Een mooie dag in Nederland vraagt om een boottochtje. Met een sloep door de grachten, met een salonboot over het kanaal of met een zeilboot over het meer. Met deze tips word je een schipper op je eigen boot. En daar hoef je geen boot voor aan te schaffen.
Waar kan ik varen?
Je kunt door heel Nederland varen. Over de Amsterdamse, Alkmaarse en Utrechtse grachten, het IJsselmeer, de Maas of de Loosdrechtse Plassen. En daar hoef je geen booteigenaar voor te zijn. Er zijn eindeloos veel verhuurbedrijven waar je terecht kunt voor verschillende type boten. Zo kun je zonder vaarbewijs voor een dag of dagdeel kapitein zijn van je eigen schip.
Wat zijn de regels op het water?
Op het water gelden andere regels dan op het land. Waar je op de snelweg 120 kilometer per uur gaat, vaar je over het water niet harder dan 6 kilometer per uur. En waar je in de auto de muziek zo hard kan draaien als je zelf wilt, dien je op het water rekening te houden met je omgeving. Het enige dat hetzelfde blijft, is dat je rechts – stuurboord – moet aanhouden en dat je als bestuurder niet mag drinken. Een vaarbewijs heb je nodig vanaf een boot die harder kan gaan dan 20 kilometer per uur of een snelvarende boot die langer is dan 15 meter. En grote schepen gaan altijd voor!
10 tips voor veilig varen
- Zorg ervoor dat de motorboot (technisch) in orde is voordat je het water op gaat. Check of de tanks en accu’s vol zijn en controleer het koelwater en het motoroliepeil.
- Zorg dat je goed voorbereid het water op gaat. Bekijk van te voren de weersverwachting. Weet waar je gaat varen, neem vaarroutes en waterkaarten mee.
- Verdiep je in de vaarregels en blijf goed opletten. Zorg dat jij ook goed gezien wordt.
- Vaar zoveel mogelijk aan de rechterkant (stuurboordkant) van het vaarwater. Ga niet plotseling veranderen van koers. Laat andere schippers duidelijk zien wat je van plan bent.
- Blijf uit de dode hoek van vrachtschepen. Voor de boeg hebben ze een dode hoek, soms wel van 350 meter. Als je de schipper in zijn stuurhut kunt zien, kan hij jou ook zien.
- Je geeft beroepsvaartuigen de ruimte. Ze zijn groot en zwaar. Snel stoppen kunnen ze niet en ze hebben veel manoeuvreerruimte nodig. Houd rekening met de golfslag en de zuiging die veroorzaakt worden door vrachtschepen als ze voorbij varen.
- Ga bij bruggen en sluizen niet voordringen. Sluit aan bij de wachtende schepen. Blijf niet ronddobberen, maak gebruik van de wachtsteiger. De geopende brug passeer je vlot en veilig. Zorg ervoor dat je in een sluis aan beide kanten kunt afmeren, dus hang aan weerszijden stootwillen op.
- Geef tijdig een lange stoot met de scheepstoeter om anderen op gevaar te wijzen.
- Informeer naar reddingsvesten. Zeker voor kinderen is dit een vereiste om het water op te gaan.
- Varen doe je alcoholvrij. Net als in het wegverkeer ligt de wettelijke grens voor de scheepvaart op 0,5 promille.
Hoe huur ik een boot?
Een boot huren kan eenvoudig online. Als je op het internet zoekt naar een verhuurbedrijf in de buurt of op de plek waar je naartoe wilt varen, krijg je alle mogelijkheden te zien. Ga online naar één van de verhuurders, gebruik het telefoonnummer of kijk of er een online boekingssysteem beschikbaar is. Kies een boot voor 4, 6, 8 of meerdere personen en houd rekening met de gewenste bewegingsvrijheid. Zitten er kussens bij om wat comfortabeler te zitten? Vergeet niet om eerst de prijs te controleren en houd er rekening mee dat je in de meeste gevallen een borg betaalt voor het huren van de boot. Dan kun je de reservering afronden.
Kan ik beter een boot huren of kopen?
In eerste instantie kan je beter een boot huren. Zeker wanneer je een paar keer per jaar een dagje wilt varen en er verder geen gebruik van maakt. Het is voordeliger, je hebt er geen onderhoud aan en je hebt geen ligplaats of stalling nodig. Bovendien kun je telkens voor een ander vaargebied kiezen. Terwijl een eigen boot vaak een vaste ligplaats heeft. Het nadeel is dat je de huurboot tijdig moet reserveren, en het bij mooi weer of in het weekend sneller vol zit bij verhuurbedrijven.
Een boot kopen is daarentegen een grote investering. Naast de koopsom van de boot zelf, heb je kosten aan een ligplaats of een opslag en een boottrailer. Het laatste heb je nodig om de boot achter de auto koppelen en deze naar het water vervoeren. Daarnaast moet je rekening houden met onderhouds- en verzekeringskosten. Dan heb je wel wat: eindeloos genieten op het water wanneer je maar wilt, in een boot die volledig naar jouw smaak is ingericht.
Wanneer kan ik het best een boot kopen?
Als je erover uit bent dat je een boot wilt kopen, is het nog de vraag wanneer je dat het best kunt doen. In het voorjaar, het hoogseizoen of juist in het najaar? Ben je er tijdens de hete zomerdagen van overtuigd dat je jezelf volgend jaar ziet zitten op je eigen boot? Dan kun je het beste meteen actie ondernemen.
Beste periode op een boot te kopen
Aan het eind van de zomer worden veel boten te koop gezet. Vaak hebben deze boten een lange vaar achter de rug, zijn ze in conditie en goed onderhouden. Het nadeel is dat je niet kunt onderhandelen over de prijs, omdat de verkoper nog een jaar de tijd heeft om een goed bod te krijgen. Wat dat betreft, zal je in het voorjaar meer kans maken op een voordeligere aankoop. De boten die dan nog te koop staan, willen de verkopers vaak vóór het vaarseizoen verkopen.