Een branderig gevoel bij het plassen, een zwaar gevoel in je buik en voortdurend het idee dat je naar de wc moet. Oh oh, dat klinkt als een blaasontsteking. Herken je de symptomen? Lees in dit artikel hoe je er weer snel vanaf komt!
Een blaasontsteking is een ontsteking van de blaaswand, die 9 van de 10 keer wordt veroorzaakt door bacteriën die via de plasbuis, tegen de stroom omhoog, de blaas bereiken. Omdat de plasbuis van vrouwen nou eenmaal korter is dan die van mannen, hebben zij sneller een blaasontsteking te pakken.
De symptomen van een blaasontsteking zijn opvallend: het voelt alsof je prikkeldraad plast, zo brandt en prikt het. Soms kan het ook een drukkend gevoel in de blaas geven. Ook kun je het gevoel hebben dat je de hele tijd nodig naar de wc moet, maar als je er dan zit, komen er niet meer dan een paar (pijnlijke) druppels uit.
Ochtendurine laten testen
Iedereen die wel eens een blaasontsteking heeft gehad, herkent die symptomen. Toch kan alleen de huisarts vaststellen of het echt een blaasontsteking is. Je moet een beetje ochtendurine opvangen en naar de huisartsenpost brengen, zodat de assistente kan onderzoeken of er daadwerkelijk een ontsteking is. Met een antibiotica-kuur is de ontsteking goed te behandelen, en gelukkig merk je snel verschil: na een dag of 2 voel je je alweer een stuk beter.
Huismiddeltjes tegen blaasontsteking
Er zijn genoeg kruidengeneesmiddelen of huismiddeltjes om zo’n blaasontsteking tegen te gaan. Als het een beginnende blaasontsteking is, kun je proberen of die natuurlijke middelen nog helpen. Veel drinken is sowieso een goed idee, vooral kruidenthee en water helpen goed. Ook cranberrypillen of cranberrysap, te koop bij de drogist, kunnen helpen bij een beginnende blaasontsteking: er zit veel vitamine C in en een stofje dat ervoor zorgt dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Heb je dat rotgevoel van een beginnende blaasontsteking weer? Begin dan meteen met cranberrycapsules en drink een paar glazen van dat zure sap, misschien ben je er nog op tijd bij.
Blaasontsteking: niet verwaarlozen
Het klinkt onschuldig, zo’n blaasontsteking, en het komt redelijk vaak voor. Maar verwaarloos ‘m alsjeblieft niet. In het ergste geval raakt niet alleen je blaas, maar ook je nieren ontstoken. Van een nierbekkenontsteking kun je flink ziek raken, met hoge koorts en hevige pijn. Werken de natuurlijke middelen niet binnen een dag, dan is het toch verstandig om de huisarts in te schakelen. Ook als je regelmatig, vaker dan een paar keer per jaar, last hebt van een blaasontsteking, is het verstandig om dat even bij de huisarts te melden.
Mannen een blaasontsteking
Het klinkt als een vrouwenkwaal, maar mannen kunnen het ook krijgen. Vooral mannen boven de 50 lopen het wel eens op. De klachten zijn hetzelfde als bij vrouwen: branderig plassen, de hele tijd naar de wc moeten en soms pijn in de buik. Even opletten, want een blaasontsteking bij mannen kan samenhangen met een vergrote prostaat, en komen doordat bij het plassen niet de hele blaas wordt geleegd, omdat die prostaat op de urinebuis drukt. Neem de tijd op de wc en zorg dat je goed uitplast, dan is de kans op een ontsteking kleiner.
Voorkomen: drinken, drinken, drinken
Sommige mensen krijgen nooit een blaasontsteking, bij anderen is het om de haverklap raak. Wat kun je doen om het te voorkomen? Veel drinken, dat vooral! Drink zeker 2 liter op een dag, en kies water of thee. Moet je naar de wc, ga dan ook: plas ophouden is niet verstandig. En maak er geen haastklus van op de wc, plas rustig helemaal uit op een ontspannen manier. Afvegen doe je natuurlijk van voor naar achteren, niet andersom. Op die manier voorkom je dat bacteriën van de anus bij de plasbuis in de buurt komen. De kans op een blaasontsteking is groter na het vrijen, ga altijd direct na de vrijpartij naar de wc om te plassen.
Samenvatting:
- Vaak naar de wc, en komen er maar een paar druppels? Pijn bij het plassen? Dat zou een blaasontsteking kunnen zijn. Met antibiotica ben je er snel vanaf. Even langs de huisarts!
- Een beginnende blaasontsteking kun je soms met huismiddeltjes behandelen.
- Verwaarloos een blaasontsteking niet: het kan een nierbekkenontsteking worden.
- Voorkom een blaasontsteking door veel te drinken, goed uit te plassen en op de wc altijd van voor naar achteren af te vegen, niet andersom.
Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Lees ook:
– Ook zo lastig (en een beetje genant): aambeien. Hoe kom je snel van aambeien af?
– Wist je dat anderhalf miljoen Nederlanders last heeft van incontinentie?