruid, lees dan: Weg met dat onkruid! Met deze 12 tips is je tuin weer een plaatje.

Foto’s: Canva

Meer over: