Ga naar de inhoud

Blikjesvrouw maakt van zwerfafval rapen haar levenswerk

Gerda Brasser de Blikjesvrouw levert statiegeld blikjes en flesjes op voor goede doelen

Gerda Brasser heeft de bijnaam ‘de Blikjesvrouw.’ Ze begon ruim 23 jaar geleden met het oprapen van zwerfafval. Inmiddels is het haar levenswerk geworden. “Ik doe dit voor de dieren en het milieu”, zegt ze.

Het mooie is dat dit haar tegenwoordig ook nog eens geld oplevert, vanwege de statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes die nog steeds op straat belanden. Niet 1 euro houdt ze zelf. Gerda: “Het geld dat ik ontvang bij het inleveren in de supermarkt gaat allemaal naar goede doelen!”

Met al dat statiegeld op blikjes en flesjes is nu de beer los

Gerda begon in 1999 voor het eerst met zwerfafval rapen. “Mijn toenmalige hondje was bang voor vuurwerk, dus wilde ik die troep zo snel mogelijk van de straat hebben. Ik vond dat eigenlijk best leuk en ik begon steeds vaker afval van straat te prikken. Het gaf me veel voldoening en ik was lekker buiten. Tot het statiegeld werd ingevoerd. Toen ging de beer in mij los.”

Gerda is 64 heeft van het rapen en inzamelen haar levenswerk gemaakt. “Ik ben er nu 7 dagen in de week mee bezig en samen met inwoners en winkeliers hebben we al duizenden euro’s voor goede doelen opgehaald. Ze noemen me op straat daarom ook ‘de Blikjesvrouw’. 

En ze pakt het slim aan met haar goede doelen, want ze doneert het ingezamelde geld alleen aan kleinschalige stichtingen met een kleine overhead. Zo heeft ze afgelopen weken een paar flinke donaties gedaan aan House of Animals en heeft ze een vergelijkbaar bedrag gestort voor een organisatie die zich inzet voor de opvang van zwerfkatten in Oekraïne.

Welke schade richt zwerfafval aan? 

Gerda’s bakfiets is aangekleed met foto’s van dieren die slachtoffer zijn geworden van zwerfafval: we zien een vogel die verstrikt zit in een lint, een zee-egel drijft in ‘plasticsoep’. Iedereen die langs loopt ziet wat zwerfafval doet met dieren.

“Een tijdje terug vroeg een juf van een basisschool mij om een lezing te geven voor de klas. Ze had mijn bakfiets op tv gezien en besloot daarna dat de jaarlijkse themadag over zwerfafval zou gaan. Ik werd uitgenodigd om met de bakfiets naar de school te komen – nu is het niet iets wat ik dagelijks doe en toch zei ik ja, want ik ben van mening dat kinderen nog steeds te weinig meekrijgen over dit onderwerp. Dus ik ging met mijn bakfiets naar die school toe.”

Gerda doet haar verhaal voor de hele school

Het bleef alleen niet bij 1 les. Uiteindelijk deed Gerda haar verhaal voor de hele school. “Het maakte zichtbaar diepe indruk op de kinderen, vooral op de jongsten. Als ik die nu tegenkom in het dorp, rennen ze meteen op mij en de bakfiets af, bekijken ze de foto’s en zeggen ze me gedag. 1 jongetje, dat met zijn vader een ijsje had gekocht, gaf de 20 cent die hij over had aan mij. Dat vond ik zo bijzonder.”

Winkeliers en buurtbewoners geven statiegeld

Gerda ontvangt voornamelijk positieve reacties op haar initiatief en inmiddels helpen ook veel winkeliers en buurtgenoten mee met het inzamelen van statiegeldblikjes en -flesjes. Zelfs de jongeren die veel in het park zitten leveren hun blikjes nu bij Gerda in. Het is er rondom die bankjes nu een stuk schoner geworden. 

Ik vraag de ontvanger altijd naar een woord van dank voor mijn donateurs

Gerda Brasser
Otvanger donaties goede doelen tonen dankbrief

Wanneer er een mooi donatiebedrag bereikt is, zoekt Gerda er een goed doel bij. Doneren doet ze niet aan organisaties met dure kantoorpanden, te veel personeel en vette salarissen. Daar is Gedra duidelijk in. “Ik kies meestal voor kleinschalige stichtingen zoals dat van House of Animals, Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden en meer van dat soort kleine liefdadigheidsorganisaties”. 

Om de donaties enigszins transparant te houden vraagt de Blikjesvrouw altijd om een ontvangstbevestiging van de organisatie waaraan ze het statiegeld schenkt. “Ik vraag de ontvanger altijd om een woord van dank voor de hulp van de winkeliers en mijn andere donateurs. Ik laat iedereen weten dat het geld goed terechtkomt”.

Helaas ook overal opengetrokken afvalbakken

Voorheen vond Gerda 100-den blikjes op straat. Met de komst van statiegeld op kleine flesjes en blikjes ligt er gelukkig beduidend minder en ondanks dat ze met het statiegeld van de blikjes goede doelen steunt, is Gerda natuurlijk wel blij met die terugloop. Het is ook een positieve ontwikkeling, maar helaas zijn er de laatste tijd mensen bijgekomen die ook op zoek gaan naar statiegeld. Die werken niet zo netjes als de Blikjesvrouw en breken hele afvalcontainers open. Je ziet nu overal in de steden en dorpen gesloopte afvalbakken met restafval ernaast.

De tekst gaat verder onder de foto’s >>

Steun de Blikjesvrouw in haar strijd

Lijkt het jou, na het lezen van deze blog, nu ook leuk om de Blikjesvrouw te steunen met haar initiatief en woon jij toevallig in de omgeving van Zaanstad (Krommenie)? Neem gerust contact op met Gerda door een bericht te sturen naar: yvette.juch@startpagina.nl. Wij brengen je dan in contact met de Blikjesvrouw.

Doneer zelf je statiegeld voor een goed doel

Woon je niet in de omgeving Zaanstad geef je jouw statiegeld ook graag aan goede doelen? De meeste grote supermarkten bieden de mogelijkheid aan om via statiegeld te doneren aan goede doelen. Vraag of de supermarkt bij jou in de buurt ook statiegeld aan goede doelen geeft.

Een soortgelijk initiatief zoals dat van Gerda starten in je eigen woonplaats is natuurlijk ook een idee.

Meer over: