Ga naar de inhoud

Bloempotten voor buiten, zoveel soorten: ook met nadelen

Plantenpotten bloempotten Bron: © Canva. Bloempotten voor buiten zijn er vele soorten. 

Je koopt een plant, je kiest een vrolijke bloempot, zet ‘m in vol ornaat buiten, en dan na een paar maanden verandert die pot in een afbrokkelende ruïne. Hoe kan dat nou? Tja het kan aan van alles liggen. Materiaal. Pot en soort plant. Dus zochten we het voor je uit. Dit is waar je op let als je een overpot voor je buitenplant aanschaft:

1. Kunststof: de lichtgewicht kampioen

Je ziet ze steeds meer: kunststof potten. Het zijn de sneakers onder de bloempotten: licht, praktisch en in alle kleuren verkrijgbaar. Ze lachen om een Hollandse plensbui en overleven zelfs een sneeuwstorm zonder een krimp te geven. Een ideale pot lijkt het, alleen ze zijn niet allemaal van goede en duurzame kwaliteit.

Let dus op de kwaliteit van de plasticsoort bij aanschaf. Goedkope exemplaren verkruimelen na een paar zomers als een gevallen koekje. Kies dus een UV-bestendige variant zodat je niet om de paar jaar nieuwe moet kopen.

2. Terracotta: Italiaans met kwetsbaar ego

Terracotta potten geven je tuin het Toscane-gevoel. Terra potten ademen goed en houden je plant gelukkig. Dit zijn van oudsher de beste potten voor je groen. Alleen wel heel kwetsbaar in de winter. Dan zijn ze net zo breekbaar als het ego van een Italiaanse man die net een blauwtje heeft gelopen. 

Wil je geen terracotta-splinters verzamelen na flinke nachtvorst? Kies dan voor een geglazuurde variant of zet ze de bloempot binnen als de temperatuur daalt onder 0.

3. Beton: voor wie bang is dat de bloempot wegwaait

Wil je een bloempot die nog overeind staat als er een orkaan over Nederland trekt? Beton is je vriend. Dit spul kan tegen alle weersomstandigheden. Pas wel op voor je tenen als je ‘m neer gaat zetten. Denkt eerst goed na over de plek, dan pas neerzetten en niet meer mee slepen.

Verder is deze variant bloempot tijdloos en gaat 10-tallen jaren mee.

4. Hout: charmant, wel onderhoud nodig

Houten bloembakken zijn als hippe vintage meubels: prachtig, alleen ze vergen wel wat onderhoud.

Ze isoleren goed, waardoor je planten minder snel een vriesdood sterven, wel houden ze ook van een likje beits. Vergeet je dat? Dan krijg je binnen een paar jaar een bloembak met de structuur van een oud sponsje. Dus verzorg een bloempot van hout goed, net als de plant die erin staat.

5. Metaal: licht en sterk, temperatuurgevoelig

Metalen bloempotten geven je tuin een stoere, industriële look. Pas wel op: in de zomer zijn ze zo heet als de barbecue, en in de winter veranderen ze in een schaatsbaan voor de plantenwortels. Zorg ervoor dat je plant geen hitteberoerte krijgt: gebruik een geïsoleerde binnenpot of zet ‘m strategisch in de schaduw. Neem dan wel een schaduwplant anders heb je ook niets aan de pot en mislukt je tuinplan.

Kies dus slim, en laat je potten geen slachtoffer zijn van het Nederlandse weer (of je eigen onhandigheid). Succes met het vergroenen van je terras of balkon!

Weten wat voor potgrond te gebruiken voor buitenplanten? Bekijk deze video >>

Meer over:

Reacties zijn gesloten.