Recent onderzoek onthult dat boeren en tuinders boven de grote rivieren benaderd worden door criminelen voor de verhuur van schuren. Ze beloven flinke geldbedragen in ruil voor schuurverhuur om hun ‘werkzaamheden’ uit te voeren. Dat het om drugscriminelen gaat is niet altijd duidelijk.
Vergroting van criminele activiteiten op het platteland
Meer dan 1 op de 10 boeren en tuinders boven de grote rivieren is de afgelopen jaren door criminelen benaderd om een schuur of stal te verhuren. Dit blijkt uit een enquête uitgevoerd door LTO-Noord.
Hoewel het vaak leek alsof het om onschuldige huurders ging, bleek achteraf dat er vaak een criminele intentie achter schuilde. De noodzaak om extra inkomen te genereren drijft sommige boeren ertoe in te gaan op deze dubieuze voorstellen.
Onduidelijkheid over de aard van de huurders
Op het eerste gezicht lijkt het vaak niet duidelijk dat het om drugscriminelen gaat. Criminelen presenteren zichzelf als keurige huurders die geen argwaan wekken. Ze bieden vaak aantrekkelijke financiële voordelen, wat voor sommige boeren verleidelijk kan zijn, vooral in tijden van economische druk. Toch blijken deze schuren later vaak gebruikt te worden voor criminele activiteiten zoals de productie van drugs.
Gevolgen voor de agrarische gemeenschap
Boeren die onbewust hun eigendommen aan criminelen verhuren, kunnen ernstige gevolgen ondervinden. Niet alleen riskeren ze juridische vervolging, maar ook hun reputatie en integriteit binnen de agrarische gemeenschap kunnen beschadigd raken. Daarnaast kan de aanwezigheid van criminele activiteiten leiden tot een onveilige leefomgeving voor de boeren en hun families.
Lees ook: 10 redenen voor boeren protesten.
Oproep tot waakzaamheid
LTO-Noord roept boeren en tuinders op om waakzaam te zijn en verdachte benaderingen onmiddellijk te melden. Ze adviseren om grondig achtergrondonderzoek te doen voordat ze hun eigendommen verhuren.
Ook wordt aangeraden om samen te werken met lokale autoriteiten om de veiligheid op het platteland te waarborgen. De agrarische sector moet zich verenigen tegen criminele infiltratie en actief stappen ondernemen om dergelijke praktijken te voorkomen.
Drugspraktijken schieten ook als paddenstoelen uit de grond in woonwijken. Zo ontdek je of er een drugslab in jouw omgeving actief is.
Regionale verschillen bij aanpak drugscriminaliteit
Bijzonder is dat de aanpak van drugscriminaliteit in verschillende regio’s van Nederland sterk kan variëren. Waar Brabant jaren geleden bekend stond als hotspot voor drugslabs, is de focus nu verschoven naar Oost- en Noord-Nederland. Dit heeft geleid tot een verhoogde waakzaamheid bij zowel boeren als lokale autoriteiten in deze regio’s.
Training en voorlichting over signalen van drugscriminaliteit zijn essentiële tools in de strijd tegen deze problematiek.
Veiligheidsmaatregelen en preventieve stappen
Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) biedt praktische tips en begeleiding aan boeren om verdachte situaties te herkennen en te melden. Het wordt sterk aangeraden om vrijblijvende gesprekken met potentiële huurders niet zomaar aan te gaan zonder eerst achtergrondinformatie te verifiëren. Ook wordt geadviseerd om samen te werken met politie en andere veiligheidsinstanties. Het belang van veiligheid en waakzaamheid kan niet genoeg benadrukt worden in de strijd tegen drugscriminaliteit op het platteland.
🚨 800 criminele netwerken vormen een bedreiging voor de EU, dat meldt @Europol. 86% maakt gebruik van legale bedrijfsstructuren om hun illegale activiteiten te verbergen. Wil je weten hoe je #drugscriminaliteit in jouw eigen omgeving herkent? https://t.co/vvBykWrNjF
— Platform Veilig Ondernemen Nederland (@PVO_Nederland) April 8, 2024
Video’s boeren benaderd door criminelen voor drugslabs
Bekijk de video’s met 2 boeren die hun verhaal doen hieronder >>
Bron: boerderij.nl