Ga naar de inhoud

Een boete als je niet op komt dagen bij de huisarts?

Update:

Steeds meer patiënten missen hun afspraken bij de huisarts, volgens huisartsenorganisaties. Om dit probleem aan te pakken, voeren steeds meer huisartsen boetes in voor patiënten die niet tijdig annuleren of niet verschijnen, meldt het AD.

Paulien van Hessen, bestuurder van de Amsterdamse Huisartsenalliantie, zegt dat het niet opdagen van patiënten een groeiend probleem is: “We horen steeds vaker dat mensen hun afspraken niet nakomen, wat tot veel frustratie leidt bij de praktijkmedewerkers.”

No-show frustrerend door hoge werkdruk

De frustratie is vooral te wijten aan de hoge werkdruk die zorgverleners ervaren, aldus Van Hessen. “Een no-show is dan zeer vervelend. Wij doen ons uiterste best om iedereen snel en goed te helpen. Patiënten kunnen ons daarbij helpen door tijdig te annuleren als hun zorgvraag niet meer actueel is.”



*No-show is niet verschijnen op de afspraak

Hoogte van de wegblijfboete

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) merkt op dat steeds meer afspraken niet worden geannuleerd. Ze raden huisartsen aan om boetes voor gemiste afspraken te overwegen om mensen bewust te maken van de impact van hun gedrag. “Want zo erg was het griepje toch niet…” is iets wat huisartsen regelmatig horen. Mensen voelen zich daarna beter en melden zich niet af.

De boetes variëren, beginnend bij ongeveer 10 euro, en kunnen oplopen tot 25 à 30 euro. Sommige huisartsen verdubbelen deze bedragen bij langere consulten of bij herhaaldelijke no-shows.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Boete slecht voor arts-patiënt relatie

De Patiënten federatie is tegen het invoeren van boetes. Woordvoerder Tijmen Hendriksen verklaart dat de federatie denkt dat boetes de relatie tussen arts en patiënt kunnen schaden. Ze geloven dat een goede onderlinge relatie kan helpen om no-shows te voorkomen.

De organisatie benadrukt het belang van een lage drempel voor een bezoek aan de huisarts. “De redenen voor het niet opdagen kunnen variëren, zoals angst voor de behandeling of kosten. Je wilt mensen daar niet voor straffen met een boete.”

9 voornaamste klachten waarmee mensen naar de huisarts gaan

  1. Luchtweginfecties (verkoudheid, griep, keelpijn)
  2. Pijnklachten (rugpijn, hoofdpijn, gewrichtspijn)
  3. Chronische ziekten (hypertensie, diabetes, astma)
  4. Mentale gezondheidsproblemen (depressie, angst)
  5. Huidproblemen (eczeem, acne)
  6. Spijsverteringsklachten (maagpijn, reflux)
  7. Algemene gezondheidscontroles (jaarlijkse check-ups, bloedonderzoek)
  8. Urologische en gynaecologische klachten (urineweginfecties, menstruatieproblemen)
  9. Orthopedische klachten (sportblessures, gewrichtspijn)

Wat denk jij, is zo’n boete bij niet verschijnen terecht?

Foto: Canva, sturti van Getty Images Signature

Meer over: