Het is bijna weer zover: Boekenweek! In 2023 vindt deze plaats van 11 tot en met 19 maart en heeft het als thema ‘ik ben alles’. Tijdens deze week worden verschillende activiteiten gehouden door boekhandels en bibliotheken door het hele land om het lezen te stimuleren. Lees hier wat je kunt verwachten en een top 10 boeken met het thema innerlijke conflicten die je gelezen moet hebben.
Boekenweek 2023, dit is het Boekenweekgeschenk
Een hoogtepunt van de Boekenweek is altijd het Boekenweekgeschenk. Dit jaar is daarom het geschreven door Lize Spit en het heet ‘De eerlijke vinder’. Bij aankoop van € 15 aan boeken krijg je het Boekenweekgeschenk cadeau. Het verhaal gaat over Jimmy die besluit de zoon van een Kosovaars vluchtelingengezin te helpen. Als het gezin na een jaar plotseling wordt uitgewezen, bedenkt Tristan, de zoon van het gezin, een plan dat veel van Jimmy vraagt. Leuk zo’n cadeau, want een verrassing is voor iedereen leuk.
Verschillende activiteiten: van lezingen tot signeersessies
Naast het lezen van boeken zijn er tijdens de Boekenweek ook verschillende activiteiten bij boekhandels en bibliotheken. Daarom zijn er lezingen, signeersessies en andere evenementen met bekende en minder bekende auteurs. Ook worden er daarom prijzen uitgereikt voor bijvoorbeeld het beste Boekenweekgeschenk of de beste boekverkoper. Neem daarom voor een kijkje op de website van jouw plaatselijke boekhandel of bibliotheek om te kijken wat er in de week van 11 tot en met 19 maart georganiseerd wordt. Want dit wil je niet missen!
Thema Boekenweek 2023: Ik ben alles
Naast het Boekenweekgeschenk zijn er natuurlijk nog vele andere boeken die je kunt lezen tijdens de Boekenweek. Met het Boekenweekthema Ik ben alles vieren we de pluriformiteit van onze identiteit. Er zijn veel auteurs die wel raad weten met dit actuele thema. Want juist een boek stelt ons in staat onszelf en anderen beter te leren kennen. Hieronder vind je een lijst met 10 meeslepende boeken die de identiteit centraal stellen:
Top 10 boeken over persoonlijkheid
- ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld – dit is het debuut van de Nederlandse schrijver Marieke Lucas Rijneveld en won in 2020 de International Booker Prize. Het boek vertelt het verhaal van Jas, een jong meisje dat opgroeit op een boerderij in een strenggelovig gezin. Na de tragische dood van haar broer gaat Jas op zoek naar antwoorden en probeert ze haar weg te vinden in een wereld die steeds vreemder lijkt te worden.
- ‘Boven is het stil’ van Gerbrand Bakker – Dit boek won in 2006 de Libris Literatuurprijs. Het verhaal gaat over Helmer, een boer die na de dood van zijn vader alleen achterblijft op de boerderij. Hij krijgt steeds meer moeite om zijn leven te leiden zoals het altijd was en begint dus te twijfelen aan alles wat hij altijd voor vanzelfsprekend had gehouden.
- ‘De vanger in het graan’ van J.D. Salinger – Het verhaal volgt de 16-jarige Holden Caulfield, die op zoek is naar betekenis en doel in zijn leven. Hij worstelt daarom met zijn eigen emoties en onzekerheden terwijl hij door de straten van New York dwaalt.
- ‘De vliegeraar’ van Khaled Hosseini – Het verhaal gaat over Amir, een jongen uit Afghanistan die schuldgevoelens heeft over een traumatische gebeurtenis uit zijn jeugd. Hij besluit terug te keren naar zijn geboorteland om zijn fouten goed te maken.
- ‘Misery’ van Stephen King – Schrijver Paul Sheldon raakt na een auto-ongeluk in handen van zijn grootste fan, Annie Wilkes. Zij houdt hem gevangen en dwingt hem een boek te schrijven waar zij tevreden over is. Paul worstelt dus met zijn angst voor Annie en zijn verlangen naar vrijheid.
- ‘De schaduw van de wind’ van Carlos Ruiz Zafón – In dit boek volgen we de jonge Daniel Sempere, die verliefd wordt op een boek dat hem uiteindelijk leidt naar een geheimzinnige schrijver. Daniel worstelt met zijn nieuwsgierigheid en de consequenties van zijn zoektocht.
- ‘De kleine prins’ van Antoine de Saint-Exupéry – Dit boek gaat over een piloot die een ontmoeting heeft met een buitenaards wezentje, de kleine prins. Het verhaal draait om de zoektocht naar betekenis en het vinden van innerlijke vrede.
- ‘Fight Club’ van Chuck Palahniuk – De verteller van dit boek is ontevreden met zijn saaie leven en richt een geheime vechtclub op om zijn gevoel van leegte te vullen. Hij worstelt met zijn eigen identiteit en de gevolgen van zijn daden.
- ‘De avonturen van Huckleberry Finn’ van Mark Twain – Het boek volgt de avonturen van Huck Finn en zijn vriend Jim, een ontsnapte slaaf. Huck worstelt daarom met zijn eigen vooroordelen en de morele dilemma’s die hij tegenkomt tijdens zijn reis.
- ‘De donkere kamer van Damokles’ van Willem Frederik Hermans – In dit boek volgen we de Nederlandse sigarenverkoper Henri Osewoudt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt meegesleurd in een spionagecomplot en worstelt daarom met zijn eigen identiteit en loyauteit.
Kortom, een boek over persoonlijkheid is een aanrader.