Ga naar de inhoud

Borstkankermaand: sta stil bij borstkanker in oktober

Update:
Borstkankermaand oktober

Oktober is de borstkankermaand van het jaar. Deze maand is voor Borstkankervereniging Nederland extra bijzonder, omdat het ons helpt om met zijn allen stil te staan bij borstkanker en wat dat voor iedere patiënt betekent. Sluit je ook aan bij de beweging! Lees hieronder waarom dit zo belangrijk is.

Borstkanker treft jaarlijks 1000-den vrouwen én mannen

Borstkanker treft jaarlijks 1000-den vrouwen én mannen in Nederland. Het is een ziekte die fysiek, emotioneel en mentaal een enorme impact heeft. Elke diagnose is anders en elk behandeltraject is uniek, net zoals iedere borst uniek is. Dit jaar ligt de focus op deze diversiteit.

Het thema van de borstkankermaand ‘Elke borst is uniek!’ benadrukt dat iedere ervaring met borstkanker anders is. Of je nu te maken krijgt met een kleine ingreep, chemotherapie, of een volledige borstamputatie: het traject dat je doorloopt, is persoonlijk.

Lees ook: soorten borsten.

Samen stilstaan bij borstkanker

Oktober is het moment waarop we collectief stilstaan bij deze ingrijpende ziekte. Naast bewustwording en preventie speelt ook het delen van ervaringen een grote rol. Borstkanker raakt niet alleen je lichaam. Het raakt ook wie je bent ‘als persoon’.

Hoe ga je verder na een diagnose? Hoe vind je je zelfvertrouwen terug? En wat betekent het voor je naasten? Elke situatie brengt unieke uitdagingen en emoties met zich mee. De borstkankermaand biedt ruimte voor deze verhalen, waardoor anderen steun en herkenning vinden.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Mannen en vrouwen delen verhalen

In deze borstkankermaand publiceert Borstkankervereniging Nederland verhalen van mensen die hun ervaring met borstkanker delen. Elk verhaal is anders. 1 ding hebben ze gemeen: het benadrukken van veerkracht, moed en de unieke weg die iedere patiënt bewandelt. Van vrouwen die gekozen hebben voor een borstreconstructie tot mannen die de soms minder bekende impact van borstkanker op hun leven bespreken.

Bewustwording en onderzoek over borstkanker

Naast persoonlijke verhalen speelt ook onderzoek een cruciale rol in de strijd tegen borstkanker. De maand oktober staat in het teken van fondsenwerving voor nieuwe onderzoeken naar betere behandelingen en een hogere overlevingskans.

Ook wordt aandacht besteed aan het belang van vroege opsporing en zelfonderzoek. Want hoewel iedere borst uniek is, geldt voor iedereen: hoe eerder de diagnose, hoe beter de vooruitzichten.

Een slimme beha die borstkanker opspoort, zó werkt het

Voor kankerpatiënten is het een bekend scenario: regelmatige scans in het ziekenhuis om de groei van tumoren te controleren. Britse wetenschappers werken echter aan een innovatieve oplossing: een speciale beha die de groei van borstkanker in de gaten houdt.

Lees verder

Borstkanker opsporen met een echo, geen mammografie meer?

Onderzoekers – waaronder die van het Radboudumc in Nijmegen – concluderen dat een mammografie, waarbij de borsten op een oncomfortabele manier worden samengedrukt tijdens het onderzoek naar borstkanker, niet altijd noodzakelijk is.

Lees verder

Genetische test voor voorspelling van terugkeer borstkanker in basispakket

De mammaprint, een genetische test die het risico op hernieuwde ontwikkeling van hormoongevoelige borstkanker beoordeelt, wordt volgend jaar weer opgenomen in het basiszorgpakket.

Lees meer

Sluit je aan bij de beweging

Of je nu zelf getroffen bent door borstkanker, iemand kent die ermee te maken heeft, of graag meer bewustwording creëert: oktober is de maand om stil te staan bij de impact van borstkanker.

Deel je verhaal, luister naar dat van anderen, en draag je steentje bij aan de fondsenwerving voor onderzoek. Want samen maken we een verschil in de levens van velen!

Bron: Borstkankervereniging Nederland. I Foto: Canva.

Meer over: