Ga naar de inhoud

Is (bluetooth) straling schadelijk? Feiten en fabels

bluetooth

Klaar voor een duik in de wereld van Bluetooth? Deze technologie is al een tijdje bij ons, maar te midden van zijn draadloze wonderen ontstonden er mysterieuze mythes en geruchten. Eén ervan: de angst dat een bluetooth koptelefoon een bedreiging vormt voor je gezondheid. Hoe zit dat?

Is Bluetooth-straling werkelijk schadelijk? Kan het leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker? Lees hier of (bluetooth) straling schadelijk is voor je gezondheid.

Wat is bluetooth?

Bluetooth is algemeen voorkomend geworden in onze moderne wereld, van draadloze oortjes en speakers tot toetsenborden en printers. Het vormt de ruggengraat van draadloze communicatie tussen apparaten, variërend van smartphones tot speakers. Deze technologie maakt het mogelijk om gegevens zonder kabels uit te wisselen over korte afstanden door middel van elektromagnetische velden.

Deze technische term wordt soms informeel aangeduid als ‘bluetooth-straling’. Dit begrip roept vaak vragen op over de effecten op onze gezondheid en heeft een lading van mythen en twijfels gecreëerd die de ronde doen in de samenleving.

Is bluetooth-straling schadelijk?

Binnen ons alledaagse bestaan worden we voortdurend omringd door elektrosmog, een verzamelnaam voor de elektrische straling waar bluetooth eveneens deel van uitmaakt. Desondanks blijkt de straling van de doorsnee Bluetooth-apparaten over het algemeen aanzienlijk laag te zijn.

Straling van smartphones en wifi-routers

Deze straling blijft zelfs beduidend onder het niveau van bijvoorbeeld de straling afkomstig van smartphones of wifi-routers. Dit verschil in stralingsniveau roept interessante vragen op over de impact op onze gezondheid, waardoor het aanzet tot het onderzoeken van de werkelijke risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van Bluetooth-apparaten. Hier is veel onderzoek naar gedaan.

Het meest toonaangevende onderzoek? Die is gedaan door Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ze hebben tot op heden geen overtuigend bewijs gevonden dat Bluetooth-straling kanker veroorzaakt.

bluetooth
Miljoenen mensen maken gebruik van Bluetooth headphones (oortjes)

Tegengeluid: bluetooth zorgt voor schade aan de huid

Sommige onderzoeken wijzen op klachten zoals huidirritatie na langdurig gebruik van draadloze connectiviteit apparaten. Een specifiek onderzoek rapporteerde uitdroging van de huid bij langdurig gebruik van een Bluetooth-headset gedurende een periode van 3 maanden. Door overmatig en langdurig gebruik zijn bepaalde nadelige effecten op de huid mogelijk, maar die zijn niet direct kankerverwekkend.

10 apparaten en toepassingen die Bluetooth gebruiken

  1. Smartphones en tablets: Om verbinding te maken met hoofdtelefoons, speakers, smartwatches, enzovoort.
  2. Bluetooth headphones: Draadloze hoofdtelefoons (koptelefoons en oortjes) voor muziek, oproepen en meer.
  3. Bluetooth speaker: Luidsprekers voor draadloze audioverbindingen.
  4. Smartwatches en fitnesstrackers: Om te synchroniseren met je telefoon voor meldingen en gegevensuitwisseling.
  5. Toetsenborden en muizen: Voor draadloos gebruik met computers en tablets.
  6. Gamecontrollers: Voor draadloos gamen op consoles of computers.
  7. Slimme apparaten: Zoals slimme lampen, thermostaten en sloten die via Bluetooth met je telefoon communiceren.
  8. Autotechnologie: Om telefoons te koppelen voor handsfree bellen en mediabediening.
  9. Medische apparaten: Zoals hartmonitors en glucosemeters die gegevens naar smartphones sturen.
  10. Draadloze verbinding tussen apparaten: Om bestanden te delen tussen apparaten zoals telefoons, tablets en computers.

SAR: een maat voor straling

Specifieke Absorptiesnelheid (SAR) is de eenheid om de kracht van uitgezonden straling te meten. Voor draadloze connectiviteit-apparaten gelden voorschriften en maximumwaarden, vastgesteld door instanties zoals het Duitse Bundesamt für Strahlenschutz. Deze waarden zijn bedoeld om te garanderen dat de straling onder bepaalde limieten blijft om zo als onschadelijk te worden beschouwd.

bluetooth
Draadloze speakers bieden mobiliteit, esthetiek en verbeterde technologie, waardoor ze een handig en modern alternatief zijn voor een bedraad systeem.

Hoe zit het met bluetooth koptelefoons?

De meeste bluetooth koptelefoons behoren tot transmissieklassen 2 of 3, met aanzienlijk lagere stralingswaarden dan die van smartphones. De grenswaarden voor deze apparaten zijn altijd onder de aanbevolen maximumwaarden gebleven volgens het Duitse departement voor stralingsbescherming.

Het gebruik van deze koptelefoons valt binnen een veilige stralingszone. Eigenlijk is het beter om een bluetooth koptelefoon te gebruiken dan je smartphone direct aan je oor te houden, volgens bevindingen van stralingsbeschermingsinstanties.

Evolutie van bluetooth-technologie

De toekomst van Bluetooth ziet er veelbelovend uit met voortdurende technologische vooruitgang. Nieuwere versies zoals Bluetooth 5.2 en hoger zijn gericht op het verbeteren van zowel efficiëntie als stralingsbeheer. Deze nieuwste iteraties zijn ontworpen met als doel het verminderen van energieverbruik en het optimaliseren van de prestaties, wat indirect kan bijdragen aan het minimaliseren van de uitgezonden straling. Industrienormen blijven evolueren om de blootstelling aan elektromagnetische straling verder te reguleren en te beperken, waardoor gebruikers kunnen profiteren van veiligere en efficiëntere Bluetooth-apparaten.

Tips voor stralingsminimalisatie

Het Duitse departement voor stralingsbescherming benadrukt het belang van het minimaliseren van elektromagnetische straling om onze blootstelling aan elektrosmog te beperken, hoewel volledige ontsnapping praktisch onmogelijk is.

Enkele eenvoudige richtlijnen kunnen hierbij helpen:

  • Plaats wifi-routers op locaties waar langdurig verblijf vermeden wordt.
  • Schakel ongebruikte apparaten en functies zoals bluetooth, wifi en mobiele data uit wanneer niet in gebruik
  • Vermijd het bewaren van smartphones naast het hoofd tijdens de slaap – idealiter zelfs buiten de slaapkamer of in vliegtuigmodus.

Deze voorzorgsmaatregelen minimaliseren de blootstelling aan elektromagnetische straling, een verstandige aanpak ondanks de veiligheid van bluetooth. Bovendien kunnen het gebruik van stralingswerende hoesjes, langdurige blootstelling aan elektrische apparaten vermijden en het nemen van regelmatige pauzes tijdens gebruik bijdragen aan het verminderen van de totale blootstelling aan elektrosmog. Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en richtlijnen voor effectief stralingsbeheer.

Andere misvattingen over bluetooth

Er doen naast de bezorgdheid over de veiligheid van bluetooth koptelefoons nog diverse andere misvattingen de ronde. Een daarvan is het idee dat bluetoothsignalen slechts over een beperkte afstand werken. Hoewel het waar is dat dikke muren en obstakels de kwaliteit van de verbinding kunnen beïnvloeden, blijven bluetoothsignalen vaak nog steeds verbonden, zelfs als je je achter een muur bevindt. De kwaliteit van de verbinding hangt voornamelijk af van de afstand tussen de gekoppelde apparaten.

Batterijen die snel leeglopen

Een andere misvatting betreft het idee dat het continu de batterij van apparaten leegzuigt. In de begindagen van bluetooth was dit mogelijk het geval, maar met de evolutie van de technologie, met name de nieuwere bluetoothversies zoals bluetooth 5, is dit niet meer zo. Moderne bluetooth-verbindingen belasten de batterij alleen wanneer daadwerkelijk gegevens worden verzonden of ontvangen. Als een bluetooth-koptelefoon bijvoorbeeld niet actief is, is ook de bluetooth-verbinding niet actief, waardoor de batterij gespaard blijft.

bluetooth
Muziek luisteren met draadloze oortjes is zeer populair

Wat voor apparaten die schadelijk kunnen zijn, zijn er nog meer?

Naast de discussie over de potentiële impact van Bluetooth-straling zijn er andere vormen van straling waarvan sommige onderzocht zijn vanwege hun potentiële effecten op de gezondheid:

1. Elektromagnetische velden (EMV)

Dit omvat straling van elektrische apparaten, elektriciteitskabels, huishoudelijke apparaten en hoogspanningsleidingen. Er zijn zorgen geuit over langdurige blootstelling aan deze velden.

2. Wifi-straling

Net als Bluetooth gebruikt wifi radiogolven om gegevens over te brengen. De frequenties die wifi gebruikt liggen doorgaans in hetzelfde bereik als Bluetooth, hoewel wifi een groter bereik heeft. Discussies over de potentiële schadelijkheid zijn vergelijkbaar met die van Bluetooth.

3. Mobiele telefoonstraling

Dit betreft de elektromagnetische straling die wordt uitgezonden door mobiele telefoons tijdens verzending. Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar mogelijke langetermijneffecten van het gebruik van mobiele telefoons.

4. Ioniserende straling

Dit omvat straling afkomstig van röntgenfoto’s, gammastralen en sommige medische apparaten. Deze vorm van straling heeft meer energie dan niet-ioniserende straling (zoals Bluetooth) en kan schadelijk zijn in grotere doses.

5. 5G-netwerk

5G-supersnel, maar ook gezond? Geen apparaat maar wel een onderwerp dat veel commotie oproept. Sommige mensen klagen over straling, ze zeggen dat ze last hebben van hoofdpijn en dat straling slecht is voor de gezondheid. Er wordt wetenschappelijk onderzocht hoe dat in elkaar zit. Naar schatting is 3% van de mensen in onze samenleving overgevoelig voor elektromagnetische velden, stralingsgevoeligheid (EHS). Op de website van stichting EHS vind je meer informatie hierover. 

Video over het gevaar van elektromagnetische velden

De tekst gaat onder de video verder >>

Conclusie

De waarheid? Bluetooth koptelefoons vormen geen aanzienlijk gezondheidsrisico. Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je met een gerust hart genieten van draadloze muziek. Kies je bluetooth koptelefoon en geniet van de vrijheid zonder je zorgen te maken over de straling. Is dat geen goed nieuws?!

Meer over: