Ga naar de inhoud

Booteigenaren lozen toiletwater: risico voor mens en dier

pleziervaart

Toiletwater lozen in de grachten en meren, het is verboden maar veel booteigenaren hebben daar lak aan. Boetes lopen hoog op en het water wordt er smerig van. Waarom dan toch die drollen overboord kiepen, terwijl er voldoende alternatieven voorhanden zijn.

Niemand maakt ze iets

Er zijn regels voor het lozen van toiletwater in de Nederlandse rivieren, grachten en meren. Veel booteigenaren houden zich er niet aan omdat niemand ze iets kan maken als er een drol in het water drijft. Het probleem zit in handhaving op de illegale lozing. 

Onzinnige regelgeving

Tot nu toe was een huiszoekingsbevel nodig om op een boot te controleren of booteigenaren hun vuilwatertank open hadden staan. Voor de pleziervaart is het sinds 2009 verboden om op open water de vuilwatertank open te zetten. Jan Huibers, eigenaar van botenverhuurbedrijf Yachtcharter in het Gelderse Heukelum vindt die regelgeving onzinnig. “Wij pompen gewoon alles overboord.” De optie om de tank in de haven te legen, zien booteigenaren als teveel gedoe.

Lees verder onder video >>

Amper boetes uitgedeeld

De waterpolitie controleert of booteigenaren hun toiletwater niet in publieke wateren legen. In de praktijk wordt er alleen niet op gehandhaafd. “Het heeft niet onze prioriteit”, zeggen politiewoordvoerders van Zeeland en Amsterdam. “Wij controleren alleen bij waarneming en bij overtreding volgt een boete”, zegt Matthijs van Houten van politie Noord-Nederland. De boete van 500 euro is niet mals, maar wordt amper uitgedeeld.

Toiletwater risico voor mens en dier

Veel booteigenaren lozen hun toiletwater omdat er weinig faciliteiten zijn om toiletwater legaal te lozen. Daarnaast bespaart het illegaal lozen ze tijd. Toiletwater in het open water dumpen heeft grote gevolgen voor het milieu. Het zorgt voor vervuiling en gezondheidsrisico’s voor mensen en dieren. En het water gaat ervan stinken.

Maag- en darmstoornissen door toiletwater

Op plekken waar pleziervaart zich verzamelt in de zomer, is de concentratie van de E-colibacterie in het water te hoog. Dat kan bij zwemmers en watersporters die in direct contact komen met het oppervlaktewater zorgen voor maag- en darmstoornissen. Ook aandoeningen aan luchtwegen en gehoorgangen komen voor.

Wat zijn de alternatieven?

En dat terwijl dit allemaal kan worden voorkomen. Een aantal alternatieven op een rij:

  • De afvoer verzegelen en een vuilwatertank plaatsen. In boten gebouwd na 1997 moet er ruimte zijn om een vuilwatertank in te bouwen. Er zijn in het hele land punten waar je je vuil water af kunt laten zuigen. Hiervoor is een kaart met de innamepunten beschikbaar.
  • Een droogtoilet, hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Er zijn speciale zakken met een soort gel die alles opneemt. De zak kun je dichtknopen en bij het normale afval gooien. 
  • Ook zijn er toiletten die urine en ontlasting scheiden. Urine mag geloosd worden. De ontlasting wordt opgevangen en bestrooid met zaagsel.
  • Er komen zuiveringsinstallaties op de markt waarmee je mag lozen op het oppervlaktewater.
  • Een chemisch toilet. Je kan ze in vrijwel elke jachthaven legen.

Bronnen: Watersportverbond, De Telegraaf. Foto: Aterrassi (Canva)

Meer over: