Ga naar de inhoud

Valentijnsdag bloemen door extra controles na Brexit onbetaalbaar?

Bloemen duurder Brexit bloemenexport Valentijnsdag

Sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie zijn extra controles nodig bij de grenzen. Deze aanvullende inspecties gelden met name voor bloemen zoals chrysanten, anjers, orchideeën, guldenroede en gipskruid. Leidt dit straks tot nog duurdere bloemen tijdens Valentijnsdag bij jouw favoriete bloemenwinkel?

Strengere importeisen en verhoogde druk op bloemenprijs

Vanaf 1 februari veranderen de regels voor de import van bloemen. Alle geïmporteerde bloemenproducten hebben dan extra veiligheidscertificaten. Aangescherpt met extra fysieke inspecties vanaf eind april.

Door de toegenomen bureaucratie stijgt het aantal stappen voor het importeren van Nederlandse bloemen van 19 naar 59. De Britse handelsvereniging en de Nederlandse importeurs voor de bloemen- en plantensector maken zich zorgen over vertragingen en mogelijke prijsverhogingen voor de consumenten, vooral vóór verkoopdagen zoals Valentijnsdag en Moederdag.

Vraag om uitstel en discussie

In een poging om deze extra kosten en mogelijke vertragingen te vermijden, hebben Britse bloemenverkopers een brief geschreven aan de Britse autoriteiten. Ze vragen om uitstel van deze fysieke controles tot ten minste september 2025 en dringen aan op discussies over welke bloemen precies deze toegevoegde inspectie gaat.

Britse autoriteiten blijven standvastig

De Britse overheid, die belast is met het beheersen van deze zaken, lijkt onvermurwbaar. Ze stellen dat deze grenscontroles noodzakelijk zijn om de landbouwsector in het VK te beschermen tegen ziektes. Er wordt wel al hard gewerkt door alle betrokken partijen om op tijd klaar te zijn voor de nieuwe invoercontroles.

Geef jij bloemen op Valentijnsdag, of ga je dit jaar voor een alternatief geschenk?

Ondertussen blijven de Nederlandse importeurs en bloemenverkopers gespannen afwachten.

En wij natuurlijk ook want wees nu eerlijk: bloemen zijn het laatste jaar flink veel duurder. Voor een gemiddelde bos bloemen betaalde je 2 jaar geleden rond de 10 euro. Nu krijg je voor 9,95 gemiddeld 5 stelen. Dit is een mooi voorbeeld van krimpflatie. Koop je een mooie verse bos gemengde bloemen bij de bloemist ben je nu minimaal 25 euro kwijt.

Voor jouw Valentijn mag een boeket best wel iets kosten. Blijven bloemen onbetaalbaar, kijk dan of je een alternatief geschenk kan bedenken.

Lees ook deze blog met leuke ideeën voor Valentijnsdag: dit zijn 11 dingen om te doen

Waarom zijn de bloemen tijdens Valentijnsdag vaak duurder?

Afgelopen jaar bleek de prijs nog ‘mee te vallen’. Maar wat zijn de redenen van de hogere prijzen van rozen tijdens Valentijnsdag?

Bekijk de video >>

Bron: nu.nl

Meer over: