Ga naar de inhoud

Bloemen en fruit pluktuinen weer open: 7 tips

bloemen en fruit pluktuinen

We zitten nu echt middenin het plukseizoen en heel veel pluktuinen zijn weer open voor publiek. Verspreid over het land zijn er meer dan 100 van deze tuinen te vinden. Het plukseizoen voor veldbloemen loopt van begin juli tot eind september, begin oktober.

Boeketten uit pluktuinen zijn vaak onbespoten en beter voor de natuur. Hoe leuk is het, om na een dagje eropuit te trekken met een mooi kleurig boeket thuis te komen?!

7 bijzondere pluktuinen

1. Zelf vers fruit en bloemen plukken: PlukGeluk

Zet je fiets op de fietsendrager of huur een fiets en volg mooie routes in de omgeving van Bingelrade in provincie Groningen. Rij dan langs Bloementuin PlukGeluk. Je plukt daar vanaf half juli zomerse boeketten met onder andere dahlia’s, ridderspoor, zonnebloemen en margrieten.

Ontdek ook de fietsroutes rond Bingelrade met de gratis Fietsroute App. Prima te combineren met een bezoek aan de stad Groningen.

  • Adres Bloementuin PlukGeluk: Quabeeksweg 1, Bingelrade.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

2. Fruit plukken in Friesland

In Wapse ligt pluktuin Zeldenrust, een blauwebessenkwekerij met een vlindertuin en een schuur vol streekproducten. Pluk hier veldbloemen, frambozen en bessen. Geniet op het terras van koffie met een bessentaartje en ontdek biologische producten zoals kruisbessenjam en aardbeienwijn.

Combineer je bezoek met 1 van de mooie fietsnetwerk.nl routes door het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

  • Adres Pluktuin Zeldenrust: Wapserauwen 6, Wapse.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

3. Plukken en fietsen in Overijsel

In Fleuringen bij de Twentse Bloemenpluktuin pluk je de prachtigste zonnebloemen, dahlia’s en ranonkels en veel meer. Naast de tuin is een terras en het Groot Twentsch Maïsdoolhof, een labyrint van kronkelpaadjes in een maïsveld met een uitkijktoren in het midden. Leuk om hier met je kinderen, kleinkinderen naartoe te gaan.

Adres Twentse Bloemenpluktuin en Groot Twentsch Maïsdoolhof: Oldenzaalseweg, ter hoogte van nummer 129, Fleuringen.

Ga fietsen in de omgeving van Fleuringen en combineer dit met bezoek aan de stad Almelo. ‘Fietsroute Bankoverval’ van Fietsnetwerk.nl is erg leuk om te doen.

4. Gelderse Vallei, plukken bij Het Platteland

Tussen Putten en het Nuldernauw ligt Het Platteland, een pluktuin met allerlei soorten fruit en planten: appels, bessen, bramen, frambozen, pompoenen en peulen. Bestel hier een verse kop muntthee, koffie en geniet van zelfgemaakte taart bij de antiek- en brocantewinkel.

Fiets een mooie route in omgeving Gelderse Vallei. Er zijn hier heel vele mooie fietsroutes en wandelen kan je er ook oneindig veel.

  • Adres Het Platteland: Engersteeg 14, Putten.

Lees verder onder het Instagram-bericht >>

5. Flevoland is flevosap drinken in Hanneke’s Pluktuin

In Biddinghuizen pluk je in Hanneke’s Pluktuin in de zomer veldbloemen zoals korenbloemen, zonnehoed en slaapmutsjes. De toegang is gratis en er is een kas voor koffie, thee of flevosap.

Ontdek Flevoland en lees ook: Flevoland en de omgeving van Center Parcs De Eemhof.

  • Adres Hanneke’s Pluktuin: Adres: Ellerweg 18, Biddinghuizen.

Lees verder onder het Instagram-bericht >>

6. Veldbloemen plukken in het oogstseizoen

Vanaf de maand juli zijn er ook veldbloemen zoals dahlia’s en leeuwenbekjes en andere bloemensoorten in de pluktuin van Vink Fruitboerderij. De pluktuin ligt op 20 minuten lopen van station Hoevelaken en 7 km fietsen van Amersfoort. Leuk om hier een dagje voor het openbaar vervoer te pakken, vooral als het druk is in het verkeer tijdens de zomermaanden.

De moeite waard is het zeker om de plukroute te combineren met een bezoek aan het pittoreske havenplaatsje Vollenhove. Maak je uitje helemaal tot een succes met bezoek aan het bijzondere Waterloopbos.

Tip: Neem een paar emmers mee in de auto voor vertrek en zet daar je geplukte bloemen in als je weer naar huis rijdt.

  • Adres Vink Fruitboerderij: Zuiderringweg 13 II, Kraggenburg.

Lees verder onder het Instagram-bericht >>

7. Voedselbos op het waddeneiland Texel

Op Texel ligt Zelfpluktuin Voedselbos, waar je rijpe aardbeien, bessen, bramen, peren en veel meer kan plukken. Ontdek bloemen, kruiden, een kabouterpad en een boerderijwinkel met terras. Met een beetje mooi weer en weinig wind voelt een dagje Texel al snel op een heel weekend weg. Neem lekker een paar doosjes vers fruit mee voor op de veerpont terug.

  • Adres Zelfpluktuin Voedselbos: Middelandse weg, Oudeschild Texel.

Lees verder onder het Instagram-bericht >>

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer pluktuinen in Nederland te vinden, hieronder vind je er nog een paar die je zintuigen prikkelen.

Kijk vooral ook op de site van Fietsnetwerk.nl voor alle mooie routes in de bloemenrijke omgevingen van onze mooie provincies.

Bijzondere pluktuinen

Meer over: