Elk jaar op 14 juni roept de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) landen op om Wereld Bloeddonordag te vieren. Dit om mensen bewust te maken van hoe belangrijk het is dat mensen bloed donoren op vrijwillige en veilige manier. Zo’n belangrijke dag vieren wij graag mee.
Stilstaan bij het belang van bloed geven en krijgen
Op Wereld bloeddonordag staan we mondiaal stil bij het belang van bloed geven en krijgen. De dag is ook een gelegenheid om regeringen en nationale gezondheidsautoriteiten tot actie op te roepen. Regeringen moeten zich inspannen om adequate middelen ter beschikking te stellen en systemen en infrastructuren op te zetten voor de inzameling van bloed door vrijwillige, onbetaalde bloeddonoren.
Op 14 juni bedankt de WHO alle bloed- en plasmadonors voor hun belangeloze en levensreddende gift. Er is niet zomaar gekozen voor deze datum. 14 juni is namelijk de verjaardag van Karl Landsteiner, de Nobelprijswinnaar en uitvinder van het bloedgroepensysteem.
De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>
Het bloedgroepensysteem is een manier om verschillende soorten bloed te classificeren op basis van de aanwezigheid of afwezigheid van bepaalde eiwitten en antigenen op de oppervlakte van rode bloedcellen. De belangrijkste bloedgroepensystemen zijn het ABO-systeem en het Rh-systeem.
Lees hier meer over in het artikel Bloedgroep: weet jij welke bloedgroep je hebt?
Ben jij nog geen donor? Wees dan zo dapper en kijk of je rond deze bijzondere actiedag de stap naar de bloedbank durft te zetten. Want ook jouw bloed kan mensenlevens redden!
Weten hoe bloeddonatie werkt? Lees er alles over in het onderstaande artikel >>
Hoofdfoto: Canva.
Waar is bloeddonatie goed voor en hoe werkt het?
Veel mensen vinden het maar een eng idee, bloed doneren bij een bloedbank. Nederland kent daarom een groot tekort aan bloeddonoren. Zonde, want bloed doneren kan levens redden. Wat is het precies, waar is bloeddonatie precies goed voor en hoe werkt het? Lees hier alles over het doneren van bloed.
Wat is bloed doneren?
Als je bloed doneert, geef je altijd onbetaald en vrijwillig je bloed weg. Dit vindt altijd plaats bij een bloedbank. Nederland kent bijna 100 bloedbanken, dus er zit er altijd eentje bij jou in de buurt. Alle bloedbanken in ons land maken onderdeel uit van de non-profitorganisatie Sanquin. Zij mogen als enige in Nederland bloed afnemen en doen dit zonder winstoogmerk.
Kan ik bloed doneren?
Overweeg je om zelf bloeddonor te worden? Meld je dan aan via de website van Sanquin. Je ontvangt van hen een informatiepakket en een uitnodiging om je te laten keuren. Want bloed doneren, is niet voor iedereen weggelegd. Om bloed te doneren moet je tussen de 18 en 70 jaar oud zijn en ze moeten een medische keuring hebben doorlopen.
Een arts van de bloedbank voert de keuring uit. Die bestaat uit:
Een medische vragenlijst met vragen over leefwijze, gezondheid, risicofactoren en ziekten.
- Metingen van je bloeddruk
- Gewicht
- Meting hemoglobinegehalte
- Test op HIV, hepatitis B, hepatitis C, syphilis en HTLVI/II
Als alle testen goed zijn ontvang je een oproepkaart. Met deze kaart kan je op korte termijn terecht bij een bloedbank bij jou in de buurt.
Hoe gaat bloeddonatie in zijn werk?
Elke keer als je bloed wil doneren, krijg je een nieuwe, korte medische keuring. Deze bestaat uit een paar vragen en een meting van je bloeddruk en het ijzergehalte in je bloed.
Per bloeddonatie geef je, in ongeveer 15 minuten, een zak bloed van 500 milliliter. Tijdens de bloedafname lig je in een comfortabele stoel en krijg je een stuwband om je bovenarm.
De assistente brengt een steriele naald aan in je ader en neemt een paar buisjes bloed af. Daarna koppelen ze een zak aan de naald en blijf je zitten tot de zak vol is. Hierna verwijderen ze de naald en kom je terecht in het donorcafé, of uitrustruimte, waar je gratis iets kan drinken en eten voor het goed op peil brengen van je vocht- en suikergehalte. In totaal ben je ongeveer 1 uur kwijt.
Is bloed doneren schadelijk voor je lichaam?
Een gemiddeld lichaam kan een 1/2 liter bloed missen met een periode van herstel. Dit op peil brengen van je vocht- en suikergehalte duurt ongeveer 6 tot 8 weken, pas dan zijn de afgenomen rode cellen opnieuw aangemaakt. Pas na deze periode kan je weer bloed doneren.
- Je kan niet onbeperkt bloed geven: vrouwen mogen maximaal 3 keer per jaar bloed doneren en mannen 5 keer.
Je bent verder afhankelijk van hoe vaak je een oproep krijgt. Dit hangt af van de vraag naar een bepaalde bloedgroep op een bepaald moment.
Waarom is bloeddonatie zo belangrijk?
Bloed is van levensbelang. Bloed zorgt dat zuurstof en voedingsstoffen overal in je lichaam beschikbaar zijn. Ook kunnen mensen last hebben van een tekort aan bloed, ijzer of bloedplaatjes, door bijvoorbeeld een ziekte, ongeval of operatie. Hiervoor zijn bloeddonoren hard nodig.
Leuk weetje: Op dit moment zijn er meer dan 400.000 bloeddonoren, die samen ongeveer 250.000 patiënten helpen. Door vergrijzing blijft de komende jaren de vraag naar bloeddonoren stijgen.
Bekijk ook dit filmpje waarin Matthijs voor het eerst bloed geeft >>