Het een na het andere Tweede Kamerlid houdt het voor gezien. Iedereen heeft daarvoor zijn eigen redenen. De leegloop roept vragen op. Blijft er voldoende kwaliteit op het Binnenhof over en wordt democratie op deze manier niet ondermijnd?
Overzicht opgestapte Kamerleden
Tot nu toe – sinds de val van Rutte IV – hangen de volgende parlementariër hun jas aan de wilgen:
- VVD: Bart Smals, Mark Strolenberg en Mark Rutte (premier)
- D66: Romke de Jong, Rens Raemakers en Sigrid Kaag
- CDA: Pieter Heerma, René Peters, Joba van den Berg, Wopke Hoekstra
- GroenLinks: Corinne Ellemeet
- ChristenUnie: Carola Schouten
- SP: Mahir Alkaya en Peter Kwint
- Denk: Farid Azarkan
- BIJ1: Sylvana Simons
- Fractie-Den Haan: Liane den Haan
- JA21: Nicki Pouw-Verweij
- PvdA: Henk Nijboer
- PVV: Lillian Helder
Parlementariërs die de politiek al vóór de kabinetscrisis verlieten zijn: Renske Leijten (SP), Agnes Mulder (CDA), Jaco Geurts (CDA), Marijke van Beukering (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie).
Nieuwe groep onervaren volksvertegenwoordigers
De kans is groot dat in november – na de nieuwe verkiezingen – een grote groep nieuwe, onervaren volksvertegenwoordigers de Kamer binnenstapt. Dat gebeurde ook na de verkiezingen in 2021 en 2017. Toen verdwenen er respectievelijk 68 en 71 Kamerleden. Deskundigen en Kamerleden maken zich hierover zorgen. Een verlies aan kennis en ervaring ondermijnt de positie van de Tweede Kamer als wetgever en controleur van de regering, stellen zij. De hoge omloopsnelheid draagt niet bij aan de kracht van de democratie concludeerde de Staatscommissie parlementair stelsel al in 2018. Daardoor is het voor de Kamer moeilijker om veranderingen door te voeren.
Positie Tweede kamer verzwakt
Leidse politicoloog Simon Otjes zegt dat er verschillende negatieve aspecten kleven aan een korte zittingsduur van Kamerleden. “Het duurt een aantal jaren voordat je als Kamerlid het parlementaire werk in de vingers hebt. Je moet contacten opbouwen, kennis vergaren, weten hoe je moties en amendementen indient en initiatiefvoorstellen schrijft. Pas daarna ben je in staat om de regering scherp te controleren en wetgeving kritisch te controleren. Verlies aan ervaring verzwakt de positie van de Kamer.” Op de VVD na bestaat het politieke landschap uit middelgrote fracties, aangevuld met kleine splinterpartijen. Daardoor krijgen Kamerleden te veel onderwerpen op hun bord. Het verhoogt de werkdruk wat de kwaliteit van de werkzaamheden niet ten goede komt.
Bedreigingen Kamerleden op sociale media
Kamerleden houden het onder meer voor gezien vanwege ruwe omgangsvormen in de Kamer. Beledigende, denigrerende en discriminerende opmerkingen zijn aan de orde van de dag. Ook bejegening op sociale media roepen steeds meer afkeer op. Een eenvoudige oplossing voor deze ontwikkeling is er volgens Otjes niet. “Met een draai aan een knop stop je de bedreigingen op Twitter niet.” Om de werkdruk te verlagen is door politicologen en Kamerleden voorgesteld om het aantal Kamerzetels te vergroten. Otjes is hier voorstander van maar zegt dat dit niet 1-2-3 is geregeld. Aanpassing van het aantal Kamerzetels vereist een grondwetswijziging. “Eenvoudiger is het om meer geld vrij te maken voor extra ondersteuning voor Kamerleden.”
Bron: Financieel Dagblad