Ga naar de inhoud

Bloedprikrobot komt er nu écht: is het veilig en wat zijn de voordelen?


Het Utrechtse bedrijf Vitestro heeft een robot ontwikkeld die bloed afneemt. Dit betekent dat in de toekomst miljoenen mensen op deze manier kunnen worden geprikt, zonder dat er wachtrijen ontstaan of dat er extra personeel nodig is.

“Deze machine handelt zelf”, aldus de oprichter van Vitestro, Toon Overbeeke. Hij en medeoprichter Brian Joseph bedachten de robot nadat een bekende van hen problemen ondervond bij het prikken van bloedvaten die verhard waren door chemotherapie. Na 6 jaar ontwikkeling is de bloedprikrobot nu een realiteit. Lees hier alles over de robot en de voordelen hiervan.

Van toekomstdroom tot realiteit: een bloedprikrobot

Het bedrijf heeft deze maand een investering van 12 miljoen euro ontvangen om hun machine op de markt te brengen. Ze mikken op volgend jaar. Alleen is het pas mogelijk als het benodigde CE-certificaat verkregen is, dit toont aan dat de robot voldoet aan Europese veiligheidsnormen. Er moet nog wel meer getest worden. Er zijn al ongeveer 1000 patiënten getest, in samenwerking met bloedlab OLVG Lab. Het Amsterdamse ziekenhuis gaat ook enkele machines gebruiken zodra de certificering rond is. Woordvoerder Olderik Dijkstra zegt dat “patiënten moeten wennen aan het feit dat er geen zorgmedewerker aan hun arm komt, maar het is een mooie innovatie.”

Het Amsterdamse UMC en St. Antonius testen de machine ook nog. In de eerste fase beginnen ze met een klein aantal patiënten, waarbij de kinderziektes er uitgehaald moeten worden en het personeel begeleid wordt bij het gebruik ervan. Vervolgens kan het bedrijf losgaan. Te beginnen in West-Europa en Nederland, hier zijn de personeelstekorten het grootst. Normaal gesproken werken er zo’n 5 mensen op de afdeling bloedafname, op grote afdelingen soms wel 10. Straks moet 1 persoon in staat zijn om één of meerdere machines en patiënten tegelijk te bedienen.

Een oplossing voor de hoge werkdruk in de zorg

Volgens Olderik zijn alle handjes in het ziekenhuis keihard nodig en zal deze innovatie hier niet aan bijdragen. Wel kan de machine patiënten sneller en met minder mankracht helpen, wat nodig is in een sector waar het aantal vacatures hard oploopt. De Patiëntenfederatie Nederland ziet innovatie ‘in principe’ als een oplossing voor de hoge werkdruk in de zorg. Woordvoerder Tijmen Hendriksen stelt wel dat het belangrijk is dat de patiënt de regie houdt en dat veiligheid bovenaan staat. Volgens CEO Overbeeke zijn er lage risico’s verbonden aan de robot en is er altijd iemand aanwezig ter begeleiding. “De machine is vooral geschikt voor de frequent-flyers onder de bloedprikkers”, zegt hij. “Die patiënten kunnen hiermee snel in en uit lopen en een onderzoek afvinken.” Voor bewegelijke kinderen of mensen met prikangst is de machine minder geschikt.

Voordelen bloedprikken met robot

  1. Minder personeel nodig: Het kan een oplossing bieden voor het personeelstekort in de zorgsector.
  2. Sneller en efficiënter: De robot kan meerdere patiënten tegelijk bedienen, wat tijd en kosten bespaart.
  3. Minder belastend voor patiënten: Sommige patiënten hebben prikangst of zijn bewegelijk, waardoor het bloedprikken een vervelende ervaring kan zijn. Met de robot wordt de procedure gestandaardiseerd.
  4. Innovatie: De introductie van de bloedprikrobot kan leiden tot verdere ontwikkelingen en verbeteringen in de gezondheidszorg.

Hoe gaat dat precies, een robot die bloedprikt?

De robot werkt als volgt: lege bloedbuisjes met een barcode worden door medewerkers van de prikpoli in de machine geplaatst. De patiënt controleert vervolgens of zijn of haar persoonlijke gegevens correct zijn op het scherm van de machine en neemt plaats in een stoel met de arm in een houder. De robot selecteert een schone naald, desinfecteert de huid en gebruikt kunstmatige intelligentie en infrarood licht om een geschikte ader te vinden. Pas als deze is gevonden, wordt er geprikt. Als er geen geschikte ader wordt gevonden, moet er handmatig worden gezocht naar een alternatief, bijvoorbeeld op de andere arm. “Het prikken gebeurt snel en nauwkeurig, met een foutmarge van slechts 3 haren in het midden van de ader”, volgens Overbeeke. De naald is niet zichtbaar voor de patiënt omdat deze wordt afgeschermd. Het proces wordt afgesloten met een pleister op de prikplaats.

Is het veilig, een bloedprikrobot

“Het gebruik van een bloedprikrobot is over het algemeen veilig en er zijn lage risico’s verbonden aan het gebruik ervan”, geeft Overbeeke aan. Bovendien is er altijd iemand aanwezig ter begeleiding. Echter, voordat de robot op de markt kan komen, moet het benodigde CE-certificaat worden behaald. Dit wordt pas afgegeven als uitgebreide testen zijn uitgevoerd. Het is uiteraard belangrijk dat veiligheid altijd bovenaan staat bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën en innovaties in de gezondheidszorg.

Bronnen: RTL, NOS, AD

Meer over: