In januari registreerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weer een stijging van de prijzen. De kosten van boodschappen zijn naar schatting opnieuw met 3,2% toegenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De uitgaven voor boodschappen slaan elke keer weer een gat in onze portemonnee. Paniek, want kan ik straks nog wel een vakantiereis of vervangende wasmachine betalen?
Makkelijke besparingstips voor het boodschappen doen
Om te voorkomen dat jij straks misschien niet eens meer op vakantie kan, raadpleegden we onze budgetcoach Jacoba Wallet – bekend van het televisieprogramma ‘Waar doen ze het van’ – voor een paar (makkelijke en pijnvrije) besparingstips voor de boodschappen. Want de uitgaven voor boodschappen blijven stijgen en daar ligt ook het gevaar van te veel uitgeven dit jaar.
Jacoba weet er alles van. “In mijn praktijk begeleid ik mensen met hun uitgaven en daar zie ik dat ze ook vaak problemen hebben met het boodschappen budget voor levensonderhoud. En met de inflaties kom ik steeds schrijnendere gevallen tegen. Die mensen zitten of komen in de schulden. Toch zie ik ook waar het makkelijk beter kan. Ik zie bijvoorbeeld nog teveel mensen impulsaankopen doen. Daarnaast weten huishoudens ook niet goed hoeveel ze eigenlijk per maand aan boodschappen te besteden hebben. Dan kan het met de inflatie toch aardig uit de hand lopen.”
Met de suikertax zijn boodschappen nog duurder
En met de suikertax 2024 per 1 januari zijn bepaalde basisproducten nog weer duurder geworden. Zonder dat mensen het door hebben geven ze steeds meer uit aan de dagelijkse boodschappen. En wordt de inhoud van het boodschappenkarretje er niet ruimer op.
Jacoba: “Daarom is het handig om slimmer en economischer de boodschappen te doen. Doe je dat in de supermarkten, dan is mijn eerste tip altijd ‘Doe je boodschappen altijd met een handscanner’. Want met een scanner in de hand weet je tijdens het winkelen direct wat je uitgeeft en wat het totaalbedrag bij het afrekenen wordt.
Jacoba adviseert mensen ook om de boodschappen te doen aan het einde van de dag. Vaak zijn versproducten aan het einde van de dag sterk afgeprijsd. Je ziet het veel bij vleesproducten, zuivelproducten. Het scheelt zo 30 tot 50% van de prijs.
“Ga ook alleen naar de supermarkt op een rustig tijdstip en neem de tijd. Met minder stress en irritaties maak je beter keuzes. De beste keuze voor boodschappen doen is online winkelen bij supermarkten, want met boodschappen bestellen wordt je bewezen minder verleidt om impulsaankopen te doen. Zijn dan na een paar dagen de koekjes op. Ga dan niet alsnog naar de winkel voor nieuwe. Op = op.”
Ouderen kopen vaker duurdere A-merken boodschappen
Jacoba merkt ook op dat ouderen 65+ vaker duurdere A-merken kiezen. Ze denken veelal dat deze merken kwalitatief beter zijn. Jacoba: “Maar dat is niet altijd zo. Wat je dan ziet bij bijvoorbeeld opa’s en oma’s – dat wanneer de kleinkinderen op bezoek komen – ze vaak kiezen voor duurdere merken die ze herkennen van de reclames. Ze verwennen graag hun kleinkinderen.”
Maar de kinderen maakt het vaak helemaal niet uit wat je ze geeft. Een huismerk reep of frisdrank vinden ze vaak net zo lekker. Kijk goed naar de verschillende merken van 1 product en vergelijk de prijzen. Goedkope merken staan vaak onderin de schappen, of juist bovenaan in de schappen.
Gebruik een kasboekje of excel-sheet voor bijhouden uitgaven
Let je op en blijft het moeilijk om uit te komen met je budget? Houd dan een kasboekje bij. Gewoon zo’n huishoudboekje die ze vroeger gebruikten. Daarin noteer je alle boodschappen en hun prijzen.
Jacoba: “Een gewoon kasboekje volstaat al. Je kunt ook een app downloaden, maar daar ben ik zelf geen fan van. Die apps maken soms fouten. Dan koop je bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel en dan zet de app het in de rubriek uiterlijke verzorging. Zelf vind ik het handig om uitgaven in een excel-sheet bij te houden. Het is helemaal niet moeilijk en je hebt voortaan veel beter zicht op je uitgaven voor de boodschappen.”
Jacoba’s 9 beste boodschappen besparingstips samengevat:
- Bepaal je budget voor boodschappen (per week of maand) en houd je aan dit bedrag. Ga er niet overheen. Op = op.
- Maak een boodschappenlijstje, zo voorkom je impulsaankopen.
- Bestel je boodschappen online en laat het bezorgen (bespaar daarmee ook benzine).
- Doe je boodschappen aan het einde van de dag voor de afprijzingen.
- Doe je boodschappen op een rustig moment van de dag (bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg).
- Let op de aanbiedingen, kortingsbonnen en spaaracties van supermarkten.
- Kijk bovenin schappen of onderin voor goedkopere producten.
- Koop vaker B-merken, die zijn meestal net zo goed.
- Hou een kasboek bij of gebruik een excel-sheet.
Ben je van plan om je uitgaven voor de boodschappen bij te gaan houden? Hier vind je een overzichtelijk kasboek waar je jouw uitgaven van de week in noteert. Je kan deze naar je eigen wensen en behoeften aanpassen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding >>
Zo kom je goed uit met je budget
Jacoba tot slot: “Het is echt aan te raden om een kasboekje bij te gaan houden of op z’n minst te goed te kijken waar je op kan besparen. Het is fijn om te weten waar je voor de rest van het jaar aan toe bent. Het geeft ook meer rust en je weet dat je fijn voor de zomer alvast je vakantie kan boeken.
Extra bonustips om geld te uit te sparen bij het boodschappen doen:
- Koop seizoensgebonden producten: Verse producten die in het seizoen zijn, zijn vaak goedkoper en smaakvoller.
- Vergelijk prijzen: Kijk naar prijsverschillen tussen merken en winkels. Soms zijn huismerken net zo goed als duurdere merken.
- Koop in bulk: Voor producten die lang houdbaar zijn, zoals rijst, pasta en ingeblikte goederen, is het vaak voordeliger
- Kijk naar de prijs per eenheid: Op het prijskaartje staat vaak de prijs per eenheid (bijv. per kilogram of per liter). Vergelijk deze prijzen om de voordeligste optie te vinden.
- Kook grote porties en vries in: Bereid maaltijden in grote hoeveelheden en vries porties in voor later. Dit kan voedselverspilling verminderen en geld besparen.
- Koop lokale producten: Lokale producten zijn vaak goedkoper en belasten het milieu minder omdat ze minder transport nodig hebben.
- Plan maaltijden: Door maaltijden van tevoren te plannen, kun je gerichter inkopen en voorkomen dat je onnodige items koopt.
- Controleer de voorraad thuis: Voordat je naar de winkel gaat, controleer je wat je al in huis hebt. Dit voorkomt dat je dubbele items koopt.
- Koop bij lokale markten: Markten bieden lagere prijzen, vooral voor verse producten.
Lukt het jou ook met een kasboek en andere besparingen niet om rond te komen? Neem contact op met Jacoba via info@walletsupport of neem contact op met het Nibud of een Sociaal Wijkteam in jouw gemeente.
Bron: Wallet Support.