De Blokker-winkels zijn een bekend gezicht in de winkelstraten, maar de familie achter deze keten houdt zich meestal op de achtergrond. Tot nu. Els Blokker, de 77-jarige weduwe en miljardair, is betrokken bij een ernstige familieruzie met haar 2 zonen.
Deze zonen kregen elk 10 miljoen euro om zinvol te besteden, maar nu staan ze tegenover hun moeder in de rechtszaal. Een hele nare, maar ernstige familieruzie. Lees hier meer en ontdek waarom ze niet de enige bekende familie zijn die ruzie heeft over geld.
De oorsprong van Blokker
Blokker begon in 1896 met een winkel in Hoorn, opgericht door Jacob Blokker en zijn vrouw Saartje. Hun kleinkinderen, Jaap, Ab, en Ans, waren de laatste familieleden die direct betrokken waren bij het bedrijf. Jaap werd het gezicht van Blokker en trouwde in 1967 met Els, die destijds een opleiding tot secretaresse volgde. Het stel adopteerde 2 jongens uit Oostenrijk, Erwin en Mark, en woonde in een landhuis in Laren. Na het overlijden van Jaap in 2011, die zijn volledige privévermogen van meer dan 1 miljard euro aan Els naliet, veranderde de sfeer binnen de familie.
Ruzie om het familiekapitaal
Het vermogen dat Jaap naliet, inclusief een zomerhuis in de buurt van Cannes, werd een bron van conflict. Onlangs bleek dat Els en haar 2 geadopteerde zonen in de rechtszaal tegenover elkaar stonden om het familiekapitaal. Het zakenblad Quote onthulde vorige week dat de familie Blokker al enige tijd ruzie heeft. Els vindt dat haar zonen, Erwin (51) en Mark (49), niet geschikt zijn om het familiekapitaal te beheren. De zonen zijn het hier niet mee eens en willen hun deel van de erfenis scheiden van dat van hun moeder.
Lees verder onder de Instagrampost >>
Familieruzie Blokker: de strijd om het erfgoed
Op een symbolische dag, precies 13 jaar na Jaap’s begrafenis in Laren, stonden Els en haar zonen tegenover elkaar in de rechtbank. “Mijn man heeft altijd gezegd dat de jongens niet geschikt zijn om het vermogen te beheren”, vertelde Els, die volgens Quote een vermogen van 1,1 miljard euro beheert. Volgens haar was het Jaap’s laatste wens dat het familiekapitaal intact zou blijven voor toekomstige generaties en dat Els het zou beheren. De rechter doet in augustus uitspraak in deze familieruzie.
Familieruzie om geld, 6 bekende gezinnen
Hier zijn enkele voorbeelden van andere beroemde familieruzies die de media hebben gehaald:
- De Koch broers. Charles en David Koch voerden een 20-jarige juridische strijd over de erfenis en economische controle van Koch Industries. Dit leidde tot een langdurige verdeeldheid binnen de familie en invloed had op de zakelijke reputatie.
- De Cabau familie: De erfenis van vader van Yonlanthe Cabau, Xavier zorgde voor flinke problemen binnen de familie Cabau, waardoor de broers en zussen zelfs braken met zus Rebecca. De media berichtte destijds uitgebreid over de situatie. Nu is er goed nieuws: Yolanthe en Rebecca hebben hun contact hersteld en de strijdbijl begraven.
- De Redstone familie. Sumner Redstone en zijn dochter Shari Redstone raakten in een bittere strijd verwikkeld om de controle over National Amusements, het bedrijf dat onder andere Viacom bezit. De ruzie ging niet alleen over erfopvolging, maar ook over bedrijfsgroei en de verkoop van aandelen.
- De Ambani broers. In India vochten de broers Mukesh en Anil Ambani jarenlang over de controle van Reliance Industries, het gigantische conglomeraat dat door hun vader was opgericht. Ondanks een officiële verdeling van de bedrijven bleef de rivaliteit bestaan, vooral binnen de lucratieve telecomsector.
- De Gucci familie: De familie Gucci werd verscheurd door conflicten. Deze leidden uiteindelijk tot de verkoop van het bedrijf aan Investcorp in 1993. Deze ruzies speelden zich af tegen de achtergrond van schandalen en zakelijke machtsstrijd.
- De Van der Valk familie: De winstgevende asielopvang in Van der Valk-hotels veroorzaakt ruzie in de bekende horecafamilie. Bob van der Valk, voormalig directeur van het hotel in Duiven, wordt door zijn ooms beschuldigd van grootschalige fraude met COA-contracten. Hij zou tientallen miljoenen euro’s winst voor zichzelf hebben gehouden.
Foto: BSR Agency/Getty Images