Ga naar de inhoud

Creëer je eigen bloembollen lasagne voor terras, balkon of tuin

Update:
Bloembollen lasagna

Heb je ooit gehoord van het concept ‘bloembollen lasagne’? Nee, het heeft niets te maken met eten, wel alles met bloemenbollen! Deze slimme planttechniek die wij ontdekten zorgt ervoor dat jouw terras, balkon of tuin vanaf het vroege voorjaar tot diep in de zomer in volle bloei staat. Maak je eigen lasagne met dit handige stappenplan.

Plant bloembollen in lagen

Het idee achter een bloembollen lasagne is simpel: door bollen in lagen te planten, van diep naar ondiep, bloeien ze elk op hun eigen moment.

De vroegbloeiende bollen staan bovenaan en zorgen in het vroege voorjaar voor kleur, gevolgd door de middelgrote bollen, waarna de laatbloeiende bollen als laatste tevoorschijn komen. Dit zorgt ervoor dat je van februari tot juni steeds iets nieuws ziet verschijnen.

De juiste pot en materialen voor bloembollen lasagne

  • Voordat je begint, is het belangrijk om de juiste pot te kiezen. Ga voor een ruime pot met drainagegaten, zodat overtollig water weg kan. Voeg onderin de pot een laag hydro-korrels toe voor een goede afwatering. Hierdoor voorkom je dat de bollen gaan rotten door te veel vocht.

Laag voor laag: de bloembollen lasagne opbouwen

  • Nu begint het echte werk. Begin met de grootste, laatbloeiende bollen zoals tulpen. Deze gaan helemaal onderin de pot, op zo’n 20 cm diepte. Voeg daarna een laag potgrond toe. Vervolgens plant je middelgrote bollen zoals narcissen, die iets eerder bloeien, op ongeveer 10-15 cm diepte.
  • Als laatste komen de kleinste en vroegbloeiende bollen, zoals krokussen, bovenin te liggen, net onder het oppervlak. Zorg ervoor dat je tussen de lagen voldoende potgrond toevoegt, zodat de bollen goed de ruimte hebben om te groeien.

Lees ook: Met bloembollen 120 dagen kleur in je tuin, plant ze nu!

Bloeiende seizoenen: wat kun je verwachten?

Het prachtige aan deze methode is dat je maandenlang geniet van bloeiende bloemen. Sneeuwklokjes en krokussen zijn vaak de eerste die hun kopjes laten zien, gevolgd door de narcissen en hyacinten, en uiteindelijk komen de tulpen en sieruien als late hoogtepunten van je lasagne.

Bekijk hier de voorbeeld pin en lees daarna verder >>

Tips voor het beste resultaat voor bloembollen lasagne

  • Plaats de pot op een zonnige plek. Bloembollen houden van zon, en het zorgt voor de beste bloei.
  • Geef de pot regelmatig water, vooral als het droog is. Zorg er wel voor dat de bollen niet in water blijven staan.
  • Knip na de eerste bloei de uitgebloeide bloemen weg. Laat het blad wel staan tot ze volledig verdord zijn. Dit geeft de bollen energie om volgend jaar opnieuw te bloeien.

Het enige wat jij hoeft te doen, is genieten van de kleurenexplosie die zich laag na laag ontvouwt!

Bron: Intratuin I Hoofdfoto: Canva.

Meer over: