Blauwe regen, ook bekend als Wisteria, is een betoverende klimplant die in mei en juni prachtige bloemen draagt. Deze slingerplant en koning van de klimplanten maakt van je gevel echt een romantisch plaatje. De geur die deze plant afgeeft maakt van je tuin een parfumerie.
Verzorg je hem goed, dan geeft hij je een tweede bloei cadeau. De blauwe regen houdt van klimmen en bloeit in de lente. Lees verder en raakt ook verslingerd aan deze klimplant.
De blauwe regen bloeit in de lente en vroege zomer
De blauwe regen is een prachtige klimplant met lange, kronkelende stelen die zich rond ondersteunende structuren wikkelen. De bladeren zijn samengesteld en bestaan uit meerdere kleine blaadjes. Tijdens de bloeiperiode produceert de blauwe regen lange, hangende trossen met geurige bloemen, die vaak blauw of roze van kleur zijn, hoewel er ook witte variëteiten zijn.
De bloemen verschijnen in het voorjaar of de vroege zomer, afhankelijk van de soort. Ze trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Na de bloei ontwikkelen zich peulvruchten met zaden. Over het algemeen heeft de blauwe regen een weelderige en elegante uitstraling, waardoor het een geliefde keuze is voor tuiniers die op zoek zijn naar een mooie klimplant.
Wat is de beste tijd om een blauwe regen te planten?
De beste tijd om een blauwe regen te planten is in het late voorjaar of het vroege najaar. Deze periodes bieden ideale omstandigheden voor de blauweregen om te groeien en te gedijen.
In het late voorjaar is de grond meestal goed opgewarmd en vochtig, wat de wortelontwikkeling van de plant bevordert. Aan de andere kant biedt het vroege najaar milde temperaturen en voldoende tijd voor de plant om zich voor te bereiden op de winter.
Blauwe regen heeft sterke en houtachtige stengels en kan op den duur zo dik worden als kleine boomstammen. Naast prachtige bloemen bieden deze planten waardevolle herfstkleur en aantrekkelijke erwtachtige zaaddozen.
Tip: Zorg er vanaf het begin goed voor dat de stam zich niet tot een dikke kluw vormt (of een wirwar van kleine stammen. Want zodra hij de lucht ingaat kun je moeilijk de stam geleiden. Wil je niet dat deze koning door je voortuin gaat slingeren, zet dan een geënt exemplaar in een pot.
Kijk hier voor leuke tuinideeën en lees daarna verder >>
Blauwe regen kopen, hier moet je op letten
Bij het kopen van een blauwe regen zijn er verschillende belangrijke punten waar je op moet letten:
- Gezondheid van de plant: Kies een exemplaar met stevige stelen en gezond uitziende bladeren. Vermijd planten met verwelkte of vergeelde bladeren, omdat dit kan wijzen op problemen met de gezondheid van de plant.
- Leeftijd van de plant: Over het algemeen geldt dat een oudere klimplant eerder bloeit dan een jongere plant. Als je op korte termijn bloemen wilt, kan het de moeite waard zijn om een wat oudere plant te kiezen.
- Sterkte en structuur: Controleer de sterkte en structuur van de plant. Zorg ervoor dat de stelen stevig zijn en geschikt om te worden geleid langs een ondersteuningsstructuur, zoals een pergola of houten raamwerk. De klimplant heeft steun nodig.
- Wortelstelsel: Controleer het wortelstelsel van de plant bij aankoop. Gezonde wortels moeten wit of licht van kleur zijn en stevig aanvoelen. Vermijd planten met verrotte, beschadigde of uitgedroogde wortels.
- Betrouwbare leverancier: Koop blauwe regenplanten bij betrouwbare kwekerijen of tuincentra met een goede reputatie. Dit verhoogt de kans dat je een gezonde en hoogwaardige plant krijgt. Online kopen kan ook makkelijk.
De Wisteria gedijt ook in potten
Ga je blauwe regen kopen: de beste tijd om te planten is in het najaar. In het najaar is de grond nog warm van de zomer en vochtig van de herfstregens, waardoor blauwe regen planten goed aanslaan voor de winter. Je kunt ze het hele jaar door in potten planten met voedzame grond. Zet de jonge plant wel in vochtige grond. De grond mag alleen nooit te drassig of bevroren zijn. Zet je plant daarom in de winter in de schuur of bescherm ze door ze bij vorst tijdelijk in te pakken.
Door op deze aspecten te letten, krijg je een sterke en gezonde blauwe regen die goed gedijt in jouw tuin of op jouw balkon.
Hoe lang duurt het voor een blauwe regen bloeit?
Waarom bloeit mijn blauwe regen na 6 jaar nog steeds niet? De tijd die het kost voordat de Wisteria blauwe regen gaat bloeien met zijn mooie bloemtrossen varieert sterk. Dit komt door verschillende factoren, zoals de leeftijd van de plant, de groeiomstandigheden en de verzorging. Het verbaasde ons ook, maar over het algemeen bloeien blauwe regens pas als ze 4 jaar zijn. En sommigen bloeien pas na 7 jaar voor het eerst.
Het is belangrijk om geduldig te zijn en de plant de tijd te geven om zich goed te vestigen en zijtakken te maken, voordat hij zijn kleurrijke bloemen laat zien. Zodra de koning begint te bloeien, kan hij jaarlijks bloeien, vaak in het late voorjaar tot de vroege zomer, afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden.
Het is slim om er bij de aanschaf van een nieuwe plant naar de leeftijd van de klimplant te vragen. Hoe ouder hij is hoe eerder je kan genieten van de kleurenpracht en de heerlijke bloemengeur.
Soorten blauwe regens
Er zijn verschillende soorten blauwe regens. De 2 meest voorkomende zijn Wisteria sinensis, de Chinese blauwe regen en de Wisteria floribunda, de Japanse blauweregen. Wisteria sinensis groeit tegen de klok in (dit heet linkswindend), terwijl Wisteria floribunda met de klok mee groeit (rechtswindend).
Dit zijn de verschillende soorten:
- Wisteria sinensis (Chinese blauwe regen)
- Wisteria sinensis Profolic
- Wisteria sinensis Longissima Alba (lange witte bloemen)
- Wisteria floribunda (Japanse blauwe regen)
- Wisteria florabunda rosea
- Wisteria frutescens (Amerikaanse blauwe regen)
- Wisteria brachybotrys (een zijdeachtige met roze bloemen)
- Laburnum anagyroides (Gouden regen)
- Laburnum alpinum (Alpen gouden regen)
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>
De beste standplaats voor blauwe regen
- De blauwe regen met haar geveerde bladeren gedijt het beste in vochtige maar goed gedraineerde grond, bij voorkeur op het zuiden of westen.
- De klimmer staat het liefst in de zon of halfschaduw.
- Het is belangrijk om hem te voorzien van een stevige klimstructuur zodat hij de hoogte in kan groeien of met zijn bloemtrossen kan leunen op jouw pergola.
- De plant is niet zelfhechtend en heeft ondersteuning nodig om te klimmen. Geef hem steun tegen een muur, gevel, schutting of pergola.
- Het is noodzakelijk om regelmatig te zorgen voor extra stevige klimstructuur, zo kan de plant goed en veilig omhoog groeien.
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>
Hoe onderhoud ik mijn blauwe regen?
Deze tuinplant heeft regelmatig voeding nodig tijdens het groeiseizoen om de bloei te bevorderen. In de winter kan een laag mulch helpen om de plant te beschermen. Snoei de plant 2 keer per jaar, in augustus en februari, om de groei te beheersen en de bloei te stimuleren.
Hoe en wanneer blauwe regen snoeien?
In de zomer snoei je de klimplant ongeveer 6 weken na de uitbundige bloei om de ontwikkeling van bloemdragende uitlopers te bevorderen. In de winter snoei je de scheuten verder terug, waarbij je rekening houdt met clusters van knoppen en lange takken met lange bladknoppen.
Bekijk deze video waarin Jan uitlegt hoe je een blauwe regen het beste snoeit, lees daarna verder >>
Lees over het snoeien van alle klimplanten ook het artikel: Klimplanten snoeien: doe het niet in het wilde weg.
Kan ik de blauwe regen stekken?
Blauwe regen wordt vermeerderd door middel van zachthouten stekken halverwege het voorjaar. Knip jonge stengels af, verwijder de onderste bladeren en plant ze in potten met stekgrond. Zorg voor goede belichting en vochtigheid totdat er tekenen van groei zijn.
Beschadigt blauwe regen mijn gevel?
Ondanks dat blauwe regen een grote omvang kan bereiken, is de kans op schade aan de fundering van je huis minimaal omdat het een klimplant is met een beperkt wortelstelsel. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over mogelijke schade aan je gevel.
Is blauwe regen winterhard?
Deze klimplant is over het algemeen winterhard. Het is een sterke en robuuste klimplant die goed bestand is tegen koude temperaturen en winterse omstandigheden. De meeste variëteiten zijn geschikt voor gematigde klimaten en kunnen temperaturen onder het vriespunt verdragen, zolang ze op de juiste manier zijn geplant en verzorgd.
Het zijn van oorsprong tropische planten en toch gedijen ze goed in Nederland. Dit komt ook door de matige tot warme zomers van de laatste tijd.