Ga naar de inhoud

Nachtvorst in maart en april, kijk uit met bevriezen van (nieuwe) planten

Nachtvorst planten Bron: © Canva 

Maart 2025 laveert voortdurend tussen strenge vorst en zwoele zomersferen. Onze buitenplanten hebben het echt te verduren. April is ook nog een echte overgangsmaand. We hebben nog steeds te maken met nachtvorst, wat invloed heeft op de groei en snoei van planten. Hou het weer de komende weken goed in de gaten en bescherm je kwetsbare planten met deze tips:

Tips voor als je al gesnoeid hebt

Heb je al gesnoeid? Let goed op de weersvoorspellingen. Nachtvorst kan jonge scheuten beschadigen, vooral bij vorstgevoelige planten zoals hortensia’s en rozen. Bescherm deze planten indien nodig nog met vliesdoek of een mulchlaag. Controleer bovendien of snoeiwonden goed zijn genezen en verwijder componenten van zieke takken om schimmelvorming te voorkomen.

Als je nog gaat snoeien, tips

Let op de juiste snoei: voorjaarsbloeiers zoals de sering en forsythia snoei je pas na de bloei, terwijl je zomerbloeiers zoals lavendel nu al mag snoeien. Blijf voorzichtig bij vorstgevoelige planten: snoei deze pas wanneer de kans op nachtvorst echt voorbij is, meestal zo rond half april.

Snoei niet te streng: Planten gebruiken hun takken als bescherming tegen vorst en felle zon. Het diepe snoeien leidt tot verzwakking en minder bloei. Kortom, snoeien in maart en april vraagt ​​om een ​​flexibele aanpak. Houd het weer deze weken extra goed in de gaten en pas je snoeiwerkzaamheden hiërarchisch aan om je tuin in optimale conditie te houden.

Het gevaar voor bloesem is nachtvorst

De pracht van bloeiende fruitbomen zo vroeg in het jaar is onmiskenbaar. Telers en natuurliefhebbers genieten ervan. Straks weer vers fruit. Bij de start zie je de belofte voor de oogst. Als het weer meezit, kan dit leiden tot een rijke opbrengst aan fruit. Nachtvorst daar is iedereen minder blij mee.

Een onverwachte vorstperiode kan desastreuze gevolgen hebben. Juist nu de bomen zoveel energie stoppen in hun bloei, zijn ze extra kwetsbaar voor nachtvorst.

Bescherm jonge knoppen tegen vorst

Ondanks het risico zijn er manieren om planten te beschermen. Zo bestaan er verschillende manieren om te voorkomen dat de jonge knoppen bevriezen. Hou net als de telers de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten en grijp in waar nodig. Dit kan het verschil maken tussen een verloren of een succesvolle oogst.

Tips bloesem tegen nachtvorst beschermen

  1. Besproeien: Door water op de fruitbomen te sproeien, voordat er vorst komt, kan een beschermende ijslaag vormen rond de bloesems. Dit kan de temperatuur rond de bloemen en knoppen verhogen en schade door bevriezing verminderen.
  2. Gebruik van doeken of netten: Het bedekken van fruitbomen met doeken of netten kan bescherming bieden tegen nachtvorst. Deze materialen dienen als isolatie en helpen om warmte vast te houden rond de bomen.
  3. Warmtelampen of vuurpotten: Deze methode is meer iets voor de professionele teler, toch noemen we het voor de echte tuinfanaat onder ons: plaats een warmtelamp of vuurpot rondom jonge knoppen. Ditt helpt om de temperatuur te verhogen en vorstschade te voorkomen. Dit moet natuurlijk wel veilig gebeuren om brandgevaar te voorkomen.

Bescherm bloembollen tegen nachtvorst

Bloembollen zijn ook gevoelig voor nachtvorst, vooral als ze al beginnen uit te lopen. Hier zijn een paar tips om deze lentebloeiers te beschermen:

  • Bedek de grond: Leg een laag mulch, zoals stro, bladeren of compost, over de grond om de bollen te isoleren.
  • Gebruik vliesdoek: Bij strenge nachtvorst kun je een vliesdoek of oude lakens over de planten leggen en deze overdag weghalen.
  • Bescherm potten: Als je bloembollen in potten hebt, zet ze tijdelijk op een beschutte plek, zoals een garage of een afdakje.
  • Laat afgevallen bladeren liggen: Dit biedt extra bescherming tegen nachtvorst en zorgt voor een natuurlijke isolatielaag.

Veel voorjaarsbollen, zoals tulpen, narcissen en krokussen, zijn redelijk winterhard. Jonge scheuten beschadigen wel door een plotselinge temperatuurduik. Bescherm je lentebodes!

In deze video tot slot nog meer tips om kwetsbare bloesembomen in je tuin te beschermen tegen nachtvorst >>

Meer over:

Reacties zijn gesloten.